Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Zuiver: weg met alle stress!

Aan de rand van de hectische stad, in de luwte van het Amsterdamse Bos, bevindt zich Spa Sport Hotel ZUIVER. Een uniek wellnesscentrum met een hotel en uitstekende faciliteiten voor fitness, tennis en squash. De spa van ZUIVER meet maar liefst 13.000 m2 en is een plek om te onthaasten, om uit te rusten en bij te tanken. Het is het meest ontspannen stukje Amsterdam, zoals ze zelf zeggen. Wij mochten het aan den lijve ondervinden.

Vanuit de verte hoor ik een mannenstem: “Je mag je even omdraaien”. Het is Remco, mijn hamam-masseur. Ik sliep niet, maar was al aangenaam ver weg. Ver weg van de stress van vandaag. Nu lijkt alle spanning van me af te vloeien, samen met het warme water, dat Remco voortdurend met twee schalen over me heen giet. Wel een intiem gebeuren, de hamam, het reinigingsritueel dat zijn oorsprong vindt in Turkse badhuizen. Ter voorbereiding heb ik eerst 10 minuten in de stoomcabine gezeten. Toen kwam Remco me ophalen. Toch even vreemd om spiernaakt achter een vreemde man aan te lopen, die slechts een hamamdoekje om de heupen heeft geknoopt. Maar eenmaal liggend op de verwarmde granieten tafel doe ik mijn ogen dicht geef me over aan een uur van pure ontspanning. Remco verplaatst steeds subtiel een klein handdoekje, zodat ik me niet geheel naakt voel.

Als een baby in een badje

Sinds ik als baby in een badje lag, ben ik niet meer zo vol aandacht gebadderd. Remco begint met het scrubben van mijn hele lichaam met een ruw washandje en gaat daarbij voortvarend te werk. Dan word ik ingezeept met pure olijfoliezeep. Ik verdwijn onder bergen weldadig schuim, dat Remco maakt door lucht door een speciale katoenen zeepzak te knijpen. Dan volgt het beste deel: de massage. Van mijn kruin tot mijn tenen word ik gemasseerd. De masseur vindt feilloos de pijnpunten in mijn rechterschouder en maakt alle spieren los. Tot slot wordt mijn haar gewassen en is het ritueel ten einde. Onder de sensatiedouche – een douche met zoveel waterstralen dat je hele lichaam wordt geraakt – voel ik hoe super glad mijn huid is geworden.

In het zitgedeelte bij de beautybalie krijg ik thee en Turks fruit en word ik opgehaald door Soraya, voor de Essence gezichtsbehandeling. Er volgt een prettig ritueel van schoonmaken, peelen, een masker, een massage en het aanbrengen van crèmes, in een zacht verlichte kamer met rustgevende muziek.

Romeins badhuis

Totaal ontspannen loop ik in mijn badjas de spa weer in. Het centraal gelegen zwembad wordt omgeven door verschillende soorten sauna’s, stoomcabines, aromabaden en whirlpools. Het oogt als een Romeins badhuis, maar dan strak gestileerd. Her en der lopen, zitten, bubbelen, badderen en  zwemmen mensen, maar de ruimte is zo groot, dat je nooit ongewild in elkaar persoonlijke ruimte hoeft te komen. Ook als vrouw alleen voel ik me hier volkomen op mijn gemak.

Na een heerlijke lunch in het restaurant met een glas witte wijn – bij ZUIVER hebben ze gelukkig begrepen dat genieten niet ophoudt bij water alleen – ga ik nog even naar de trendy wellnessbar, met uitzicht over het zwembad, de tuin en de buitenspa. Het verwarmde witte waterbed waar ik op ben gaan liggen probeert mij te verleiden tot een lome slaap, maar ik heb mezelf nog een opgieting in één van de buitensauna’s beloofd.

Om wakker te worden zwem ik eerst een paar rondjes in het zwembad, dat doorloopt de grote tuin in. Heerlijk om buiten in een dampend warm zwembad rond te peddelen, terwijl de thermometer  7˚C aanwijst. Prettig is ook het ontbreken van chloor; het zwembad wordt gezuiverd met behulp van zoutelektrolyse.

Opgieting

Bij de Finse sauna van de buitenspa staat saunameester Michel klaar voor de opgieting. Een opgieting wil zeggen dat er water met etherische oliën op de saunakachel wordt gegoten, waardoor de ruimte wordt gevuld met een geurige waterdamp en de gevoelstemperatuur sterk oploopt. Bij ZUIVER wordt van de opgieting vier keer per dag iets bijzonders  gemaakt. Deze keer is het thema honing. Michel zet een lekker muziekje op, giet water met honing op de kachel, gooit er nog een sneeuwbal met een sinaasappelgeurtje op en maakt krachtige slagen met een handdoek om de hete, met stoom gevulde lucht zoveel mogelijk door de sauna te verdelen. Hij wappert met de handdoek mijn kant op. Woesj! Dat is heet! Ik begin hevig te transpireren. Een prettig idee dat al die opgehoopte afvalstoffen nu in straaltjes langs mijn rug lopen. We krijgen allemaal een handvol honing om ons mee in te smeren voor een zachte huid. Dan volgt er nog een opgieting en nog meer handdoekgewapper. Wárm! Héét! Ik ben vast niet de enige die nu eigenlijk wel naar buiten wil, maar ondanks het advies van Michel om alleen naar je eigen lichaam te luisteren en er uit te gaan als je wilt, staat er niemand op. Groepsdynamiek.

Stoomslagen

Maar dan gaan we toch naar buiten om af te koelen. Michel checkt nadrukkelijk of iedereen zich goed voelt. We happen allemaal in schijfjes sinaasappel die klaarstaan en staan onbekommerd bloot uit te dampen. Dan volgt de tweede ronde. De stoomslagen die mijn lichaam raken houden het midden tussen puur genot en overweldigend heet. Een emmer met ijsblokjes gaat rond en net als ik denk ‘en nú er uit!’ is het afgelopen en gaat de deur open. We drommen naar buiten en doen ons tegoed aan bekertjes water. Nu is het zaak om langzaam af te koelen. Een koude douche of dompelbad zou de poriën doen sluiten, zodat de warmte in je lichaam opgeslagen blijft. Ik loop nog wat rond, neem een douche en dan is het tijd om naar huis te gaan. Met een ongekend schoon en zacht velletje. Mijn hoofd is leeg en de knopen zijn uit mijn nek. Wat een verademing.

Spa Sport Hotel ZUIVER is bij uitstek een plek om balans te vinden in een druk leven. Je kunt er niet alleen relaxen, maar ook sporten en goed eten. De filosofie van ZUIVER is dat je met beweging, rust, zingeving en voeding het beste uit je leven haalt. Ofwel, zoals ze bij ZUIVER zeggen: beleef je leven!

Spa Sport Hotel ZUIVER

Koenenkade 8 (Amsterdamse Bos)

1081 KH  Amsterdam

T 020 – 301 07 10

www.spazuiver.nl

 

13.000 m2 binnen- en buitenspa (elke 2e en 4e dinsdag van de maand speciale badkledingdagen)

Beautysalon, restaurant, wellnessbar en buitenterras

Driesterren hotel met 31 kamers

Achmea Health Center sportschool

Tennis (21 buitenbanen en 11 binnenbanen)

Squash (12 banen)

Kinderoppas en sportshop

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *