Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Sri Lanka, een parel in de Indische Oceaan

Het voelt goed om los te gooien in Phuket. Met twee gasten varen we in ruim een week tijd naar een nieuw land: Sri Lanka! Het is weer wennen, dag en nacht op zee; echt zeezeilen! Maar met zijn tweeën de wacht houden is gezelliger dan alleen.

We gooien onderweg de hengel weer eens uit. Bingo! Binnen de kortste keren een enorme tonijn! Voor de rest van de reis vis genoeg. Onze gasten genieten van het op zee zijn. Het kan hen niet lang genoeg duren.
Grappig is dat we het land eerder ruiken dan zien.

Havenstad Galle

De aankomst in Sri Lanka, de havenstad Galle, is anders dan we ons hadden voorgesteld. Ze laten ons uren wachten voordat we de ‘haven’ in mogen. Ondanks de enorme papierwinkel vooraf via een agent, zijn we uren kwijt om in te klaren. Steeds komen er weer officials aan boord!

We waren op de hoogte dat de officials iets verwachten in de vorm van een cadeautje of zo. Dus daar gebruiken we onze voorraad Delfsblauwe klompjes voor. Maar deze mensen hebben liever een fles wijn! Hoezo moslims?

De haven is vies en het voelt als een gevangenis, waar andere zeilers ons voor waarschuwden. Alleen met pasjes mogen we het terrein op en af. Tassen worden steeds weer gecontroleerd. Paul mag niet eens diesel kopen langs de weg. Hij komt met een gevulde jerrycan het terrein niet meer op! Dat moet via de agent die zorgt dat dat weer aardig extra geld kost! Hoezo corrupt?

Buiten de haven is het een bedrijvigheid van jewelste. Een compleet andere wereld. Tuktuks domineren het verkeer, oude bussen rijden af en aan. Voor een paar rupees verplaats je je. De kruidige geur is heerlijk. Galle is een mooie stad om te verkennen. Het oude fort is van ver af te zien en enorm groot. Gebouwd door Nederlanders! We genieten van de curry’s en bespreken samen wat we van dit land willen zien in de beperkte tijd die we hebben om te reizen.

Er wordt besloten dat we graag een van de mooiste treinreizen ter wereld gaan maken. Van Ella naar Kandy, dwars door de bergen, natuur, bossen en de jungle. Met adembenemende uitzichten, afgronden en watervallen.

Theeplantages van Sri Lanka

Het mooiste zijn de theeplantages. Zachtgroen fluwelen heuvels lijken het. De trein kachelt er dwars doorheen met zo’n 30 km. Dus tijd genoeg om het landschap te bewonderen. Het plaatje is af als je de theepluksters aan het werk ziet. Ook deze reis kost je bijna niets. Het is geen trein die op kolen rijdt, dat had zomaar gekund.

Geen moment verveling. Af en toe komt er een koopman met pinda’s, samosa’s of andere lekkere hapjes langs. Een prima manier om met de locals in contact te komen. We plannen een paar stops op de route om een theefabriek te bezoeken en mooie hikes te doen! De mensen zijn behulpzaam en nieuwsgierig. Het land is rijk aan natuur en cultuur. Met recht een parel in de Indische Oceaan!

Monique Knijnenburg (53) groeide op in Uithoorn en woonde in De Kwakel, toen ze reageerde op een oproep op internet van Paul van der Linden uit Friesland. Hij schreef: ‘Wie gaat er mee op wereldreis?’ Zij reageerde met: ‘Wanneer vertrekken we?’ Nu 9 jaar later, zijn ze getrouwd en varen ze alweer 5 jaar de wereld rond op hun zeilboot de Full Circle. Wie wil kan een etappe meezeilen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *