Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Your Foodprint inspireert je om bewuster te leven

De ondernemende Marleen Schrijvers uit Mijdrecht heeft een duidelijk doel voor ogen: een zo klein mogelijke voetafdruk op aarde achterlaten.

Ze wil dat doen door een bewuste levensstijl en anderen inspireren en faciliteren om hetzelfde te doen. Dat kan bijvoorbeeld door een veganistische levensstijl. Dit is een levensstijl waarbij wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van en wreedheid naar dieren voor eten, kleding en andere doeleinden. Dit werd ook de keuze van de 25-jarige, bevlogen Marleen. Na het zien van een baanbrekende documentaire over de impact van de veeteelt op het milieu, wilde ze proberen een week veganistisch te eten. Ze is er sindsdien niet meer mee opgehouden.

Veganistisch

Integendeel, Marleen zag steeds meer voordelen van deze bewuste levensstijl: “In eerste instantie gaf de impact van de veeteelt op het milieu de doorslag. De meest schadelijke uitstoot van broeikasgassen komt van de veeteelt. En is zelfs slechter dan de uitstoot van vliegtuigen of andere vervoersmiddelen. Maar ook het dierenleed in de bio-industrie, de gunstige effecten op de gezondheid en het gevoel dat je iets goeds doet voor de wereld, waren redenen voor mij om veganistisch te worden.”

Maar ze wilde meer doen en het grootser aanpakken en veganisme toegankelijker en beter bespreekbaar maken: “Mede door mijn marketing achtergrond wilde ik altijd al een eigen onderneming starten. Dit combineerde ik een jaar geleden in mijn eigen webshop Your Foodprint. Een duurzame en biologische webshop met een breed assortiment aan veganistische producten, zoals plantaardige zuivel, broodbeleg, chocolade, kaas- en vleesvervangers.”

“De naam Your Foodprint staat voor mijn doel om een zo klein mogelijke voetafdruk op de wereld achter te laten, door zo min mogelijk te verbruiken. Met de toevoeging van “Your” wil ik laten zien dat anderen dit ook kunnen doen. Veganistisch of vegetarisch leven heeft een positievere impact op het milieu dan bijvoorbeeld korter douchen of de auto laten staan. En “Food” in plaats van “Foot”, omdat ik in mijn webshop voornamelijk levensmiddelen verkoop”, aldus Marleen.

Echte fysieke winkel van Your Foothprint

Ze gaat nog een stukje verder in haar missie om de drempel voor een veganistische levensstijl te verlagen, met haar plannen voor een fysieke winkel in Gouda: “Een combinatie tussen een winkel en horeca, waar uiteraard ook niet-veganisten welkom zijn. Het assortiment zal verder uitgebreid worden met duurzame artikelen, zoals keukenaccessoires en cadeaus. Tevens zal ik vanuit de winkel de producten van mijn webshop versturen of kunnen klanten hier hun bestelling ophalen.”

“En in de winkel komt een lunchroom waarbij ik alles op de menukaart, van taartjes tot broodjes, zelf maak. Met alleen biologische en plantaardige ingrediënten. En natuurlijk een kopje koffie of thee erbij.” Als je denkt dat Marleen het hier wel druk genoeg mee heeft, heb je het mis: “Ik deel elke week een veganistisch recept en een blog op mijn website. Met de recepten wil ik laten zien dat het niet moeilijk hoeft te zijn om zonder dierlijke producten lekkere gerechten te maken. En in mijn blog geef ik tips voor een bewuste levensstijl, zoals tips om veganistisch uit eten te gaan.”

Tips voor veganistische restaurants

Het vinden van zo’n restaurant is helaas nog niet zo makkelijk, zegt ze: “Helaas loopt Nederland niet voorop als het gaat om veganistische restaurants. Tegenwoordig is het wel al makkelijker om van tevoren een restaurant te bellen en je dieetwensen kenbaar te maken. Natuurlijk ga ik de veganistische plekjes díe er zijn allemaal af. Bij Foam in Den Haag kun je bijvoorbeeld goed terecht voor de lunch. De Vegan Junkfood Bar in Amsterdam staat hoog op mijn lijstje om een keer te bezoeken!”

Maar de komende tijd is Marleen druk met het opzetten van haar eigen winkel. Als, althans, de crowdfundactie die ze is gestart slaagt. “Bij crowdfunding kan iedereen een bijdrage doen. Zo help je als individu mee door een stukje te financieren. Je krijgt je bijdrage weer terug in de vorm van een beloning. In feite koop je al iets uit de winkel voordat deze is geopend. Denk aan een lunch, high tea, goodiebag of waardebon. Hoe hoger jouw inleg, hoe groter jouw beloning. Je kunt dus zelf een passende beloning kiezen”, aldus Marleen.

Haar streven is om begin 2018 de deuren van haar eigen winkel te openen en ze heeft hiervoor al een leuk pandje in Gouda op het oog. Op de website www.yourfoodprint.nl vind je de webshop, recepten, blogs en meer informatie over de crowdfundactie die tot eind november loopt en al goed op weg is, maar nog wel wat bijdragen kan gebruiken om haar droom te realiseren.

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *