Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Tassenmuseum Hendrikje: van reiskoffer tot it-bag

Tassenmuseum Hendrikje is alleen al een bezoekje waard vanwege het grachtenpand waarin het huisvest. Naast de vaste opstelling is er elk half jaar een thematentoonstelling te zien. In de expositieruimte op de begane grond wordt werk getoond van hedendaagse ontwerpers.

Nergens anders vind je zoveel zeldzame en spraakmakende tassen als in het Tassenmuseum: van speelbuidels tot schooltassen en van reiskoffers tot it-bags van modehuizen als Chanel en Louis Vuitton. Zelfs in de tuin en op het toilet kom je tassen tegen. En om helemaal in stijl te blijven, kun je er ook genieten van een fashionable high tea geïnspireerd door de tassencollectie van het museum, of een lunch in één van de prachtige zeventiende- en achttiende-eeuwse stijlkamers.

Tassenmuseum en meer

Dit najaar is de tentoonstelling ‘Accessories are a Girl’s Best Friend’ te zien, een samenwerking met het Rijksmuseum Amsterdam. “Er zijn veel musea die nooit specifiek tassen hebben verzameld, maar wel zeer mooie exemplaren in hun bezit hebben, evenals prachtige accessoires”, vertelt curator Leonie Sterenborg. “Het is zonde dat deze maar zelden te zien zijn, want na afloop van een modetentoonstelling verdwijnen ze weer in het depot.”

Parasols, paraplu’s, hoeden, shawls, handschoenen, waaiers, schoenen en kousen: de tentoonstelling belicht de hoogtepunten van de bijzondere accessoirecollectie van het Rijksmuseum. Kleding vertelt veel over de status en maatschappelijke positie van de drager. Accessoires zijn daar een uitvergroting van”, vertelt Leonie. “Met accessoires kun je sneller wisselen: zo kun je een vrij eenvoudige outfit aankleden met opvallende accessoires. Of een zomerjurkje van vorig jaar combineren met een mooie nieuwe zonnebril.

Naast tassen ook etiquette

Het Tassenmuseum bezit zelf ook mooie accessoires ter aanvulling op de tassencollectie. Denk aan items die ín de tas thuishoren, zoals portefeuilles en visitekaarthouders. Tegenwoordig worden visitekaartjes eenvoudigweg uitgewisseld, maar vroeger waren er strikte regels voor hóe en op welk tijdstip je die diende af te geven. Etiquette was heel belangrijk in de negentiende eeuw.

Een mooi voorbeeld daarvan is het balboekje. Bals waren uitsluitend toegankelijk voor de elite, als gewone burger kwam je er niet tussen. Leonie: “Wilde je als heer een dame ten dans vragen, dan diende je eerst haar chaperonne te benaderen. Pas als hij toestemming had gekregen, mocht hij in zijn balboekje de naam van de dame achter een bepaalde dans schrijven. Ja, het was allemaal streng gereguleerd, enige spontaniteit was er niet bij.”

Om de link te maken met het heden is het Tassenmuseum in gesprek met een barones en een butler, die tijdens een lezing alles kunnen vertellen over de moderne etiquetteregels, zoals de do’s en don’ts tijdens een diner.

Communiceren met tassen

Waaiers werden door de eeuwen heen gebruikt om koelte toe te wuiven, maar ook als statussymbool en communicatiemiddel. Tijdens bals konden vrouwen hiermee in codetaal praten met vriendinnen en mogelijke minnaars. Is die subtiliteit van vroeger verleden tijd? “Tegenwoordig communiceren we nog steeds met onze kleding en accessoires”, zegt Leonie. “Misschien niet meer in codetaal, maar ook met het type veters in je schoenen kun je een statement afgeven. En de manier waarop jongens hun pet dragen geeft hen een bepaalde street credibility. Je presenteert jezelf als onderdeel van een groep.”

De nieuwe tentoonstelling is thematisch opgezet in dagdelen: ochtend, middag, cocktail hour, avond en nacht. Huismutsen en muiltjes vallen onder de informele accessoires voor de ochtend, ’s middags komen de wandelschoenen, parasols en omslagdoeken uit de kast en in de avond mag er worden uitgepakt met zwaardere materialen en fonkelende accessoires.

Leonie: “Voor elk dagdeel was er aparte kleding. Meerdere keren per dag omkleden was de gewoonste zaak van de wereld. Zo droegen vrouwen na zes uur geen hoed meer, maar kozen voor een mooie diadeem of tiara. Pas begin twintigste eeuw werd het gebruikelijk om één outfit voor de hele dag te dragen.”

Erotiek van de tas

Op de vraag of het niet moeilijk is om telkens weer een nieuwe insteek te verzinnen voor een tentoonstelling, antwoordt de curator: “O nee, er zijn nog zoveel verhalen om te vertellen! De erotiek van de tas is bijvoorbeeld nog nooit aan bod gekomen. Maar ook de recente immigrantenstroom is een mooie aanleiding om iets te doen rond het thema vluchten, toen en nu. Wat neem je werkelijk mee als het erop aan komt? Ideeën genoeg voor de komende jaren.”

De rijke collectie van Tassenmuseum Hendrikje maakt hebberig. Sluit je bezoek daarom af met een rondje door de museumwinkel – door Het Parool uitgeroepen tot de beste van Amsterdam – waar je exclusieve exemplaren kunt kopen van Nederlandse ontwerpers als Hester van Eeghen, Mutsaers en internationale merken als Gianni Chiarini en Roberta Gandolfi.

Tot en met 22 april 2018 toont Tassenmuseum Hendrikje 100 historische hoogtepunten uit de eigen collectie in de nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘100 highlights’. In de tentoonstelling belicht het museum de meest bijzondere tassen uit de 16de tot en met 19de eeuw; waaronder de oudste tas uit begin 16de eeuw, en de eerste tas die werd aangeschaft en leidde tot de unieke collectie van Tassenmuseum Hendrikje. Daarnaast ontdekt de bezoeker meer over de opmerkelijke materialen en technieken die centraal stonden tijdens deze eeuwen. 

 

Tassenmuseum Hendrikje

Herengracht 573
Amsterdam
T 020-5246452

Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *