Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Tasting Collection: proeverij in je eigen luie stoel

Een proeverij voor thuis, dat is in het kort gezegd het principe van Tasting Collection van eigenaren Leontien van der Meer en Tom van der Vegt. Online al jaren een groot succes, nu ook fysiek te bezoeken in de gloednieuwe brandstore en kiosk in het winkelcentrum Stadshart Amstelveen.   

In de prachtige, compacte winkel liggen de tubes – gevuld met gedistilleerde dranken zoals whisky, cognac, gin en rum – er uitnodigend bij. Ze zijn verpakt in luxe doosjes en chique houten kistjes en cabinets. Even verderop, tegenover Douglas, zien we de Tasting Collection kiosk. Hier liggen dezelfde tubes, gevuld met port, olijfolie, balsamico, kruiden en thee, ook in luxe verpakkingen. Het personeel staat zowel in de winkel als in de kiosk klaar om uitleg over de producten te geven. 

“Wie van plan is een fles sterke drank te kopen, gaat meestal naar de slijterij”, zo vertelt Leontien van der Meer. “Daar mag je, als goede klant, meestal wel even proeven voordat je de fles aanschaft, maar neem van mij aan, dat is toch heel anders dan thuis van de drank genieten, in je eigen luie stoel.”

In alle rust

“Als je whisky of cognac wilt proeven, dan moet je de tijd nemen. De eerste nip is heel anders dan de tweede. Dat zijn de fijne kneepjes van het vak die je even moet weten. Bij de tweede nip beleef je de drank namelijk weer heel anders. Ik garandeer je, als je echt de tijd neemt om te proeven, dan kun je veel meer van de verschillende smaken genieten. Onze dranken moet je in alle rust nuttigen.”

Tasting Collection is een luxeproduct dat aanslaat bij een breed publiek. Hier worden verschillende toonaangevende merken en smaken in een glazen buisje (een tube) van 25 ml, een standaard ‘serving unit’, verkocht. “Een proeverij voor thuis dus. In 2014 zijn we kleinschalig online begonnen, nu verkopen we internationaal op grote schaal.”

Perfect cadeau

Tasting Collection doet het erg goed als cadeau. “Vanaf oktober stromen de orders voor de feestdagen binnen. Dit is ook de reden waarom winkelcentrum Stadshart Amstelveen ons heeft benaderd voor een fysieke winkel. De Tasting Collections zijn een welkome toevoeging op het cadeau-aanbod in het Stadshart. In een tijd waar veel winkels juist over de kop gaan, zien wij onze winkel en kiosk juist als een toevoeging, een extra service naar onze klanten.”

“Het personeel is vriendelijk en kundig en kan een hoop over onze producten vertellen. Zij adviseren graag bij de aanschaf van je presentje. Een goed cadeau is afhankelijk van smaak, maat en agenda. Ga maar na: heb je een leuk cadeau gevonden, dan ga je toch twijfelen over je keuze. Daarom komen veel mensen toch weer uit bij die cadeaucard die argeloos in de portemonnee van de ontvanger verdwijnt en waarvan vergeten wordt van wie je hem gekregen hebt. Van een goed cadeau herinner je je van wie je hem gekregen hebt. En heb je hem eenmaal, dan is geven net zo leuk als ontvangen. Van onze klanten horen we regelmatig dat hun cadeau goed in de smaak is gevallen. Fijn om te horen natuurlijk.”

Ontwikkel je smaak

Enthousiast vertelt Leontien over de inhoud van de tubes. Dat ze door Tasting Collection juist ook zélf veel meer te weten is gekomen over de verschillende producten. Dat ze, door vaker te proeven, ook zelf een andere, rijkere smaak heeft ontwikkeld. 

“We willen de mensen kennis laten maken met deze verschillende smaken en vertellen graag hoe ze tot stand zijn gekomen. De ambachtslieden hebben ze met liefde voor het vak geproduceerd en dat proef je terug in elke tube. Waarom zou je een hele fles kopen als er duizenden verschillende smaken en merken bestaan? In onze tubes zit bijvoorbeeld een Montifaud cognac van een Franse familie die kleinschalige productie levert. Op is op. Ze maken geen reclame en de cognac zit in een onooglijke fles. Mensen schaffen zo’n fles niet snel aan, maar die verpakking zegt natuurlijk niets over de inhoud. Wacht maar tot je die cognac proeft!”

Nat zadel

De producten komen van verschillende leveranciers vanuit de hele wereld. Tasting Collection werkt dan ook samen met een team van experts wereldwijd. Deze teamleden bepalen welke drank er in de tubes komt. Zij stellen sets samen met tubes van verschillende merken whisky of gin, bekende en onbekende namen. Merken die je zelf misschien niet zo snel zou kopen. 

“Al onze experts hebben verstand van whisky of gin en omdat ze overal werkzaam zijn, hebben we dus ook dranken afkomstig vanuit de hele wereld. Onze klanten kunnen we bijvoorbeeld zes verschillende Japanse whisky’s aanbieden. In de bijgeleverde boekjes staat iets te lezen over de historie van de drank en wat bijzondere verhalen over de makers. Verder blijven we ver weg van proefnotities. Wat moet je met de omschrijving dat een whisky smaakt naar een leren zadel dat drie weken in een natte schuur heeft gelegen?” lacht Leontien. 

“Whiskykenners buitelen over elkaar heen met moeilijke proefomschrijvingen en denken de wijsheid in pacht te hebben. Het is onnodig en geeft de whiskydrinker het gevoel er geen verstand van te hebben. Onzin natuurlijk. Buiten dat heeft elk mens zijn eigen associaties. Waar het op neerkomt is wat jijzelf lekker vindt. En dat moet iedereen op zijn eigen manier ervaren, het gaat om je eigen genot en evolutie daarin. En daar gaan onze proeverijen om; probeer en ervaar, breid je smaakpalet uit.”

“Daarom bieden we ook een whisky-abonnement aan. Elke maand of kwartaal krijgen onze klanten voor € 37,50 een nieuwe editie met zes nieuwe whisky’s thuisgestuurd. Dit doen we al vanaf 2014 en hebben nog niet één editie gehad met dezelfde inhoud. Waarom zou je een hele fles kopen als je je leven lang van andere whisky’s kunt genieten? Vier het leven! Lekker thuis, vanuit je eigen luie stoel.” 

 

 

Tasting Collection
Stadshart Amstelveen
Binnenhof 77 en kiosk Binnenhof
Amstelveen
W www.tastingcollection.com

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *