Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Het tijdloze design van het Finse Iitalla

Het najaar is de tijd bij uitstek om je interieur een warme en stijlvolle touch-up te geven. De tijdloze, essentiële objecten van Iittala lenen zich hier perfect voor. Al generaties lang zijn de design collecties van dit Finse merk razend populair over de hele wereld. Met ieder afzonderlijk item haal je iets moois in huis dat niet alleen functioneel is, maar ook je dagelijks leven verrijkt.

De naam Iittala brengt mensen wel eens in verwarring en roept bij hen de associatie op dat het om Italiaans design gaat. Maar dit typisch Scandinavische merk dankt haar benaming aan een plaats die zo’n 150 kilometer boven de Finse hoofdstad Helsinki ligt. Iittala kent een rijke historie die teruggaat naar 1881. In dat jaar werd in het gelijknamige dorpje in het zuiden van Finland een glasfabriek geopend. In de beginjaren werden hier geblazen, geperst, gepolijst, geschilderd en geëtst glas geproduceerd.

Geschiedenis van Iittala

Iittala beleefde haar grote doorbraak in de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw. In die periode vierde het modernisme hoogtij en speelden pioniers als Alvar Aalto, Aino Aalto en Kaj Franck een belangrijke rol in de ontwikkeling van het merk. De spirit dat achter ieder ontwerp een gedachte moet zitten en dat elk object voor iedereen beschikbaar moet zijn, liep daar als een rode draad doorheen.

Deze ideeën vormen nog altijd de basis van de filosofie van Iittala: grensverleggend mooie, functionele voorwerpen voor iedereen. Niet voor niets zijn de design collecties wereldwijd all time favourites! Ook in Amsterdam is Iittala goed vertegenwoordigd. Zo kunnen liefhebbers onder meer terecht bij de Bijenkorf en &Klevering. Sinds 2006 vind je in de hoofdstad de flagship store die in 2015 verhuisde naar de Van Baerlestraat.

“Het stond al heel lang bovenaan ons verlanglijstje om ons op deze iconische plek in Oud Zuid te vestigen. Deze locatie tegenover het Museumplein staat bol van dynamiek van locals en toeristen. Het is de perfecte omgeving waar je heerlijk op je gemak zelf de collectie kunt ontdekken of professioneel advies krijgt van ons bevlogen team”, vertelt store manager Jutta Lechner enthousiast. Ze spreekt met een charmant accent dat een knipoog geeft naar haar persoonlijke affiniteit met Iittala. “Ik ben geboren en opgegroeid in Finland. De flora en fauna daar ken ik dus heel goed. Dagelijks ervaar ik hoe de mooie lichtinval en de tuin van onze winkel zorgen voor een cleane en pure touch die kenmerkend is voor Scandinavisch design.”

Teema servies van Iittala

Wanneer je de store van Iittala een bezoek brengt, word je ondergedompeld in een fijne wereld van mooie en functionele producten. “Of het nu gaat om een gedekte tafel, sfeer in huis of het opbergen van kleine spulletjes, wij bieden duurzame artikelen die het leven van alledag mooier en plezieriger maken. Iittala voorwerpen zijn ontworpen om in een bestaande omgeving of met elkaar te worden gecombineerd.”

Enthousiast toont Jutta een aantal kenmerkende objecten uit de collectie die zij liefkozend de paradepaardjes van Iittala noemt. Zo ook het Teema servies dat al sinds 1952 in de collectie zit. Met vormen, formaten en kleuren die eindeloos gecombineerd kunnen worden, is het ontzettend veelzijdig. “Teema is niet voor niets nog altijd actueel. Het servies is functioneel en toch verfijnd. Daarom is het perfect voor dagelijks gebruik. De borden, schalen, kopjes en kommen zijn oven-, vriezer, vaatwasmachine en magnetronbestendig. Duurzaamheid vinden wij namelijk heel belangrijk. Het Teema servies staat bovendien niet alleen prachtig op tafel; ook koken, opdienen en opruimen doe je gemakkelijk.”

Mondgeblazen

Ook toont Jutta een aantal iconen onder het glaswerk, waaronder het symbool van Fins design uit de Alvar Aalto Collection. “Deze beroemde, mond geblazen vaas die is geïnspireerd op de golven van Finse meren is een designklassieker die iedereen in z’n huis moet hebben. Jaarlijks brengt Iittala nieuwe kleuren en aangepaste modellen uit die dit revolutionaire ontwerp uit 1936 vernieuwende twists geven.”

De organische vormen uit de natuur zijn tevens terug te zien in tal van andere Iittala lijnen. De borden, glazen en sfeerlichtjes van de Kastehelmi collectie spreken sterk tot de verbeelding. “Kastehelmi betekent dauwdruppel. De items worden vervaardigd in onze glasfabriek in Finland. Al het glas is door en door gekleurd en vervaagt niet. Het kan zelfs in de vaatwasmachine! De kleur blijft daarom altijd mooi. De druppeltjes versterken bovendien de optische kwaliteit van het glas. Kastehelmi is een mooi voorbeeld van spulletjes die iedere dag extraordinary en feestelijk maken.”

In de Iittala store vind je ook volop mooie accessoires om je interieur een warme facelift te geven voor de herfst. Met mooie lampen haal je licht in huis en creëer je op donkere dagen in een handomdraai veel sfeer. Een van de stokpaardjes onder de verlichting is de Leimu lamp met een robuuste, betonnen voet en glazen lampenkap die in meerdere kleurencombinaties verkrijgbaar is. Wie zijn huis wil verrijken met de ultieme combinatie van tijdloos design uit Finland en Japan, vindt in de fonkelnieuwe ‘Iittala X Issey Miyake’ collectie volop moois.

“Deze producten zijn doordrenkt met de gedachte dat je huis harmonie moet uitstralen. Scandinavisch en Aziatisch vakmanschap worden gecombineerd met heldere esthetica voor een uitgebalanceerde sfeer. Ook met dit unieke aardewerk, glas en textiel van hoge kwaliteit creëer je rust en geniet je iedere dag opnieuw van het moment.”

 

IITTALA AMSTERDAM

Van Baerlestraat 76
Amsterdam
T 020 – 723 36 31

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *