Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Stadspleinfestival: breakdance, flamenco en gedichten uit de muur

Stadsplein Festival Amstelveen met de 3JS
Een reizende bioscoop, een bellenblaastuin, spraakmakende illusies, straattheater en breakdance, het is maar een greep uit het overvolle programma van het Stadspleinfestival, dat zaterdag 17 september weer losbarst in Amstelveen.

Op het programma staan enkele bijzondere activiteiten, zoals een reizende bioscoop. Dat is een ‘mini-drive in’, waarbij je plaatsneemt in een oude DAF en op een scherm kunt kijken naar een korte, oude film, terwijl het geluid in de auto wordt afgespeeld. Over geluid gesproken, als je eens wilt ervaren hoe het is om met een koptelefoon op je hoofd te dansen, kun je terecht bij de Silent Disco. Het fenomeen begon ooit klein op De Parade, maar inmiddels schijnt het een sensatie te zijn op binnen- en buitenlandse festivals. En straks dus in Amstelveen.

Wie trek heeft in een literaire snack, kan in een automatiek grappige gedichten uit de muur trekken. De snackbarhouder is zelfs bereid een gedicht op maat te schrijven, die hij vervolgens groots kan voordragen. Of voor je in kan pakken. Maar er is nog véél meer te doen op het plein. Buenting Sport geeft een wervelende breakdance show weg en in de Muziek- en Dansschool worden open lessen flamenco verzorgd.

Wie liever voor spraakmakende illusies gaat, kan twee ruimtevaarders aan het werk zien op het ING Podium. Op datzelfde podium staat ook nog een tijdcapsule, waarin telkens elf volwassenen een korte ruimtereis kunnen maken. En alsof dat nog niet spectaculair genoeg is, wordt er ook nog een Bellentuin ingericht: een oase met palmbomen, strandstoelen en liters zeepsop, waar kinderen de mooiste bellen kunnen blazen. En ouders even lekker in een stoel kunnen uitrusten.

Theater en muziek

Theater Griffioen verzorgt cabaretoptredens in de Rabo Theatertent: Carolien Borgers en Harry Glotzbach. Borgers wordt geprezen om haar krachtige stem, ironie en verrassende woordkeus, terwijl Glotzbach veel zelfspot, sterke grappen en mooie gitaarliedjes in de aanbieding heeft.

Liefhebbers van jazz kunnen in het Cobra Museum terecht, waar The Vintage Jazz Sextet de sfeer van de jaren vijftig en zestig zal oproepen.

Maar de meeste muziek is toch op en aan het plein te vinden. Dat begint al met een optreden van Peewee’s Problem: 25 jonge en enthousiaste leerlingen van de Muziek- en Dansschool, die het ING Podium betreden met een veelzijdig mengsel van blues tot funk en van latin tot jazz. En dat je met een accordeon verrassende muziek kunt maken zal die middag ook duidelijk worden.

In de Muziek- en Dansschool worden overigens de gehele middag, van 12.00 tot 18.00 uur, voorproefjes gegeven van de concerten die de koren, ensembles en orkesten komend seizoen zullen geven.

Wie zin heeft in een krachtige explosie van Afrikaanse percussie en meeslepende hoorspelen, kan in P60 terecht voor Project Wildeman, een productie van Paradiso en Melkweg.

Het Popkoor gaf in juni al een spetterend optreden in P60, maar dat gaan ze nog eens dunnetjes overdoen op het ING Podium.

Het festival wordt om 17.45 uur afgesloten door het Volendamse trio 3JS, bekend om hun subtiele en aanstekelijke liedjes. Na afloop zal DJ Jean vanaf zijn draaitafel de feestvreugde verhogen.

Kinderen

Net als in voorgaande jaren heeft Schouwburg Amstelveen een festival voor kinderen georganiseerd. ‘Kunst & Kids’ belooft een dag te worden vol theater, dans, muziek, film, workshops, poffertjes bakken, schminken en verkleden. Daar zitten veel gratis activiteiten bij, waarvoor tijdens het festival kaarten verkrijgbaar zijn. In de foyer van de schouwburg treedt Poppenkast Stromboli op.

In het theatercafé kun je terecht voor IJsco Figaro, die altijd vrolijke operamelodietjes zingt. Totdat er iets vreselijk misgaat met zijn ijs.

En dan zijn er nog workshops in de foyer: buikdansen, goochelen en ballonfiguren maken, klankenkaravaan, mime en verhalen vertellen en voorlezen.

Poppentheater Amstelveen stuurt Aapje Einstein naar het plein, die de kleintjes zal vermaken, terwijl oudere kinderen veel plezier zullen beleven aan een vogelverschrikker, een kip en een hond.

De bibliotheek heeft jeugdschrijver Erik van Os uitgenodigd, die in de Rabo Theatertent zijn Sesamstraatliedjes zal zingen, en voor zal dragen uit zijn boeken.

Naast al het wervelende vermaak is er nog een informatiemarkt, waar je je eigen T-shirt kunt ontwerpen. De Kunstuitleen houdt een kunstmarkt met kunstwerken, sieraden van edelsmeden, tassen, keramiek, glas en design, die tegen hoge kortingen de deur uit mogen. En de Volksuniversiteit biedt gratis proeflessen aan. Zie ook: www.stadspleinfestival.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *