Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Bij rederij ’t Smidtje kun je letterlijk in het huwelijksbootje stappen

Hippe trouwlocaties schieten als krokusjes uit de grond. Buiten het traditionele gemeentehuis is er zoveel mogelijk! Daar weet Tomas de Smidt, eigenaar van Rederij ’t Smidtje, alles van. “Bij ons stappen de bruid en bruidegom al jaren letterlijk in het huwelijksbootje. Alles is mogelijk, zolang we tijdens het – oh zo belangrijke – ‘jawoord’ de boot maar even stilleggen.”

Tomas de Smidt heeft altijd al iets met water en boten gehad. Zijn moeder was eigenaar van de Bloemenboot die op de Amsterdamse Ruysdaelkade aangemeerd lag en Tomas zelf verdiende tijdens zijn schooltijd een zakcentje bij met het schoonmaken van waterfietsen. 

Tomas: “In die tijd had ik veel contact met de bemanning van de rondvaartboten en merkte op dat er behoefte was aan een ander soort boot dan de traditionele rondvaartboot. Ik haalde mijn grootvaarbewijs en schafte in 2001 mijn eerste klassieke bootje aan, de tjalk, genaamd – hoe kan het ook anders – ‘t Smidtje. Vervolgens huurde ik voor mijn boekingen een kantoortje in de Pijp en legde mijn tjalk neer naast de Bloemenboot van mijn moeder.”

Uitbreiding vloot

Toen Tomas in 2001 zijn eerste klassieke bootje kocht, had hij geen idee dat zijn bedrijf zo snel zou groeien. Aan de lopende band werden bootjes aangeschaft en groeide het personeelsbestand. Inmiddels werkt de rederij met 30 vaste medewerkers en 45 oproepkrachten. 

“We hebben onze vloot redelijk uitgebreid. Na de klassieke tjalk ’t Smidtje volgden de Wilhelmus, een klassiek motordekschuitje, en Mona Lisa, een salonboot. Intussen zijn we ook actief in Haarlem en zijn we de trotse eigenaar van 15 boten: 9 in Amsterdam en 6 in Haarlem. Daarbij zitten ook traditionele, elektrische rondvaartboten en sloepen. Te boeken via Amsterdam Circle Line. Dit omdat toeristen Rederij ’t Smidtje met geen mogelijkheid kunnen uitspreken.”

Eerste huwelijk

Tomas loopt dus al een tijdje mee in de nautische wereld en er vinden zo’n 150 huwelijken per jaar bij hem aan boord plaats. “Ik weet het nog goed, mijn allereerste boeking in 2001 was een bruidspaar. Ze waren getrouwd in het Amsterdamse stadhuis, de Stopera. Daar haalden we ze op en voeren ze vervolgens naar Ouderkerk aan de Amstel waar in het Jagershuis het feest plaatsvond. Tijdens onze tocht over de Amstel waren hun vrienden in het water gesprongen en zwommen om de boot heen. Op de brug stond een bandje speciaal voor het pasgetrouwde stel een liedje te spelen. Hoe romantisch wil je het hebben!”  

Tomas heeft 18 jaar ervaring met huwelijken op het water en is er bedreven in om alles tot in de puntjes te organiseren. “Eigenlijk kan je het zo gek niet bedenken of het is te regelen. Wat de wensen van het bruidspaar ook zijn, wij proberen het te verwezenlijken. Soms worden we ingezet als ‘touringcar op het water’, als vervoermiddel van de plaats van de ceremonie naar de receptie of feest.”

Citytenders

“Soms vinden de ceremonie, de receptie en het feest aan boord plaats. Uiteraard vinden wij dat het leukst. Dan komt het paar al in de ochtend naar de boot aan de Ruysdaelkade. Het vervoer kunnen wij ook regelen, zelfs per touringcar voor alle gasten als dat gewenst is. Er kan getrouwd worden op drie verschillende boten: onze salonboten in verschillende maten waar 12, 20 en 25 mensen aan boord kunnen, onze klassieke schepen goed voor 50 tot 60 gasten, en onze Citytenders, klassiek ogende rondvaartboten waar 65 mensen in passen.”

“Vaak gaan we eerst een rondje varen met het bruidspaar en de gasten en halen we na een drankje de BABS, de Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, langs de kade op. Daarna begint de plechtigheid. Het bruidspaar heeft van tevoren bij ons aangegeven waar ze het jawoord willen uitspreken. Dit is belangrijk omdat in het dossier wordt opgenomen op welke locatie er getrouwd is. Sommige stelletjes willen dat we de boot stilleggen op de plek van de eerste ontmoeting, anderen op de locatie van de eerste kus, voor de deur van het ouderlijk huis, onder een bepaalde brug of op de meest fotogenieke plek…  Alles is mogelijk. Onze schipper zal de boot nautisch verantwoord stilleggen waar het verliefde stel dat maar wenst.” 

Sitting dinner

Een huwelijksfeest kan vanaf de ochtend tot laat in de avond aan boord van een van de schepen van Rederij ’t Smidtje plaatsvinden. Het nautische bedrijf denkt met alle liefde met het stel mee. De taart, de bloemen, het buffet, de versiering van de boot –  alles gaat in samenspraak met de newly weds. Er kan ook gekozen worden om een deel van de dag, de receptie of het feest, op het water te laten plaatsvinden.

“Hierin is ook van alles mogelijk. Wij kunnen uitserveren, maar we hebben ook vaak een sitting dinner aan boord. Dan varen we langs verschillende restaurants en laten de gangen aan boord leveren. Vooraf aan de grote dag hebben we dat natuurlijk al allemaal uitgepuzzeld. Het leuke hieraan is dat de gasten én kunnen genieten van al het moois Amsterdam vanaf het water te bieden heeft, van het heerlijke eten én niet te vergeten, van elkaar.”

 

Rederij ’t Smidtje
Ruysdaelkade 174
Amsterdam
T 020 670 6067
W www.smidtje.nl

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *