Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Van der Zwaard waakt over het oog

Heb je last van je ogen? Zie je wazig of zijn je ogen droog of geïrriteerd? Zijn er oogziektes in de familie en wil je weten hoe gezond jouw ogen zijn? Heeft je kind vaak hoofdpijn of kan je kind zich slecht concentreren op school? Laat je ogen controleren bij de optometrist van Van der Zwaard Optiek in Mijdrecht!

“Het verschil tussen een opticien en een optometrist is dat een optometrist naast het bepalen van de bril- of contactlenssterkte ook naar de gezondheid van het oog kijkt,” zegt optometrist René van Duin (41). “Ik zit tussen de opticien en de oogarts in en kan met de hoogwaardige apparatuur van Van der Zwaard vroegtijdig afwijkingen of oogziektes opsporen. Optometristen zijn hbo-opgeleid en mogen meer onderzoeken uitvoeren dan opticiens. Maar brillen slijpen is iets wat ik dan weer niet kan, dat doet de opticien.”

Mensen met vragen of twijfels over hun ogen hoeven niet altijd naar de huisarts of oogarts te gaan. Zij kunnen een afspraak maken met René, telefonisch of in de winkel. In het dagelijks leven werkt René bij een oogarts in het ziekenhuis en twee keer per maand is hij bij Van der Zwaard. Op zaterdagen, dat is wel zo handig.

Druppelen van de ogen

René kan heel goed in jip-en-janneketaal uitleggen wat hij doet en wat er eventueel aan een oog mankeert. “Anders dan de opticien mag ik ogen druppelen, dat is een medische handeling,” legt René uit. “Hierdoor vergroot de pupil zodat ik beter in het oog kan kijken. Met een funduscamera maak ik een gedetailleerde foto van de binnenkant van het netvlies. Zo kan ik onder andere bij mensen met suikerziekte eventuele schade aan de ogen opsporen of monitoren.”

“De druppels leggen ook de werking van het oogspiertje stil. Door je oogspier aan te spannen – dat doe je onbewust – stel je scherp. Dat heet accommoderen. Maar als je dat tijdens een oogonderzoek doet, krijg ik geen goed beeld. Door de werking van het oogspiertje tijdelijk uit te schakelen, kan ik de werkelijke sterkte heel precies bepalen.” Oogziektes als staar, macula degeneratie en glaucoom kan René ook vaststellen. Als het nodig is, verwijst hij naar de oogarts of orthoptist.

Comfortklachten

Naast aandoeningen kun je bij René ook terecht met comfortklachten van het oog. Deze zijn vaak eenvoudig te verhelpen: “Als je ouder wordt, verandert de traanfilm in je ogen en dat kan leiden tot droge ogen. Dan schrijf ik kunsttranen voor. Ook kan het traanvocht wateriger of juist dikker worden. De kliertjes die vocht afscheiden kunnen meer eiwitten afgeven, een enigszins slijmerige substantie. Dit kun je oplossen met een betere ooghygiëne; er zijn speciale middeltjes om je ogen schoon te houden.”

Meer buitenspelen!

“Zeker bij kinderen kan het tijdig onderkennen van een probleem latere ellende voorkomen,” zegt Toni van der Zwaard. “We zien steeds meer kinderen die al op jonge leeftijd hoog ‘in de min duiken’, oftewel die lijden aan myopie of bijziendheid. Dat is erfelijk, maar wordt ook veroorzaakt door het urenlang op beeldschermen en mobieltjes kijken. Ernstige myopie bij kinderen vergroot sterk de kans op zeer slecht zien of oogziektes op latere leeftijd. Door middel van contactlenzen kunnen we dit proces afremmen. Wat ook helpt: buitenspelen! Het Oogfonds hanteert de 20-20-2-regel: na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden in de verte kijken en elke dag minstens 2 uur buiten zijn!”

Porsche Desgin

Naast goede oogzorg kun je bij Van der Zwaard ook terecht voor ruim 15 modieuze brillenmerken, van Rayban, Gucci, Tom Ford en Calvin Klein tot Chanel, Etnia, Maui Jim en het Nederlandse Tulip. Nieuw in de collectie is het herenmerk Porsche Design. 

Toni: “Porsche is zeer onderscheidend. Qua design en techniek levert het echt een hoogstandje. Zo’n ingenieus scharnierpunt bijvoorbeeld, hoe komt het erop? De monturen zijn minimalistisch, zeer licht in gewicht door het gebruik van titanium en ook geschikt voor bredere hoofden. Echt een bril voor mannen die kwaliteit op prijs stellen!”

 

 

Oogmerk van der Zwaard Optiek
Raadhuisplein 2
Mijdrecht
T 0297 28 59 53
W www.zwaardoptiek.nl

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *