Hij is een van Nederlands bekendste surrealisten: Hans Kanters. Vanwege zijn 65-ste verjaardag laat Museum Jan van der Togt een overzicht zien van de schilderijen die hij in de afgelopen 15 jaar tot stand heeft gebracht.
Verbazing. Dat is wel het eerste dat je overkomt wanneer je een schilderij van Hans Kanters bekijkt. Of je het mooi vindt of niet, je verbaast je over de wereld van figuranten, mutaties en metaforen waar je je ineens in begeeft. Engelen, neushoorns, vissen, ratten, apen, paarden, honden en mensen komen in zijn schilderijen voor, maar niet in de hoedanigheid waarin je ze kent. Bij Hans Kanters viert het surrealisme hoogtij, dat is duidelijk.
Vraag hem niet waar al die creaties z’n oorsprong in vinden, want hij kan het je niet vertellen. “Ik verbaas me zelf ook over de schilderijen. Ik weet wel dat ik een associatief talent heb om ergens iets in te zien dat een ander ontgaat.” Vanwege de expositie is hij in Amsterdam, maar al 20 jaar is Ibiza zijn thuisbasis. In zijn atelier op een berg schildert Kanters 10 uur per dag, 7 dagen per week, en dat resulteert in zo’n 6 schilderijen per jaar. “Ik werk heel gedisciplineerd en precies. Ik leef ook bewust geïsoleerd. Ik moet mijn aandacht bij mijn werk houden en kan er niet zo maar van weglopen.”
Een einzelgänger is de fijnschilder altijd geweest. Opgroeiend in de Amsterdamse Kinkerbuurt maakt hij geen deel uit van het kunstenaarswereldje en een relevante opleiding volgt hij niet, ook al schildert zijn vader, naast het ontwerpen van schoenen. Hij raakt gefascineerd door schilders als Willink, Koch en Melle, bestudeert schilderijen ‘om in te schatten hoe ze dat geflikt hebben’. Als Galerie Siauw zijn talent herkent en 8 werkjes van hem ophangt en deze binnen 8 dagen verkoopt, weet Kanters zich ontdekt als schilder.
Pikkenschilder
In de jaren tachtig en negentig staat hij te boek als de ‘pikkenschilder van Amsterdam’. “Ik zette me af tegen esthetica en de kerk, wilde eigenlijk zeggen: kijk eens wat ik durf.” Hij verwerkt menig geslachtsdeel in zijn werk en spot met uiterlijke schijn. Kanters zegt inmiddels al jaren ‘vegetarisch’ te schilderen. Het heeft hem wereldfaam gebracht: zijn werk bevindt zich in collecties in Nederland, België, Frankrijk, Zwitserland, Griekenland, de VS en Japan. “Mijn werk gaat nat van de ezel weg. Ik heb een lijstje van liefhebbers die soms 5 jaar moeten wachten tot ze aan de beurt zijn. Het komt voor dat iemand dan inmiddels overleden is.”
In Museum Jan van der Togt is werk te zien van de afgelopen 15 jaar en dat nog niet eerder geëxposeerd is. De aanleiding is zijn 65-ste verjaardag en dat is ook de reden waarom hij Ibiza voor Amsterdam gaat verruilen. “Dat heb ik me ooit voorgenomen, al kan het ook iets op het platteland worden. Met Ans Markus heb ik het er wel eens over hoe ik mijn stijl van schilderen op anderen kan overdragen, want dat zou ik wel graag willen.”
De expositie is te zien van 28 november 2012 tot en met 13 januari 2013. Ter gelegenheid van de 65ste verjaardag van de schilder verschijnt de monografie ‘Hans Kanters’.
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen
Tel.: (020) 641 57 54
www.jvdtogt.nl