Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Oud KPMG-gebouw wordt omgebouwd tot luxe appartementen

Het kan je niet ontgaan, in Amstelveen wordt gewerkt aan iets unieks. Het oude KPMG-gebouw wordt omgevormd tot een luxe appartementencomplex, The Mayor. Verantwoordelijk voor deze metamorfose is bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen. Saaie kantoorruimtes tovert het om in luxe penthouses, appartementen en parkvilla’s.

Jarenlang is het KPMG-gebouw vooral negatief in het nieuws geweest. De Bovenlande, want zo heet het pand officieel, werd in 1991 opgeleverd, maar al na 18 jaar liet KPMG een paar honderd meter verderop een nieuw kantoor bouwen. Sinds 2009 stond het karakteristieke gebouw aan de Burgemeester Rijnderslaan leeg. Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen stak zijn nek uit en kocht het gebouw op. 

“Eigenlijk past dit project helemaal bij de visie van De Nijs,” vertelt projectontwikkelaar Eltjo Hamster. De Nijs staat namelijk bekend om het bouwen van binnenstedelijke, vaak ingewikkelde projecten. “Dergelijke logistieke puzzels zien we als een uitdaging. Het was dus niet zo verrassend dat De Nijs, samen met een aantal investeerders, de tanden in dit project wilde zetten.”

Hermitage

Voor wie de naam van De Nijs onbekend in de oren klinkt: het bouwbedrijf is verantwoordelijk voor onder andere het restauratieproject van de oude tramremise De Hallen, museum Hermitage en de bouw van Eye Filmmuseum. Het bouwen zit de familie in het bloed; dit jaar viert het bedrijf zijn 100-jarig bestaan.  

Eltjo: “Je kunt wel stellen dat het bouwen de familie met de paplepel is ingegoten. De hoofddirectie wordt nog steeds gevormd door familieleden van De Nijs. En dat merk je. Iedereen is erg betrokken bij de projecten en dat maakt dit een leuke werkplek. Waar De Nijs om bekend staat is het voornamelijk bouwen en renoveren in en om Amsterdam, vaak projecten met beperkte bewegingsruimte op en rond de bouwput. Je zult ons niet zo snel zien werken aan de bouw van 200 woningen ergens in een groot weiland. The Mayor is een uitdaging en daar houden we van.”

Strippen en weer opbouwen

The Mayor wordt de smaakmaker van Amstelveen. Met het strippen is De Nijs afgelopen zomer al begonnen, 1 november is met de bouwwerkzaamheden gestart. Beetje bij beetje wordt er ruimte gemaakt voor de 191 koopwoningen en 124 huurwoningen, verdeeld over appartementen, penthouses en parkvilla’s, en komen er riante tuinen. 

“De komende jaren gaat het gebeuren. Vanbinnen wordt het hele kantoor gestript, er blijft geen muur overeind. De gebouwen die nu nog in elkaar grijpen, worden losgeknipt. Zo krijgen ze allemaal individuele opgangen, liften en trappenhuizen. Het enige dat bewaard blijft zijn de vluchttrappen, met marmer bekleed.”

Duurzaam en van het gas af

Bij nieuwbouw wordt er uiteraard gelet op duurzaamheid. Hoe werkt De Nijs mee aan deze groene ontwikkeling? Eltjo: “Het hergebruik van een bestaand gebouw is op zichzelf natuurlijk al ontzettend duurzaam. Immers, we geven het KPMG-gebouw een nieuwe functie. Een woonfunctie waar vanaf medio 2022 veel mensen van kunnen gaan genieten. Een oud, afgedankt kantoorpand wordt een fijn thuis voor de nieuwe bewoners.”

“We verduurzamen het gebouw ook zelf. De gemetselde gevel wordt geïsoleerd en met stucwerk afgewerkt. Dit zorgt ervoor dat er minder energie zal worden gebruikt. Het gebouw wordt dan ook gasloos. En uiteraard komen er zonnepanelen op het dak waardoor het straks als woongebouw voldoet aan de eisen die je van nieuwbouw mag verwachten.”

Snelweg weg

Het oude KPMG-gebouw krijgt dus straks een totaal ander uiterlijk. De structuur blijft bestaan, maar de gevel wordt aangepast aan de moderne wensen van een woongebouw. Bovendien krijgt The Mayor een extra verdieping met meer dan twintig luxe penthouses met uitzicht op Schiphol, de Zuidas en de Johan Cruijff ArenA. Wie straks over de A9 rijdt, zal het oorspronkelijke KPMG-gebouw met blauwe kozijnen niet meer herkennen. 

Overigens gaat diezelfde A9 ook op de schop. In de omgeving van Stadshart Amstelveen wordt de snelweg namelijk verdiept aangelegd. Er komt een absorberende wand tussen de twee rijrichtingen in te staan en er worden dakparken aangebracht, waardoor een aantrekkelijke woonomgeving ontstaat. Met de verdieping is inmiddels begonnen. Bomen en struiken zijn gekapt, het tankstation gesloopt. De bewoners van The Mayor kunnen in de toekomst door de dakparken die over de A9 komen te liggen, van en naar het Stadshart lopen. Een van de parken, met waterpartijen, komt vlak voor de deur van The Mayor te liggen. 

Luxe en gemak

De eerste fase van de verkoop is eind 2019 in de verkoop gegaan, de 2e fase start eind 2020. De huurwoningen zijn inmiddels verkocht aan de belegger Altera Vastgoed. De planning is dat medio 2022 de eerste opleveringen plaatsvinden. “Wat de gloednieuwe bewoners kunnen verwachten? Luxe in tweevoud en gemak,” aldus Eltjo. “En dat op loopafstand van Stadshart Amstelveen en het Amsterdamse Bos. Het wooncomplex heeft een ondergrondse parkeergarage, een gym, een koffie- en lunchroom en een huismeester.”

“The Mayor krijgt een community uitstraling en wordt een veilig complex met een besloten binnentuinen. Die tuinen worden spraakmakend en zijn een belangrijk onderdeel van nieuwbouw. Het ontwerp hiervoor is ontwikkeld door de landschapsarchitecten van bureau Lodewijk Baljon. De hand van de landschapsarchitecten is overigens ook buiten het terrein van The Mayor zichtbaar; Baljon is namelijk ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe stadspark dat bovenop de A9 wordt gecreëerd.”

“Let op mijn woorden; wanneer De Nijs klaar is met bouwen en de tuinen zijn aangelegd, herkent niemand hier nog meer het oude KPMG-gebouw in terug,” sluit Eltjo af.

 

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *