Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Things I Like Things I Love: alles waar vrouwen blij van worden

Veel Amsterdammers weten: voor een goede broek met flared pijpen ga je naar Things I Like Things I Love. Naast kleding shop je er de mooiste interieuritems, lingerie, sieraden, servies, planten en cadeautjes. Lees: zo’n beetje alles waar vrouwen blij van worden. Oprichters Petra en Sanne verzamelen uitsluitend producten waar ze zelf verliefd op zijn.

Het verhaal van Things I Like Things I Love begint zo’n zes jaar terug in de Pijp. Petra en Sanne zijn dan nog schoonzusjes en delen dezelfde voordeur. “Ik woonde samen met mijn vriendje op de derde verdieping, Sanne met zijn broer op de tweede etage”, vertelt Petra. Sanne heeft een grote liefde voor mode en Petra voor interieurstyling. Dat blijkt een perfecte match: samen gaan ze alle kringloopwinkels in de stad af.

Terwijl Sanne de kledingrekken uitkamt, struint Petra langs de woonaccessoires. “Gelukkig hebben we niet dezelfde schoenmaat en ben ik wat langer, dus kon zij ook voor mij shoppen”, zegt Petra. “Andersom keek ik uit naar interieuritems voor haar, want mijn huis stond inmiddels al vol met mooie vondsten. Een vriendin die fan was van onze smaak kwam met de suggestie om voor de grap een ‘tupperwareparty’ te organiseren. We verzamelden een recordaantal mooie items en nodigden al onze vriendinnen uit. En we verzonnen een naam voor het event: Things I Like Things I Love. Want alle items die we inkochten zouden we zélf graag willen hebben.”

Pop-upshop

 

Nadat ze een openbaar evenement hadden aangemaakt op Facebook, bleven de aanmeldingen binnenstromen. “Dat ging nooit passen in onze huiskamers! Een vriend van ons die net een eigen bar had geopend, bood spontaan aan om het event daar te organiseren. Ik geloof dat we uiteindelijk een paar honderd man hebben verwelkomd.” Na dit overweldigende succes volgde een tweede pop-up shop. Een nadeel was dat er van alle toffe vintagevondsten maar één exemplaar was en ze dus vaak een ‘nee’ moesten verkopen. Toen Petra met haar gezin een reis maakte door Azië, ontdekte ze dat je daar prachtige producten kunt laten maken.

Tijdens deze reis legde ze contact met kleine naaiateliers. Veelal familiebedrijven, waar Things I Like Things I Love tot op de dag van vandaag zaken mee doet. “Drie keer per jaar vliegen we naar Bangkok. Onze oorspronkelijke visie is nog altijd hetzelfde: we produceren en kopen uitsluitend items in die we zelf leuk vinden. Al is het inmiddels niet meer alleen onze stijl, maar ook die van de vijfentwintig meiden – plus één man – bij ons op kantoor. Een groot deel van onze medewerkers is ooit begonnen als stagiair en nooit meer weggegaan. Zij bouwen mee aan het merk en zijn net zo gepassioneerd als wij. We zijn soms net een grote familie.”

Yin en yang

 

Verrassend genoeg zijn Sanne en Petra in alle opzichten elkaars tegenpolen. Petra bewaakt het grote plaatje, Sanne draagt zorg voor de kleine details. Petra richt zich op de lange termijn, Sanne houdt in het oog wat op dat moment belangrijk is. Wat hen bindt is de enorme drive in combinatie met een kritische blik. “Daarom kunnen we na zes jaar nog steeds zo goed samenwerken. We vullen elkaar perfect aan. Door onze smaak ontmoeten we elkaar, we zouden inmiddels los van elkaar kunnen inkopen en dezelfde items uitkiezen, wat dan ook regelmatig gebeurt.”

De compagnons zien elkaar alleen op maandag, de inkoopdag. Verder hebben ze een ander weekprogramma: Sanne meer aan de voorkant van het bedrijf, in de winkels, en Petra aan de achterkant. “We vertrouwen elkaar blindelings en laten elkaar vrij. Het is ook een kwestie van geven en nemen.” Lachend: “Ja, samen een bedrijf runnen is soms net een huwelijk.”

Vanaf het begin hebben de ondernemers een feilloos gevoel voor trends. De stalen vitrinekastjes die je nu overal ziet? Things I Like Things I Love verkoopt ze al jaren. Interieuraccessoires met tribal-invloeden? Die beginnen langzaamaan mainstream te worden, terwijl Petra en Sanne alweer uitkijken naar het volgende thema. “Soms zijn we een tikje té vroeg. Toen we twee jaar geleden voor een donkerblauwe styling kozen in onze winkels, sloeg deze stijl minder goed aan dan we hadden gedacht. Inmiddels is blauw echt een trendkleur! Tegenwoordig houden we hier meer rekening mee, in dat opzicht zijn we nét iets commerciëler geworden.”

Geen businessplan

 

Inmiddels heeft Things I Love Things I Love vier winkels en een outletstore in Amsterdam en een winkel in Utrecht. Daarnaast wordt de eigen kledingcollectie verkocht bij 55 winkels in Nederland. En dan te bedenken dat Petra en Sanne nooit een businessplan hebben gehad. “We begonnen gewoon een beetje underground in een buitenwijk van Amsterdam en dat sloeg aan – blijkbaar was de tijd er rijp voor.”

Het rauwe Berlijnse sfeertje heeft plaats gemaakt voor een luxer beeld. “Velours is heel erg in, maar ook andere rijke materialen zoals linnen, messing, staal en marmer. We zitten niet meer midden in de recessie. Daarnaast zijn we natuurlijk zelf ook zes jaar ouder en het is mooi om te zien dat onze klanten met ons mee groeien. Things I Like Things I love is volwassen geworden.”

 

Things I Like Things I Love
Ceintuurbaan 69
Amsterdam
T 020-8464142

Voor een compleet overzicht van alle Things I Like Things I Love stores, zie: www.thingsilikethingsilove.com

 

Op de foto: Oprichters Petra en Sanne
Beeld: Merel Daantje Photography

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *