Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

VJR Jewels geeft dierbare sieraden een tweede leven

Een erfstuk met emotionele waarde of een sieraad dat in de kast blijft liggen: Marianne Moerman van VJR Jewels maakt van dierbare items unieke, handgemaakte sieraden.

“Mijn levensloopkettingen zijn kleine monumentjes, een manier om herinneringen levend te houden.” Aan publiciteit geen gebrek voor de one-of-a-kind sieraden van VJR Jewels. De opvallende creaties van Marianne Moerman zijn te zien in toonaangevende modetijdschriften als Vogue, op de catwalk tijdens de Amsterdam Fashion Week en ze worden gedragen door bekende televisiepersoonlijkheden onder wie Linda de Mol. De 68-jarige sieradenontwerper is vereerd dat stylisten graag omrijden voor een bezoek aan haar studio, een voormalig sigarenwinkeltje in het pittoreske Baambrugge.

Onlangs stapte oud-politica Neelie Kroes plotseling haar winkel binnen. Op de website had ze gelezen over de mogelijkheid om erfstukken en memorabilia te recyclen tot hedendaagse sieraden. Marianne: “Uit een doosje haalde ze enkele dierbare objecten tevoorschijn. Deze persoonlijke items heb ik verwerkt in een collier dat op drie manieren te dragen is. Er hangt ook een beursje aan. Hierin zit een aan haar hart gelegen herinnering verborgen.”

Miniatuurstilleven

Colliers zijn bij uitstek geschikt als ‘memory jewels’ omdat ze in de buurt van het hart worden gedragen. De sieraden van Marianne bevatten vaak verrassende elementen. Denk aan onderdelen die open en dicht kunnen of een briefje verstopt in een antieke medaillon. Ze haalt een oud zakhorloge tevoorschijn. De wijzerplaat ontbreekt en in de lege kast heeft ze een  stilleven gemaakt van minuscule kraaltjes en ornamenten. De items bewegen wanneer je de horlogekast schudt, zodat je ermee kunt spelen.

De memory jewels van Marianne hebben wel iets weg van de vroegere chatelaines. Vanaf de zestiende eeuw droegen zowel mannen als vrouwen aan hun riem of rokband een haak met lange kettingen waaraan diverse gebruiksvoorwerpen hingen zoals een beursje, reukbal,  naaldenkoker, messenschede of vingerhoedhouder. Door het gebruik van kostbare materialen zoals zilver en goud, was de chatelaine behalve een praktisch accessoire ook een kostbaar sieraad. 

Tijdloze composities

Hergebruik loopt als een rode draad door het werk van Marianne. Oude, antieke en natuurlijke schatten die ze als curiosaliefhebber op haar vele zoektochten tegenkomt tovert ze om tot eigentijdse, handgemaakte sieraden. Van de vondsten uit haar omvangrijke verzameling maakt ze tijdloze composities. “Bij mijn Memory Jewels-lijn ga ik anders te werk: voor deze sieraden laat ik me inspireren door de objecten die door mijn klanten worden ingebracht.”

Dat varieert van bedeltjes en ringen tot fragmenten van meubels of een zilveren theelepeltje. Marianne legt zichzelf geen restricties op zodat ze haar creativiteit de vrije loop kan laten en haar fantasie kan gebruiken. “Ik werk op gevoel en dat pakt eigenlijk altijd goed uit”, verklaart ze. “Vaak leg ik meerdere ideeën voor aan de klant en zo ontstaat een ontwerp dat past bij iemands persoonlijkheid. De ontwerpen lopen uiteen van verfijnd tot stoer en van ingetogen tot bontgekleurd en vrolijk. Sieraden die anders in de kast zouden blijven liggen, krijgen op deze manier een tweede leven.”

Tastbare herinnering

Natuurlijk kun je oud goud ook laten omsmelten bij veel juweliers, dan wordt het sieraad in een andere vorm gegoten. De filosofie achter de memory jewels van Marianne is juist dat het oorspronkelijke item intact blijft, zodat de drager altijd kan wegzinken in de herinneringen. “Ik ben vereerd dat mensen het aan mij toevertrouwen om een sieraad te maken dat hun emoties vertegenwoordigt. Soms komen klanten tot twee keer toe terug om me te vertellen hoe blij ze ermee zijn!”

Aan haar eigen levensloopketting hangen onder andere twee antieke horloges die ze van haar man heeft gekregen. De wijzers lopen niet meer en duiden nu de geboortetijden van haar dochters aan. En zo staat elk item dat in de ketting is verwerkt voor een hoofdstuk uit haar leven: “Deze ring kreeg ik voor mijn achttiende verjaardag, het horloge toen ik eenentwintig werd”, demonstreert ze. “Het hartvormige slotje komt uit Engeland, waar we met het gezin een periode hebben gewoond. Dit muntstuk is een souvenir uit Frankrijk, dat mijn ouders ooit voor me meebrachten met de gedachte dat het veel waard zou worden. In plaats van het in te wisselen heb ik het in een sieraad verwerkt. Emoties zijn waardevoller dan geld.”

Schatzoeken

Onlangs breidde Marianne haar productrange uit met prachtige sjaals. “Geïnspireerd door mijn levenslange treasure hunt heb ik een compositie gemaakt van allerlei zorgvuldig geselecteerde gouden items, variërend van broches tot militaire uniformversierselen. Op dezelfde wijze heb ik ook een zilveren variant samengesteld. Beide composities heb ik laten fotograferen en deze foto’s worden vervolgens geprint op hoogwaardig katoenbatist. De sjaals worden met de hand gestikt in Istanbul.”

Ook nieuw zijn de manchetarmbanden van goudleer, gedecoreerd met ornamenten zoals een broche of camee. Hiervoor werkt Marianne samen met Goudleeratelier Van Soest. “Een bijzonder familiebedrijf. Van Soest is de enige goudleermaker in Nederland en de tweede generatie die dit oude, arbeidsintensieve ambacht in leven houdt. Goudleer is leer waar een zilveren laag op aangebracht wordt, afgelakt met een goudgele vernis, die zorgt voor de fraaie gouden glans. De armbanden dragen heel fijn omdat het materiaal erg licht is.”

De missie van Sebastiaan is om goudleer nieuw leven in te blazen en er een moderne toepassing en uitstraling aan te geven. En dat is precies wat Marianne ook met haar sieraden wil bereiken: mensen laten genieten van de schoonheid van schatten uit het verleden.

 

Studio VJR&MORE

Sieraden, vintage tassen en accessoires.
Dorpsstraat 1
Baambrugge
Geopend donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 – 17.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *