Kleurrijke schilderijen, zeefdrukken, litho’s, etsen, een bronzen Boeddha op een sokkel, grote werken, kleine prentjes, antieke Afrikaanse beeldjes, de showroom van Timeless in Uithoorn is gevuld met kunst. Kunst voor iedereen, want Timeless is behalve galerie ook kunstuitleen, met een zeer flexibele werkwijze. Die werkwijze maakt dat kunst toegankelijk is voor iedere portemonnee.
“Het was begin jaren negentig, ik was net moeder geworden, maar thuis zitten was niks voor mij. Omdat ik altijd bezig was met het huis en de inrichting, begon ik in de Dorpsstraat in Uithoorn een winkeltje met woonaccessoires, Timeless.” Ida Miltenburg moet lachen bij de herinnering aan die tijd. “Vlak voor de opening kwam er een kunsthandelaar binnenstappen die vroeg of hij wat werk mocht neerzetten. Dat mocht. Wat denk je, tijdens de opening was alles verkocht! Zo is het begonnen. Als ik terugdenk aan die beginperiode… Ik was totaal geen kunstkenner en kocht in met mijn hart. Dat had tot gevolg dat ik bij alles riep dat het niet te koop was. Dan vond ik het zó mooi dat ik het niet kwijt wilde! Steeds vaker bleek dat mannen en vrouwen verschillende dingen mooi vonden. Dan wilden ze kunstwerken thuis uitproberen en weer wisselen. Zo is van nature de kunstuitleen ontstaan.”
Inmiddels, bijna 20 jaar later, hebben Richard en Ida Miltenburg het dorpscentrum al lang verruild voor een grote showroom aan de Ondernemingsweg, waar op 200 vierkante meter een zeer grote collectie kunstwerken te zien is. Richard: “Bij mensen die voor het eerst bij ons komen valt vaak hun mond open. Ze verwachten zoiets niet op een industrieterrein. Maar het is een prima plek, je parkeert voor de deur.”
Kunst uit alle hoeken
Richard en Ida zijn net terug uit Spanje en maken zich op voor de volgende trip, naar Azië. Ze halen de stukken voor hun collectie uit alle hoeken van de wereld, van het Caribisch gebied tot Indonesië en van de Antillen tot Afrika. Waar de meeste kunstuitlenen een ingewikkeld beleid voeren waarbij de kunstenaars een percentage krijgen als hun werk uitgeleend is, is bij Timeless alle kunst in eigendom. “Wel zo eerlijk, zegt Richard hierover, “wij kopen de stukken van de kunstenaars, zij moeten toch ook gewoon kunnen leven?”
Op hun ontdekkingsreizen maken Richard en Ida van alles mee: “In het begin waren we zo onervaren, dan namen we gewoon alles zelf mee het vliegtuig in, karren vol soms. Kwam het helemaal beschadigd aan. Nu wordt alles ingevoerd, ingeklaard en keurig verpakt. Maar het is soms nog spannend, hoor. Op sommige plekken gaat Richard bij het vliegtuig staan kijken, echt tot het luik dichtgaat, om zeker te zijn dat alles er in zit.” Richard: “We maken bijzondere dingen mee. In Indonesië liep een keer een heel dorp uit om een jong iemand te vinden die kon schrijven, of de hele familie wordt erbij gehaald voor allerlei rituele handelingen als we een grote aankoop doen.”
Frivool en stoer
Natuurlijk vind je bij Timeless ook werk van kunstenaars dichter bij huis. Eén van de ‘hotste’ artiesten van dit moment is de Nederlander Robert Strüwer, die frivole dames schildert op stoere wijze, vaak met gebruik van een ongewoon materiaal als epoxy op het doek. Andere runners bij Timeless – en favorieten van Ida – zijn de Russische schilderes Elena Filatov en de Indonesche schilder Nanang. Een beroemdheid in Azië, Japan en Australië, maar in Europa nog relatief onbekend. Ook vind je er de beroemde werken van Monet, nageschilderd door meestervervalser Geert Jan Jansen, die bij gebrek aan bewijs nooit werd veroordeeld en die na een half jaar voorarrest vrolijk doorschilderde onder zijn eigen naam.
Ida: “Kunst kiezen is soms best moeilijk. Komt het thuis wel tot zijn recht, passen de kleuren in het interieur, is het niet te groot of te klein? Door kunst te lenen kun je op je dooie gemak thuis kijken hoe het uitpakt. Er zijn mensen die we jaren niet terug zien omdat ze iets hebben waar ze helemaal aan verknocht zijn. Maar er zijn ook mensen die op één zaterdag vier, vijf keer heen en weer rijden voordat ze een beslissing nemen. Daar hebben we geen enkel probleem mee. De sfeer hier is ontspannen, je krijgt een kopje koffie en als mensen het willen, geven we advies. Je moet kunst niet ingewikkelder maken dan het is.”