Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Studio Canapé brengt interieur en passie samen 

Eenvoudige chic’, zo zou Nelleke van Asperen de stijl van haar Studio Canapé in Hilversum omschrijven. Met zichtbare bewondering bladert ze door de stapels boeken die liggen in het stoffeer-, meubel- en interieurmagazijn. Wat is er nou leuker dan samen met een specialist nog ‘ouderwets’ al die behangsoorten met textuur één voor één te kunnen aanraken en naast elkaar te leggen? Een soort Pinterest, maar dan in het echt.  

“Bij mij zal je geen wit zien, thuis”, vertelt Nelleke. “Alleen het plafond is wit, haha. Ik houd van kleur. Daar kun je zo veel mee doen. Toch zijn de meeste mensen nog altijd erg voorzichtig als het om hun huis gaat. Ze kiezen liever voor roomwitte gordijnen, of antraciet – ook jarenlang zo’n neutrale modekleur – dan diepgroen bijvoorbeeld.”

“Daar ligt voor mij dan ook de uitdaging, om klanten een beetje op weg te helpen en te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Natuurlijk moet het resultaat wel bij ze passen, maar achteraf zijn ze maar wat blij als ze hier en daar worden uitgedaagd. Een samenspel van kleuren en texturen spreekt toch meer tot de verbeelding dan een grote kale witte ruimte zonder variatie.” 

Spannende slaapkamer

De Nederlandse huiskamer mag dan nog overwegend wit zijn, daarentegen durven mensen in de slaapkamer vaak wat meer gewaagde interieurkeuzes te maken, aldus Nelleke. 

“Waarschijnlijk omdat daar vrijwel geen bezoek komt en de ruimte echt ‘persoonlijk’ is, iets van het koppel zelf. Laatst had ik bijvoorbeeld voor een jong stel een bloemetjesbehang uitgezocht. Daar was de man des huizes eerst niet zo blij mee, hij wilde er geen ‘vrouwelijke’ slaapkamer van maken. Maar toen hij een schets van het totaalplaatje zag met stoere kleuren en een bessenrood gordijn, werd hij enorm enthousiast.” 

Beelddenker

 “Weet je waar veel mensen tegenaan lopen met hun interieur?”, vertelt Nelleke. “Dat ze over het algemeen door televisieprogramma’s en internet wel een goed beeld hebben van wat ze mooi vinden, maar het moeilijk vinden om het plaatje te visualiseren. Ik heb het geluk dat ik een beelddenker ben, dat ik het resultaat voor me kan zien.” 

Nelleke’s eerste loopbaan leek trouwens in vrijwel geen enkel opzicht op haar huidige werk. Ze had namelijk een hondentrimsalon. “Terwijl ik wel altijd heb geweten dat ik interieur leuk vond, want ik ben opgegroeid tussen de stofjes”, vertelt Nelleke. “Mijn vader was grafisch ontwerper, mijn moeder coupeuse. Stiekem had ik ook nog wel grafisch ontwerper willen worden, maar dat werd van huis uit niet echt gestimuleerd. Daarom koos ik dus maar voor iets compleet anders. Omdat ik dol was op dieren, ben ik begonnen als hondentrimster. Dat heb ik tot mijn 36e gedaan.” 

‘Ga maar stofferen!’

Maar Nelleke bleef zich altijd wel bezighouden met interieur. “Op een dag zei een vriend van mij: ‘Hier heb je een stoel, ga die maar stofferen!’ Sindsdien ben ik echt helemaal losgegaan. Ik koos voor een meubelstoffeer- en coupeuseopleiding. In 1996 begon ik vervolgens in samenwerking met een compagnon aan een stoffenatelier. Daarna kwam ook een winkelpand. Maar nu werk ik alleen nog op afspraak in het atelier, zowel voor particulieren als bedrijven waaronder restaurants. Gelukkig weten veel klanten uit die ‘winkeltijd’ me nog altijd te vinden.” 

Er is wel het één en ander veranderd in die 23 jaar, vertelt Nelleke: “Vroeger lag het atelier nog vol met brievenpost en faxpapier, want dat moest je bewaren ter bewijs van verzending. Tegenwoordig kun je veel makkelijker schakelen met de klant. Pinterest is een hele prettige plaatjesbibliotheek geworden. Binnen een mum van tijd heb je een moodboard gemaakt en op de mail gezet.” 

Zo moeder, zo dochter

Sinds 2015 werkt Nelleke regelmatig samen met haar dochter, interieurstyliste Emma Louwens. Nelleke: “We vullen elkaar goed aan. Emma is altijd bezig met accessoires, styling, het totaalsfeertje. En mijn capaciteiten liggen eerder bij de technische kant van het vak. Laat mij de afmetingen voor de gordijnen maar maken hoor, al dat rekenwerk vind ik heerlijk. Inmeten, adviseren, montage en styling…”

“Er zit een veelheid aan kennis achter, daar hebben veel mensen geen weet van. Die kiezen voor een goedkope raambekleding van viscose of linnen en reageren verbaasd als deze door weersomstandigheden ineens kan verkleuren, krimpen of uitzetten. Voor degelijk advies moet je toch echt naar een specialist.” 

Nelleke: “Het is een heel leuk proces om mensen aan een nieuw interieur te helpen. Je gaat echt van begin tot eind met ze in overleg, ontdekt wat hun smaak is… En dan begin je met het tot stand brengen van een plan. We gaan zelfs met ze mee naar een paar inkoopcentra, helpen ze echt met het uitzoeken van elk meubelstuk. Dus op die manier zijn we echt lang met ze in contact. Vaak leidt dat zelfs tot vriendschappen. Dat geeft voldoening. Als de mensen vervolgens enthousiast zijn met hun nieuwe interieur, geeft dat een hartverwarmend gevoel. Wat dat betreft wil ik zo nog wel even doorgaan.”  

 

Studio Canapé
E info@studiocanape.nl
W www.studiocanape.nl
T 06 4375 4212

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *