Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Wonam richt zich op woningen in het middensegment

Robert Kohsiek (39) was jarenlang actief op de kantorenmarkt. Werkte bij Mees Pierson en later bij Ping Properties. Toen kwam de crisis. De kantoortorens werden minder interessant en problemen op de woningmarkt trokken zijn aandacht. Samen met een compagnon startte hij Wonam, een bedrijf dat middensegment huurwoningen bouwt in Amsterdam. 

Waarom heb je Wonam opgericht?
“Mijn compagnon Carolyn van Duijvendijk en ik werken al jaren in het vastgoed. We zagen een ontwikkeling op de woningmarkt die bediend moet worden: hoog opgeleide jongeren kunnen geen huis kopen, omdat ze geen hypotheek krijgen van de bank. Ook komen ze niet in aanmerking voor een sociale huurwoning, want daarvoor verdienen ze teveel. Wonam biedt huurwoningen in het middensegment.”

Hoe komen jullie aan die woningen?
“Die laten we bouwen. We vragen vermogende Nederlanders om te investeren, zoeken bouwlocaties, overleggen met de gemeente, zoeken architect en aannemer, begeleiden de bouw; alles wat erbij komt kijken. Op dit moment worden onze eerste tweehonderd woningen gebouwd in Amsterdam-West, net buiten de ring tegenover het Word Fashion Center.”

Wat voor soort woningen zijn dat?
“Al onze woningen zijn appartementen van 60 tot 90 m2. Twee- of driekamerwoningen met een mooie badkamer en keuken, gordijnrails, verlichting en wifi; helemaal klaar voor gebruik. Ik denk dat we die woningen zo verhuurd hebben. Er is nu al veel belangstelling voor. Op onze Facebookpagina Woontank hadden we binnen een maand meer dan 1.000 volgers. Via Woontank kunnen toekomstige huurders aangeven wat ze belangrijk vinden aan een woning, of juist niet.”

Hebben die huurders echt invloed?
“Ja zeker. Zo gaven ze bijvoorbeeld aan dat ze een parkeergarage niet zo belangrijk vinden, omdat ze toch nog geen auto hebben. Wij laten nu geen parkeergarage bouwen onder het complex. Hierdoor blijft de huurprijs van de woning lager. Wel kunnen onze huurders gebruikmaken van een naastgelegen parkeervoorziening.”

Zijn er voldoende investeerders te vinden?
“Carolyn en ik hebben een groot netwerk vanwege onze vorige banen. We weten mensen te vinden. Om ze te overtuigen moeten we natuurlijk een goed verhaal hebben. En dat hebben we. Mensen zien dat er vraag is naar dit soort appartementen. Het rendement bij dit soort woningen ligt wel lager dan bij de kantorenmarkt, maar je loopt ook een ander risico.”

Hebben jullie een idealistische drijfveer?
“Het is natuurlijk heel fijn om een bijdrage te leveren aan een maatschappelijk probleem. We krijgen daar veel waardering voor. Van toekomstige huurders, maar ook van de gemeente. Die vinden het positief dat we hier mee bezig zijn. Dat is erg leuk. Aan de andere kant moet een investering natuurlijk wel iets opleveren.”

Was het een moeilijke beslissing om voor jezelf te beginnen?
“Een paar maanden heb ik getwijfeld. Ik vond het lastig. Zodra ik de stap had gezet, was de twijfel weg. Ik gaf natuurlijk wel wat op. Ik had een goede functie bij Ping Properties, gaf leiding aan 30 man personeel, had financiële zekerheid. Mijn vrouw staat ook achter me en dat maakt het natuurlijk makkelijker om zo’n besluit te nemen.”

Ben je een geboren ondernemer?
“Ik kom niet uit een ondernemersgezin. Ik heb sociale geografie gestudeerd in Groningen en had nooit de droom een eigen bedrijf te beginnen. De laatste jaren bij Ping Properties kon ik van dichtbij zien wat het betekent om ondernemer te zijn. En dat leek me wel wat. Ik had een heel sterke drive om iets in die woningmarkt te gaan doen. Ik had ideeën, oplossingen en die wilde ik realiseren. Ik denk altijd heel praktisch. Als ik een mogelijkheid zie, wil ik die zo snel mogelijk vertalen naar de praktijk. Van een idee kun je niet leven, je moet concreet worden. Ook als dat betekent dat je soms ideeën moet bijstellen of aanpassen. In het begin wilde ik dat het precies zou gaan, zoals ik voor ogen had, maar dat gaat niet altijd. Als dingen anders lopen, moet je daarop kunnen anticiperen.”

Heb je iemand die je om raad kunt vragen?
“Mijn tweelingbroer met wie ik al mijn hele leven veel optrek, fungeert als mijn klankbord. Als ik ergens mee zit, bespreek ik dat met hem. Werkinhoudelijke zaken overleg ik met Carolyn. Een voormalig corporatiedirecteur en onze accountant geven ook advies. Lid van een ondernemersvereniging of netwerkclub waar je tips en tricks uitwisselt, ben ik niet. Ik spreek wel veel ondernemers. Bijvoorbeeld bij NEST, dat is een broedplaats voor zelfstandig ondernemers. Het zit in een oud kantoorgebouw in Amstelveen. Het gebouw stond al een tijdje leeg en toen heb ik het idee gelanceerd voor een broedplaats. Er zitten nu allemaal interessante ondernemers bij elkaar. Dat werkt heel goed. Ik heb er zelf ook een werkplek.”

Hoe bevalt het om een eigen bedrijf te hebben?
“Het geeft veel vrijheid. Maar een eigen bedrijf gaat altijd door. Ik vind dat niet erg. Ik heb er veel plezier in. Voor mijn vrouw is het soms pittig. We hebben twee jonge kinderen en de zorg komt grotendeels op haar neer, want ik maak lange werkdagen. Maar ze doet het graag en de zaterdag houd ik vrij. Die is voor mijn gezin.”

Wat zijn je ambities met Wonam?“
Over tien jaar willen we een portefeuille van 2.000 huurwoningen in Amsterdam opgebouwd hebben. En daarna? Misschien buiten Amsterdam verder groeien, Utrecht lonkt. Maar ik heb geleerd om niet te ver vooruit te plannen. Je moet haalbare doelen stellen.”

Meer weten?
Vanaf april 2014 is het mogelijk om je in te schrijven voor woningen van Wonam. In maart 2015 worden de eerste appartementen opgeleverd. Voor meer informatie over de huurwoningen van Wonam, zie www.wonam.nl en www.facebook.com/WoonTankNL
ONDERNEMER-Toren-King-17-10-13

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *