Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

UIT Magazine, glossy voor levensgenieters, bestaat tien jaar

UIT Magazine bestaat tien jaar! Uitgever Eduard Herkes blikt terug en vertelt over de toekomstplannen van de ‘regionale glossy voor levensgenieters’.

Eduard Herkes (59) werkte jaren als journalist voor het Amsterdams Stadsblad en later voor het Amstelveens Weekblad. Kunst en cultuur waren onderwerpen waar hij veel over schreef. Stof was er genoeg, want Amstelveen verkeerde ook toen al in de unieke positie dat er twee grote musea voor moderne kunst waren gevestigd: het Cobra Museum en Museum Jan van der Togt. Helaas hield het Amstelveens Weekblad in 2005 op te bestaan.  

Lightbulb moment

Tijdens de opening van een expositie in Museum Jan van der Togt in 2007 had Eduard zijn lightbulb moment: “Al pratende met iemand, borrelde ineens een idee op: verdient Amstelveen met zijn twee musea niet een eigen magazine, een blad over kunst en cultuur en over het goede leven? Een magazine uitgeven had ik nog nooit gedaan, maar ik zag wel de potentie. Om te peilen of er een markt voor was, ging ik onder andere te rade bij Piet van den Heuvel, oud-wethouder cultuur en financiën van de gemeente Amstelveen. Hij had een grote rol had gespeeld bij de komst van de twee grote musea naar zijn plaats.”

Aangespoord door de oud-wethouder, maakte Eduard een nulnummer dat hij presenteerde tijdens het Directeurenoverleg Culturele Sector Amstelveen. Ook daar waren de reacties erg positief en Eduard besloot ervoor te gaan.

“Als zo’n plan werkelijk gaat leven, dan gebeurt er wat met je! De ideeën begonnen te stromen, ik had echt vlinders in mijn buik. Het was inspirerend en spannend tegelijk. Na een leven in loondienst, kwam ik ineens in een heel andere positie, namelijk die van ondernemer. Zonder te weten of het allemaal zou lukken.” In september 2008 was het zover: Eduard lanceerde het eerste nummer van ‘Uit in Amstelveen’, dat mede mogelijk was gemaakt door advertenties van de gemeente Amstelveen. Het feestje vond plaats in Museum Jan van der Togt.

Lifestyle magazine

Ondanks de crisis die in 2008 in al zijn hevigheid losbarstte, evolueerde het blad al snel naar een volwaardig lifestyle magazine met een groter bereik. ‘Uit in Amstelveen’ werd ‘UIT Magazine’ en ging zich richten op het gebied ruwweg tussen Vinkeveen en Amsterdam-Zuid.

“In die eerste periode heb ik weleens gedacht ‘dit wordt de laatste uitgave’, want het viel niet altijd mee om adverteerders te vinden en sommigen gingen dan ook nog failliet. Maar UIT Magazine werd gelukkig meer en meer een begrip en ondernemers gingen steeds beter inzien dat mensen uit Mijdrecht ook naar de schouwburg in Amstelveen gaan, en dat het voor lezers uit Amsterdam-Zuid heel leuk is om de pareltjes in de regio te ontdekken. Kortom, dat een magazine dat gaat over je eigen leefomgeving écht gelezen wordt. We horen vaak dat mensen het blad van voor naar achter lezen en het bewaren vanwege de leuke verhalen en tips.”

Een onderscheidend magazine

Door de jaren heen onderging UIT Magazine regelmatig een metamorfose: “Steeds meer wilde ik een onderscheidend magazine maken. Een kwalitatief hoogwaardig blad, zowel journalistiek, als qua vormgeving. Niet met saaie stukjes, maar met leuke, aansprekende verhalen en mooie foto’s. UIT Magazine gaat over de mooie dingen van het leven, dan moet het er ook mooi uitzien! De lezer realiseert zich waarschijnlijk niet hoe veel werk het is om een blad te maken, hoe veel handelingen er nodig zijn. Als in dat proces een foutje sluipt, dan is dat heel frustrerend. Tegelijkertijd gaat er zo veel goed! We zijn áltijd bezig om de lat hoger te leggen, om een steeds mooier product te maken. Voor 2019 zijn we nu al bezig met een restyling.”

Ondanks dat een paar jaar geleden werd geroepen dat print ten dode was opgeschreven, gelooft Eduard heilig in de waarde van magazines: “Tijdschriften die kwalitatief hoogstaand zijn en zich zoals UIT Magazine begeven in een nichemarkt, hebben een enorme toegevoegde waarde. Je hebt als lezer echt iets in handen. Die beleving, daar kan online niet tegenop. Maar natuurlijk haken we in op online met onze website en social media, waar we heel actief op zijn. Dat is ook weer interessant voor de adverteerder. Sinds enige tijd produceren we video’s. Voor ons jubileum hebben we een paar korte Instagramfilmpjes gemaakt voor adverteerders en een behind the scenes-video van de fotoshoot van ons team.”

ZUIDAS. magazine

Twee jaar geleden had Eduard nog een eurekamoment en na een gedegen voorbereiding lanceerde hij vorig jaar oktober een nieuw blad: ZUIDAS. magazine. “ZUIDAS. magazine is een hoogwaardig en tweetalig lifestyle magazine over wonen en werken op de Zuidas. De Zuidas is een bruisend gebied, met zevenhonderd bedrijven en negenendertigduizend werkzame personen. Het is gigantisch in ontwikkeling en het schreeuwde om een eigen magazine! We combineren online met print; vlogs en video’s zorgen voor een nog groter bereik.”

Het mooiste moment

“De laatste tien jaar voelt werken meestal niet als werk, het is meer een manier van leven. Ik ben altijd onderweg en overal waar ik kom, met wie ik ook spreek, mijn antennes staan altijd aan. Ik zie altijd nieuwe ideeën voor interviews of specials. Maar het állerleukste aspect van dit werk is voor mij het samenwerken met het team. Dat zijn allemaal freelancers, maar iedereen is erg betrokken. We hebben geen ingewikkelde overlegstructuren en schakelen snel. Samen iets maken, elkaar inspireren, dat is fantastisch! Het mooiste moment in de aanloop naar een nieuwe uitgave is het moment dat mijn mailbox begint vol te stromen met de verhalen en foto’s. Dat ik achter mijn computer alles zit te lezen en denk ‘wauw, wat een gaaf blad wordt het weer!”

 

 

Beeld Oona Makes Pictures

 

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *