Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Hospice ThamerThuis wil leven toevoegen aan de dagen

ThamerThuis is een organisatie die deskundige vrijwilligers inzet voor hulp aan mensen die in de laatste levensfase zijn en aan hun naasten, voor wie de zorg zwaar kan zijn. 

ThamerThuis bestaat dit jaar twintig jaar. Het feest dat op 19 mei 2018 werd gegeven bij het hospice in De Kwakel werd opgedragen aan de zeventig zorgvrijwilligers. De sfeer in het bijna-thuis-huis, het hospice in De Kwakel, is uitgesproken huiselijk. Er zijn twee kamers voor cliënten, een fraaie keuken en badkamer en een logeer- en woonkamer voor familie. Overal staan bloemen. “Voor de inrichting heeft Lida Röling twintig jaar gezorgd,” zegt Jeannette Voskamp. “Lida heeft in mei afscheid genomen, tegelijk met onze oprichters Jan Dalmeijer, Herman Aaij en Maarten Poelmans.”

Jeannette is één van de drie coördinatoren van ThamerThuis. “Ik had achttien jaar geleden een leuke baan als kraamzorgplanner, maar toen ik destijds de vacature zag, wist ik: dit is mijn baan. Dit gaat over precies de andere kant van het leven, maar het heeft veel raakvlakken: je kunt maar één keer in je leven je eerste kind krijgen en je kunt maar één keer je vader of moeder verliezen. Als zorger doe je in beide gevallen je best om die ervaring zo mooi mogelijk te laten zijn.”

Leven toevoegen aan de dagen

Voorzitter Marianne Klinkenberg, in het dagelijks leven adviseur van Palliatieve Zorg Nederland, werd tien jaar geleden door voormalig huisarts Jan Dalmeijer gevraagd om toe te treden tot het bestuur. Dat vond zij een grote eer. Bovendien sloot de functie naadloos aan bij haar expertise.

“In de jaren negentig zag Jan in zijn praktijk veel eenzaamheid bij ongeneeslijk zieke mensen. Ook vond hij dat er voor deze mensen behoefte was aan andere zorg. Zorg die niet gericht is op genezing, maar op de kwaliteit van het leven dat er nog is. Dat is palliatieve zorg, heel kort gezegd. Het doet niets af aan de levensduur. Het gaat om leven toevoegen aan de dagen en niet om dagen toevoegen aan het leven. Ondersteuning van de mantelzorger is een ander belangrijk aspect. Het tijdig inzetten van onze vrijwilligers maakt dat de mantelzorger de zorg vol kan houden.”

Opleiding voor vrijwilligers

De vrijwilligers van ThamerThuis zijn, na een opleiding, inzetbaar bij mensen met een levensverwachting van drie maanden. Ze bieden hulp bij mensen thuis of bij mensen die in een instelling als Ons Tweede Thuis of Het Hoge Heem wonen. Als het niet meer mogelijk is om in de vertrouwde omgeving te blijven, is er het bijna-thuis-huis in De Kwakel.

Jeannette: “Voor de vrijwilligers is het de kunst om zichzelf ‘leeg’ te maken, om de zorg niet vanuit zichzelf in te vullen. De wensen en behoeften van de cliënt staan centraal. De één heeft behoefte aan gesprekken, voor een ander is het genoeg om in de nabijheid een boekje te lezen, zodat hij of zij rustig kan slapen. Als een vrijwilliger de zorg even overneemt, kan een mantelzorger op z’n gemak een boodschap doen of naar de kapper gaan. Even zonder zorgen. De echte medische verzorging blijft in alle gevallen voor de wijkverpleegkundige en de huisarts.”

ThamerThuis is voor iedereen

Marianne: “ThamerThuis is er voor iedereen. We huren het gebouw van de kerk, maar er is geen enkele religieuze grondslag. Ook geld mag nooit een belemmering zijn. Als de kosten niet uit de ziektekostenverzekering worden betaald, geldt er een dagvergoeding van 25 euro. Als dat geld er niet is, lossen we het anders op. Onze coördinatoren worden betaald door de overheid, de vrijwilligers en het bestuur werken onbetaald. Al het andere dat je ziet is afkomstig van donaties en sponsoracties! Zo houden wij al twintig jaar een hospice in de lucht en hebben we veel families kunnen helpen. Dat hebben we gevierd op 19 mei.”

Jeannette: “Er wordt vaak gedacht dat dit werk heel zwaar en beladen is. Dat ervaren onze vrijwilligers niet zo. Het geeft veel voldoening om het leven dat er nog is, zo aangenaam mogelijk te laten zijn en er wordt ook gelachen. Humor relativeert. Als mensen hier komen is er meestal acceptatie en valt veel stress weg. Je ziet mensen ontspannen en er is weer ruimte voor het leven.”

 

 

ThamerThuis
Kwakelsepad 2
De Kwakel
T 0297 540 536
W www.thamerthuis.nl

 

Fotobijschrift:

Marianne Klinkenberg en Jeannette Voskamp, respectievelijk voorzitter en coördinator van ThamerThuis

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *