Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Actuele expositie over gebeurtenissen in Belarus|

De Amsterdamse kunstenaar Casper Strietman exposeert vanaf 4 oktober kunstwerken waarbij zich op de situatie in Belarus liet inspireren.

Strietman verbleef enkele weken  in de hoofdstad Minsk om de sfeer in Belarus, waar mensenrechtenschendingen aan de orde van de dag zijn, te proeven. Met de kunstwerken die hij naar aanleiding van zijn bezoek maakte, wil hij vooral de waarde van democratie benadrukken.

De kunstenaar logeerde enkele weken bij een journaliste, die voor buitenlandse media bericht over de 26 jaar lange dictatuur. “Ik heb nog nooit een plek gezien waar de Sovjet-historie zo dominant in het straatbeeld aanwezig is,” zegt de kunstenaar. “Het is net of je naar een Sovjet-film uit die tijd zit te kijken. De KGB bestaat hier nog en heeft een hoofdkwartier op een prominente plek in het centrum van de stad, met de allure van een koninklijk paleis.”

Strietman merkt dat de jongere generatie door de komst van sociale media meer geïnteresseerd is om over de grenzen van hun eigen land te kijken. “Ze eisen dezelfde rechten als de landen in het Westen hebben. Aan de oppervlakte ziet Mink er héél westers uit, met koffieshops en artistieke cafés, maar de Sovet-invloed is er nog steeds groot. Je merkt aan alles dat mensen in verzet komen tegen de symbolische ‘rode ster’ uit het verleden.”

Zijn impressies verwerkte hij in een serie kunstwerken onder de titel ‘autocratie is crazy.’ De expositie van collages en schilderijen wordt zondag 4 oktober tussen 18 en 20 uur geopend in Galerie Pacific in het Amsterdamse Westerpark. De werken zijn daar nog de hele maand oktober te zien.

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *