Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Ziekenhuis Amstelland: ‘Gezond leven voorkomt veel problemen’

Steeds meer mensen weten de weg naar Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen te vinden. En dat is niet voor niets. Het ziekenhuis heeft een grote diversiteit aan specialismen, is kleinschalig, laagdrempelig en er heerst een gemoedelijke sfeer. Wel zo fijn, want een bezoekje aan een kliniek is vaak al spannend genoeg.

We spreken drie medisch specialisten die ons een hoop over dit onderwerp kunnen vertellen; van prenatale zorg tot ouderen geneeskunde. Aafke Koning, gynaecoloog, vertelt ons over de eerste 1.000 dagen van het leven van een kind. Psychologe Lidewei Chavannes deelt haar tips om een burn-out bij jongeren te voorkomen. En internist ouderengeneeskunde, Marijke Trappenburg, vertelt over het belang van bewegen bij ouderen.

De eerste 1.000 dagen, vanaf de conceptie totdat het kind twee jaar oud is, zijn erg belangrijk. Zelfs zo belangrijk dat onze overheid tot het jaar 2021 maar liefst 41 miljoen investeert om kwetsbare zwangere vrouwen intensief te begeleiden zodat hun kinderen een kansrijke start krijgen.

Aafke Koning, één van de zes gynaecologen werkzaam in het Ziekenhuis Amstelland, weet hier een hoop over te vertellen. “Een goede start, daar profiteer je je leven lang van. En die start begint eigenlijk al vóór de conceptie. Vrouwen die geen alcohol drinken, niet roken, geen overgewicht hebben en een algemene gezonde levensstijl hanteren, zullen eerder zwanger raken en minder kans hebben op een miskraam of zwangerschapscomplicaties. Nog steeds rookt zo’n 15 procent van de vrouwen tijdens haar zwangerschap. Zorgelijk, want deze groep heeft een grotere kans op vroeggeboorte, een placenta die loslaat en groeiachterstand van de baby. Buiten dat kan het kindje met longproblemen geboren worden en is er ook een grotere kans dat het later zal gaan roken.”

Goede kwaliteit zaad

Een gezonde zwangerschap, daar kunnen ook mannen hun steentje aan bijdragen. Aafke: “Door te matigen met alcoholgebruik, niet te roken en weinig vlees en veel vis te eten, zal de spermakwaliteit verbeteren. Dus ook die levert een belangrijke bijdrage aan de latere gezondheid van het kind.”  

Niet alleen het lichaam, ook de geest moet gezond zijn. “Onderzoek wijst uit dat stress tijdens de zwangerschap de hechting tussen moeder en kind belemmert. De vrouw heeft minder aandacht voor haar zwangerschap waardoor de hechting met het ongeboren kind niet (genoeg) plaatsvindt. Dat zie je terug na de geboorte.”

Steeds meer stress

Van baby’s en kinderen gaan we over naar jongvolwassenen. Onderzoek wijst uit dat er steeds meer stress wordt ervaren. Wat kan Lidewei ons daarover vertellen? “Meer en meer kinderen hebben last van stress, jongeren hebben last van een burn-out. Dat is ook niet verwonderlijk. Het leven brengt veel stress met zich mee, is druk en we zijn met meerdere dingen tegelijk bezig. We willen niets missen, The fear of missing out. Kiezen is verliezen en iedereen wil alles. Kleine kinderen gaan mee in het drukke, dagelijkse leven van de ouders. Noch de ouders, noch de kinderen hebben tijd om zich te vervelen. En hoe leuk dat drukke leven ook is, vervelen is broodnodig.”

Prestatiedruk 

Het leven en ook het onderwijs van tegenwoordig ziet er anders uit dan zo’n 40 jaar geleden. Wat merkt Lidewei daarvan? “Er ligt een hoge druk op kinderen. Al op 4-jarige leeftijd moeten ze presteren en Citotoetsen maken. Er is weinig rijpingstijd en kinderen moeten op bepaalde leeftijd al presteren. Dat vergt wat van het kind, maar ook van de ouders. Daarom zijn er veel individuele extra’s, zoals bijles en leersystemen. Tijdens de hele schoolperiode zijn ze gewend dat er rekening met ze wordt gehouden. Zodra ze gaan studeren of werken, moeten ze het zelf doen. Het vangnet valt weg. Stress!”

Wat stelt Lidewei voor? “Laat kinderen zich meer ‘vervelen’. Neem als ouder de tijd om ook de vervelende zaken samen te doen. Laat ze ‘langzame ‘dingen doen, zoals lezen en voorlezen, zaken waar concentratie voor nodig is. Dat ‘aanstaan’ van het stresssysteem, dat moet uit. Aan ouders de taak om te filteren en grenzen te stellen. Kiezen is verliezen, maar levert ook rust op.”

Beweging voor ouderen

Ouder worden gaat vaak gepaard met ongemakken op het gebied van geheugen, het bewegingsapparaat of meerdere aandoeningen tegelijk. Als dit leidt tot problemen in het dagelijks leven, kunnen de mensen terecht bij het behandeladviescentrum ouderengeneeskunde in Ziekenhuis Amstelland. Internist ouderengeneeskunde Marijke Trappenburg, heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van ouderen en vertelt over het belang van bewegen. Oók als je de 70 al gepasseerd bent.

“Mijn patiënten zijn allemaal de pensioenleeftijd voorbij. We worden met elkaar steeds ouder en willen logischerwijs zo lang mogelijk gezond blijven. Aangezien er geen wonderpil bestaat, proberen we daar zelf voor te zorgen. Niet roken, gezond eten, dat zijn natuurlijk inkoppers. Maar bewegen, ook na de pensioengerechtigde leeftijd, dat is zo vanzelfsprekend nog niet. Zeker niet bij mensen die nog nooit in hun leven gesport hebben. Maar juist voor die groep is het van groot belang. Spiermassa en botdichtheid nemen af, maar daar kunnen we wel invloed op uitoefenen.”

Wandelen

“En dat doen we door dagelijks 30 minuten te bewegen en door 2 keer per week balans- en spierversterkende oefeningen te doen. De truc is om bewegen in je dagelijkse routine te integreren. Poets bijvoorbeeld je tanden op een been, stap eens een halte eerder uit de bus of tram, sta uit je stoel op zonder de leuning te gebruiken en ga met de buurvouw wandelen in plaats van koffiedrinken. Of stap op de duofiets, een leuk initiatief van meerdere organisaties in Amstelveen en op verschillende plaatsen te huur voor slechts 2,50 per keer.”

Veel ouderen zijn eenzaam. Wat weet Marijke daarover te vertellen? “Ouderen die willen gaan sporten, adviseren wij om dat binnen een groep te doen. Hier in het ziekenhuis hebben we zo’n bewegingsgroep. De deelnemers bewegen onder leiding van een coach, allemaal op eigen niveau. Dat uurtje bewegen heeft gelijk een sociale functie. En dat kopje koffie? Dat smaakt na een uurtje bewegen alleen maar lekkerder.”

 

Ziekenhuis Amstelland
Laan van de Helende Meesters 8
Amstelveen
W www.ziekenhuisamstelland.nl

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *