Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Biologisch, kakelvers en vooral hartstikke gezellig op ZuiderMRKT en Minervamarkt

Naar de markt ga je voor groenten, fruit, vlees, maar vooral ook voor de knusse sfeer. Amsterdam-Zuid kan erover meepraten: na de ZuiderMRKT telt het met de Minervamarkt zelfs twee weekmarkten, waar je gezellig kunt bijkletsen met je buren.

Kleinschalige en lokale markten: het is hip and happening in Amsterdam. Inwoners uit Amsterdam maken zich, door de toename van modewinkels en traiteurs, zorgen over het verdwijnen van buurtwinkels en -kruideniers voor verse producten en het doen van hun dagelijkse boodschappen. Kleine markten in Amsterdam, zoals de Minervamarkt en de ZuiderMRKT, voorzien in deze behoefte.

Daarnaast is de markt de perfecte plek waar buurtbewoners en standhouders elkaar ontmoeten, een praatje maken of een kopje koffie met elkaar drinken. Een stukje “dorpsheid” in Amsterdam wordt met open armen verwelkomd door zowel de standhouder als de bezoeker. Want naast het goede eten, is ook de intieme en knusse sfeer de reden waarom je hier graag nog eens komt.

Minervamarkt

Wat: Minervamarkt
Wanneer: Elke vrijdag van 08.00 – 19.00 uur
Waar: Minervaplein, Amsterdam
Hier ga je heen voor: Biologische producten

Sinds vrijdag 5 september 2014 is er op het Minervaplein een biologische markt: de Minervamarkt. De markt is klein, hij bestaat uit 7-8 kramen. De markt zit wel nog in een proefperiode tot en met september 2015. Na dat jaar kijkt het stadsdeel of op basis van de opgedane ervaringen de markt permanent wordt. De proef duurt een jaar om te zien of een markt op deze plek past en bestaansrecht heeft. De reacties uit de buurt op de komst van de markt zijn vooralsnog positief.

“Amsterdam is the place to be voor ons. Mensen zijn een stukje bewuster en zijn bereid iets meer uit te geven voor goede voeding. Het is een hartstikke knusse en intieme markt. We mogen in de toekomst misschien de straat erbij betrekken, zodat we iets kunnen uitbreiden. Dan hebben we net wat meer ruimte,” aldus Ron van den Bor, initiatiefnemer van de Minervamarkt en standhouder met Le Perron.

Standhouders zijn enthousiast over de ontwikkelingen van de lokale markten. Ze willen het liefst op markten staan die dichtbij hun boerderij staat, anders doet het af aan het concept. André, eigenaar van De Oude Boerderij: “Je ziet dat veel mensen de afgelopen jaren veel hebben gepraat over biologisch eten, maar het vervolgens niet kopen. Je ziet nu een verschuiving: van jong tot oud komt op de markt af en handelen er inmiddels echt naar.”

Waarom kom je naar de Minervamarkt?

“Biologisch is dé reden om op de Minervamarkt te komen. Ik woon hier in de buurt en kom iedere vrijdag wel even langs om boodschappen te doen. Het heeft één kaasboer en één groenteboer; juist omdat het een kleiner aanbod heeft en wat simpeler is, vind ik het een heel fijne markt.” aldus Beau, 52 .

Koopt altijd: Groente van De Oude Boerderij

Marian, 70: “Het is fijn dat er eindelijk zo’n markt dichtbij huis is. Het wordt een stuk makkelijker gemaakt om gezonder te kunnen eten. Het persoonlijke contact en de intimiteit en de dorpsheid mis ik wel eens in de stad. Je herkent na verloop van tijd de mensen ook die de producten maken. Dat maakt het extra leuk.”

“Mijn favoriete standhouder is de koffiestand. Ik drink nu wekelijks een lekker kopje koffie, waarbij we gelijk gezellig kunnen bijkletsen.”

Koopt altijd: Koffie van Catunambú

Hilke, 70: “Ik kom hier vanwege de biologische producten: ik proef het verschil in kwaliteit enorm. Maar ik vind het ook enorm fijn om een persoonlijke band op te kunnen bouwen met de standhouders en het verhaal van het product te kennen. Ik ben ontzettend blij met de Minervamarkt. Ik houd er speciaal rekening mee om naar deze markt te kunnen komen en doe hier inkopen voor de rest van de week.”

Koopt altijd: Groente van De Oude Boerderij

ZuiderMRKT

Wat: ZuiderMRKT

Wanneer: Elke zaterdag van 09.30 – 17.00 uur

Waar: Op het plein op de hoek van de Jacob Obrechtstraat en de Johannes Verhulststraat
Hier ga je heen voor: Producten met een verhaal

“Door de stijgende onroerendgoedprijzen moesten de kruideniers en groenteboeren in de buurt plaatsmaken voor verkopers van kleding en andere luxeproducten,” legt Pieter Mohr, één van de initiatiefnemers van ZuiderMRKT, uit. “Aangezien deze winkels mensen trekken van buiten Amsterdam, verdween hiermee ook de ontmoetingsplek van de buurtbewoners.”

Er was geen plek waar buurtbewoners elkaar konden ontmoeten, wat maakt dat de ZuiderMRKT een echt buurtinitiatief is. Wat begon als een gezellig gesprek tussen drie buurtgenoten aan de keukentafel, resulteerde in deze wekelijkse buurtmarkt in Amsterdam Oud-Zuid, waar inmiddels ruim 500 buurtbewoners hun steentje aan bijdragen. De markt is na drie jaar zo succesvol dat de winst aan het einde van het jaar wordt gestopt in het zuiderMRKT-fonds. Hiervan worden projecten in de buurt of in Amsterdam financieel ondersteund.

De ZuiderMRKT is een markt met, voor en door de buurt, en toch komen er ook genoeg mensen uit de regio op af. De groente wordt door de buurtbewoners zelf ingekocht én verkocht en verdeeld over 3 marktkramen. De andere 17 kramen op de ZuiderMRKT hebben voor ieder wat wils, zoals vis, kaas, worsten, brood, noten en zuidvruchten, ambachtelijke hoenderspecialiteiten en wilde paddenstoelen. Elke marktverkoper wordt dan ook ‘gescreend’, voordat hij of zij op de markt mag staan. De sfeer van de ZuiderMRKT doet Frans aan; de kwaliteit van de producten is de reden waarom mensen hier komen. Biologisch is fijn meegenomen, maar op de ZuiderMRKT staat lekker eten toch bovenaan.

Waarom kom je naar de ZuiderMRKT?

Hannah (26): “Ik kom hier voor de lekkere, verse en mooie producten. De sfeer is sowieso ook erg goed; je herkent na verloop van tijd de standhouders en je komt de buurvrouw tegen achter de stand van de groente. Ik koop iedere zaterdag genoeg eten voor de rest van de week en kan dan goed inslaan.”

Koop altijd: Vlees van De Hoenderspecialist

Frans (35) en Valentijn (10):

“Voor de kinderen is de stand met crèpes inmiddels een klassieke favoriet geworden.”

Koopt altijd: Kip en eitjes bij De Hoenderspecialist & bloemen van Flowerfusion

ZuiderMRKT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *