In de tentoonstelling ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’ in het Amsterdam Museum kunnen we kennis maken met ‘inspirerende, beroemde en beruchte vrouwen’ uit de vorige eeuw.
De expositie is gebaseerd op het boek van historica en gastconservator Els Kloek. Zij publiceerde in 2013 al ‘1001 vrouwen in de Nederlandse geschiedenis’, dat tot beste geschiedenisboek aller tijden werd uitgeroepen. Vervolgens verdiepte ze zich in de geschiedenis van vrouwen in de 20ste eeuw, waar deze tentoonstelling op is gebaseerd. Zo zijn er 200 portretten van vrouwen en meer dan 300 zeer uiteenlopende voorwerpen te zien, zoals een bril, kledingstuk of schaatsen.
Sommige vrouwen zijn beroemd of juist berucht, anderen nauwelijks bekend. Het waren politica’s, feministen, wetenschapsters, sportvrouwen, directrices of vrijheidstrijdsters. De vrouwen streden voor rechten, ze veroverden het publieke domein, ze zaten in het verzet, of juist bij de NSB, ze pleegden aanslagen, ze excelleerden in vormen van kunst of ze wilden de wereld veranderen.
Vrouwen waren betrokken bij grote gebeurtenissen als de kiesrechtstrijd, de Tweede Wereldoorlog, de wederopbouw en de jeugdrevolte. Maar ook minder bekende gebeurtenissen komen in de tentoonstelling aan bod. Zo weten weinig mensen dat Beatrix de Rijk de eerste Nederlandse vrouw was die in 1911 een vliegbrevet haalde en dat vanaf 1958 een vrouw, Jakoba Mulder, als directrice van de Dienst Publieke Werken jarenlang alle stedebouwkundige beslissingen in Amsterdam nam.
De expositie, die 3 oktober werd geopend door Koning Willem-Alexander, is tot en met 10 maart 2019 in het Amsterdam Museum te zien.
Bijschrift: Koning Willem-Alexander wordt ontvangen door directrice Judije Kiers (rechts) en burgemeester Femke Halsema
Foto: Amsterdam Museum Sebastia