Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Trouwambtenaar Titia: ‘Liefde, daar draait het om’

Titia Frijlink is buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, een zogenaamde BABS. Ze heeft al meer dan 900 huwelijkse plechtigheden gesloten, dat zijn er zo’n 70 per jaar. Liefde vormt een rode draad door het leven van deze Badhoevedorpse. Dat Titia haar werk heeft gemaakt van mensen die elkaar het ja-woord geven, is dus niet zo verwonderlijk. 

“Dan verklaar ik nu, als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, dat jullie door het huwelijk aan elkaar verbonden zijn. Met andere woorden: jullie zijn getrouwd.” Op het terras van het Ammonite Hotel Amsterdam heeft Titia Frijlink net een huwelijk voltrokken. “Elke keer weer vind ik dit iets heel bijzonders. Er is geen enkel ander moment waarop twee mensen, ten overstaan van al hun naasten, elkaar zo openlijk de liefde verklaren. Zij houden van elkaar en dat mag iedereen weten. Dat ik daarin een rol mag spelen, dat vind ik heel mooi.”

Dat Titia van haar beroep houdt, is niet zo gek. Het beroep van BABS heeft alles te maken met liefde en die liefde loopt als een rode draad door het leven van Titia. Ze houdt van de liefde en van het leven. Tijdens dit interview praat ze vol liefde over haar drie dochters en kleindochter Jesmae. Ze is een echt ‘mensenmens’, staat altijd voor iedereen klaar en is jarenlang mantelzorger geweest. “Geluk heeft alles te maken met je naasten: je ouders, je partner, je kinderen, je kleinkinderen. Ik kom uit een warm nest en heb een heerlijke jeugd gehad. Gelukkig kunnen mijn kinderen hetzelfde zeggen.”

Ommezwaai

Titia is niet altijd buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand geweest. Jaren werkte ze als directiesecretaresse bij ABN Amro en IBM, maar toen ze in 1984 naar Badhoevedorp verhuisde, nam ze een baan aan op Schiphol. Dit om dichter bij haar kinderen te zijn. 

“Tijdens mijn werk op Schiphol vroeg een collega wat mij nou een droombaan leek. Die vraag zette me aan het denken. Het beroep van trouwambtenaar leek me geweldig. Dezelfde collega die me die vraag had gesteld, kreeg niet veel later een baan bij de gemeente Amstelveen. Toen bleek dat ze daar een BABS nodig hadden. Ik solliciteerde en kreeg de baan.”

Na een korte inwerkperiode mag Titia aan de slag. “Mijn eerste werkdag weet ik nog goed. Het was een huwelijksvoltrekking die plaats zou vinden op zondag 4-4-2004. Normaal gesproken zijn gemeentehuizen op zondag dicht, maar omdat het zo’n speciale datum was, werd er een uitzondering gemaakt. Speciale data waren – na de huwelijkse voltrekking van Willem-Alexander en Maxima op 2-2-2002 – erg in trek. Zo ook deze datum.”

Life & Cooking

“Exact om 16 uur moest het stel elkaar het ja-woord geven. En wat denk je? Ik werd door de redactie van het programma Life & Cooking van RTL4 benaderd of ik het leuk zou vinden wanneer dit huwelijk op tv zou komen. De plechtigheid zou die middag te zien zijn bij het programma, gepresenteerd door Irene Moors en Carlo Boszhard. Tijdens mijn eerste werkdag stond er dus een hele cameraploeg om me heen. Normaal gesproken heb ik nooit zoveel last van zenuwen, maar ik kan je vertellen, dat had ik nu wel! Gelukkig ging alles goed. Heel Nederland kon zien hoe mijn eerste werkdag me was afgegaan.”

Life & Cooking was niet het enige moment waarom Titia op tv te zien was. Dit jaar mocht ze aanschuiven bij de jury van Project Rembrandt, het televisieprogramma van de NTR. “De aflevering waarvoor ze mij vroegen ging over de liefde. De kandidaten moesten portretten schilderen van mensen voor wie ze veel genegenheid voelden. Die liefde moest van het schilderdoek afspatten. Als jurylid was het aan mij de taak om te beoordelen welk schilderij liefde uitstraalde. Ik koos voor een schilder die zijn Indische oma had geportretteerd. Zo prachtig, zo liefdevol geschilderd.”  

Zelfstandig ondernemer

In 2008 wordt Titia zelfstandig trouwambtenaar. Dit omdat ze, behalve in Amstelveen, door het hele land en op buitenlocaties huwelijkse plechtigheden wil voltrekken. “Voor mijn inschrijving moest ik naar de Kamer van Koophandel. Ik weet het nog goed, het beroep van trouwambtenaar scheen te vallen onder podiumkunsten. Op het moment dat ik daar mijn handtekening onder zette, heb ik besloten dat ik van elke plechtigheid een ‘optreden’, een unieke gebeurtenis ga maken. Voordat ik naar mijn werk ga grap ik weleens: meiden, mama heeft even een optreden, haha.”

“Om een goed beeld van de toekomstige bruidsparen te krijgen, breng ik altijd een bezoek aan huis. We gaan dan samen zitten en het stel vertelt me over hun kindertijd, de eerste ontmoeting, hun eerste klik. Ik krijg de meest prachtige liefdesverhalen te horen. Van hetero- en homostellen. Aan de toekomstige paartjes vraag ik wel altijd wat ik voor mijn speech mag gebruiken. Soms zijn er familiegeheimen die bewaard moeten blijven. Vervolgens maak ik van al die informatie een verhaal. Zo wordt elke plechtigheid uniek, geen enkele huwelijkse voltrekking is hetzelfde.” 

Xander de Buisonjé 

“Na 15 jaar BABS zijn er plechtigheden die me zijn bijgebleven, die een speciaal plekje in mijn hart hebben. Soms pink ik zelfs weleens een traantje weg, zo ontroerend zijn die. In dat rijtje hoort de plechtigheid van Xander de Buisonjé en zijn Sophie. Ik heb het mooie stel getrouwd in het restaurant Aan De Poel. Ze kwamen aan met de boot en Xander zong ten overstaan van alle gasten een speciaal voor haar geschreven lied. Het hele terras vulde zich met liefde.”

Het gemeentehuis, een restaurant, feestzaaltje, een boot – huwelijken worden op veel verschillende plekken voltrokken. “Ik heb een aantal keer een plechtigheid in het Amsterdamse Bos gehad. Superleuk! Maar er zijn ook mensen die willen trouwen in sportkantines, golf- en hockeyverenigingen of dansscholen. Die stelletjes zijn verliefd op elkaar geworden tijdens hun favoriete bezigheid, sport. Hoe mooi is het dan om elkaar ook daar de ring om te schuiven!”


Kijk voor informatie over Titia op
www.titiafrijlink.nl

Beeld: Charlotte Frijlink

 

 

Trouwerij Westeinderplassen
Beeld: Platimo Fotografie_Freek Nagtzaam kopie

 

    

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *