Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Sweets Hotel: wie wil er niet slapen in een brugwachtershuisjes

Amsterdam herbergt tientallen brugwachtershuisjes. Karakteristieke gebouwtjes in diverse stijlen waar je talloze keren aan voorbij gaat zonder erbij na te denken. Honderden jaren lang waren deze het domein van brugwachters die het voorbijvarend scheepvaartverkeer bedienden. Door centralisering verloren de huisjes hun oorspronkelijke functie. Sweets Hotel toverde deze snoepjes in de stad om tot unieke hotelsuites. UIT Magazine vertoefde een nacht in het huisje van de Theophile de Bockbrug.

Met de digitale sleutel die je ontvangt via een self service app op je smartphone, openen we de deur die toegang geeft tot een waar eldorado aan de Schinkel. Er wacht ons aan de Sloterkade een warm welkom in het huisje van de Theophile de Bockbrug, dat dienst deed van 1974 tot 2017.

De suite waar wij een nacht verblijven, is in de basis gestyled met de kleuren rood, geel en blauw. Gimmicks als een stoer Fatboy zitje, een kast vol boeken, spelletjes en de okergele badkamer maken het geheel compleet. Achter een inventieve kastdeur vinden we alle gemakken die ons verblijf tot goed toeven maken. Van een mini koelkast, een koffie- en theemachine tot een tablet met digitale kranten, magazines en stadsgidsen.

Space&Matter

Het oorspronkelijke idee voor hotelkamers in brugwachtershuisjes werd geboren in 2010 op het gerenoveerde Kraanspoor in Amsterdam-Noord. Hier was destijds Space&Matter gevestigd. De drijvende krachten achter dit architectenbureau ontdekten nieuwe mogelijkheden in het industriële erfgoed in de omgeving. Door de wens om meer hotelkamers in de stad te bouwen, ontstond het idee om toeristen op bijzondere plekken in de stad te laten overnachten.

Margot Vlek, General Manager van Sweets Hotel, vertelt: “Deze toonaangevende architecten gingen het gesprek aan met culturele ondernemers Suzanne Oxenaar en Otto Nan. Zij zijn het creatieve brein achter het Lloyd Hotel dat is gevestigd in het pand van een voormalige gevangenis en Hotel The Exchange, dat is ingericht door modestudenten.”

Space&Matter opperde in eerste instantie het idee om door de hele stad nieuwe paviljoens te bouwen, geïnspireerd op het brugwachtershuis van Kraanspoor. Suzanne Oxenaar voorzag dat dit plan moeilijk realiseerbaar zou zijn. “Toen zijn zij samen naar de gemeentelijke hotelcoördinator gestapt. Die vertelde hen over de collectie van maar liefst 28 brugwachtershuisjes die door de invoering van bediening op afstand zou vrijkomen.”

Design picknick

Met deze bonte verzameling van huisjes in een mix van verschillende architectonische stijlen, wisten de initiatiefnemers dat zij met deze snoepwinkel verspreid door alle stadsdelen van Amsterdam goud in handen hadden. “De chef-kok van het Lloyd Hotel symboliseerde de huisjes in suikerwerk snoepjes, die ze in een maquette in de vorm van een doos aan de betrokken wethouders overhandigden. Met deze ludieke presentatie wisten zij hen te overtuigen van hun idee”, lacht Margot.

In 2017 werd een start gemaakt met de daadwekelijke uitvoering van de plannen. “Voordat we een brugwachtershuisje transformeren tot suite nemen we de locatie gezamenlijk onder de loep. Om de strategie te bepalen, doen de architecten uitgebreid historisch onderzoek. Zij proberen zoveel mogelijk elementen in het interieur terug te laten komen die eer doen aan de tijd en stijl waarin het huisje is gebouwd. Met de collega’s van het hotel hebben wij natuurlijk een duidelijke visie op de praktische zaken. Hoe gaan we hier een badkamer in creëren? Waar plaatsen we een safe? We noemen deze sessies onze “design picknicks”. Inspirerende momenten waarop we samen bedenken wat voor moois we van een huisje gaan maken.”

Geschiedenis van de stad

Margot neemt ons mee op een wandeling door de stad en toont ons de verschillende brugwachtershuisjes die inmiddels door het Sweets Hotel in gebruik zijn genomen. Deze tour staat garant voor een verrassende kennismaking met karakteristieke bouwstijlen. Het oudste huisje dateert uit 1673, het jongste uit 2009. Een kenmerkende gezamenlijke eigenschap blijkt uit het feit dat ieder gebouwtje met veel respect voor de authentieke architectuur is gerestaureerd.

Wanneer Margot ons rondleidt bij de Nieuwe Amstelbrug, is dat ook in dit pandje uit de periode van de Amsterdamse School goed te zien. Het heeft een complete metamorfose ondergaan en is voorzien van een hip houten interieur. Op een stoere hoogslaper is een riant bed gecreëerd. Wanneer je vanaf een wenteltrappetje naar beneden loopt, ontdek je de badkamer. Piekfijne details zoals stoeltjes en servies in Berlage stijl geven een knipoog naar Hendrik Leguyt en Hendrik Petrus Berlage die het huisje in 1903 ontworpen.

“De huisjes vertellen stuk voor stuk de geschiedenis van de stad. Het zou zonde zijn om hier aan voorbij te gaan. Daarom proberen we te zoeken naar een zo goed mogelijke combinatie van authentieke elementen en hedendaags comfort.”

Nautische sfeerelementen

Op steenworp afstand van het IJ en het Scheepvaart Museum en te midden van traditionele bruine caféetjes in het hart van oud Amsterdam, staat op het Kadijksplein het brugwachtershuisje van de Scharrebiersluis. Dit schattige tweepersoonshuisje naast de stalen ophaalbrug over de Nieuwe Herengracht is ingericht met nautische sfeerelementen. De authentieke houten raampartijen en kasten zijn geschilderd in moderne, frisse tinten. Originele accessoires waaronder een reddingsboei en stormlampen doen herinneren aan vroeger tijden. Vintage waterpassen geven een ultieme finishing touch en tonen aan dat je ondanks de scheve muren van het huisje rechtop staat.

Eén van de vele factoren die bijdragen aan het unieke concept waarmee het Sweets Hotel een wereldprimeur op de kaart heeft gezet. Niet verwonderlijk weet een gemêleerd publiek de brugwachtershuisjes sinds de opening afgelopen maart te waarderen. Margot: “We ontvangen veel internationale gasten die het helemaal geweldig vinden om in onze hoofdstad op een idyllische plek aan het water te slapen. Ook is het heel leuk om te zien dat veel Amsterdammers hier willen logeren. Het is ook al vaak voorgekomen dat mensen een overnachting in een brugwachtershuisje cadeau geven. Bijvoorbeeld aan newly weds om hun bruidsnacht op een bijzondere plek door te brengen.”

Wijds uitzicht

In ons huisje van de Theophile de Bockbrug hebben we een wijds uitzicht over het water en het reilen en zeilen in de omgeving. Regelmatig gaat de brug open om boten van een divers kaliber door te laten; van enorme binnenvaartschepen tot ranke zeiljachten. Terwijl we met een koel glas wijn genieten van al deze ervaringen, wordt het langzaam donker.

In het kingsize bed met heerlijk zacht hotellinnen genieten we nog even na van alle indrukken. Het kabbelen van het water, het ruisen van de wind en het aandoenlijke gekwetter van een meerkoet die in een dukdalf haar nestje bouwt. De volgende dag ontwaken we met de gedachte dat het Sweets Hotel haar naam absoluut eer aan doet. Want heerlijk uitgeslapen, vol energie én met een onvergetelijke belevenis op zak, treden we vanaf deze mooie stek een bruisende dag in Amsterdam tegemoet.

 

 

www.sweetshotel.amsterdam

Beeld Mirjam Bleeker

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *