Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

We gaan naar Suriname!

Monique Knijnenburg (53) groeide op in Uithoorn en woonde in De Kwakel, toen ze reageerde op een oproep op internet van Paul van der Linden uit Friesland. Hij schreef: ‘Wie gaat er mee op wereldreis?’ Zij reageerde met: ‘Wanneer vertrekken we?’ Nu 9 jaar later, zijn ze getrouwd en varen ze alweer 5 jaar de wereld rond op hun zeilboot de Full Circle. Wie wil kan een etappe meezeilen: www.fullcirclesailing.com

Eindelijk komt het einde van de lange tocht over de Zuid-Atlantische Oceaan in zicht. Met ons doel Suriname! Hoe bijzonder is het om het land binnen te varen via een snelstromende rivier. Goed timen zodat we het tij mee hebben. De Domburg Yachtclub ligt wel 25 mijl de rivier op. Heel blij knopen we aan een mooring vast. Dat hebben we toch maar gedaan, ruim 5.000 zeemijl vanaf Zuid – Afrika.

Even rust na die lange tijd op zee. Nou ja rust, we willen wel iets zien van dit prachtige groene land. Op de rivier liggen is al een belevenis op zichzelf. ‘s Ochtends wekken de brulapen ons. Aan de monding van de Surinamerivier zien we op een eilandje een leatherbackschildpad eieren leggen. Op de tocht er naar toe springen de dolfijnen langs de boot. Schattige beesten met een roze buik. Hoe vaak ik al dolfijnen heb gezien, ik word er iedere keer weer blij van.

Met andere zeilers gaan we met een korjaal (typisch Surinaamse boot) de jungle in. De stuurman vaart behendig met een enorme snelheid tussen de rotsen door. Ons ‘resort’ ligt flink wat mijlen stroomopwaarts. Ook hier horen we allerlei oerwoudgeluiden. Als ik ons hutje in wil gaan, zit er een vogelspin net naast de deur… Mmm, even wennen hoor aan alles wat er bij de jungle hoort.

Suriname is mooi, de mensen supervriendelijk en hoe apart is het dat je gewoon Nederlands kunt praten midden in de jungle. Wat kent onze planeet toch grote verschillen. Niet alleen qua natuur maar ook de wijze waarop mensen leven. Een bijzondere ontmoeting hebben we met Toya, een kunstenaar uit het plaatsje Pikin Slee. Hij maakt de mooiste meubeltjes van hout uit één stuk. In zijn werkplaats zijn alle kinderen uit het dorp welkom en leren ze hoe ze hout kunnen bewerken. De kinderen zijn vrolijk en sommigen zijn al heel behendig met beitels of zelfs met een grote manchete.

Suriname heeft een heerlijke keuken. Koken doen we bijna niet op de boot. Het eten is er heel betaalbaar en Parbobier smaakt er prima bij! 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *