Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Je hoofd vrijmaken en dan op weg

Inge Saraswati leidt al sinds 1989 haar spiritueel centrum in Aalsmeer. De spiritueel lerares ontwikkelde de zogeheten Innerlijke Ruimtereis, een meditatiesessie waarbij je, met hulp van 3D animaties en Inge als innerside guide, jezelf weer vindt en na afloop in beter contact staat met de wereld.

Wanneer ik op een bewolkte zondagmiddag aanbel bij het rijtjeshuis in Aalsmeer, geeft enkel het bord in de voortuin aan dat ik op het goede adres zit. ‘Yoga & Avatarcentrum Saraswati’, staat er opgeschreven. Ik ben opgewonden, want dit wordt mijn eerste kennismaking met spiritualiteit. En met Inge Saraswati, die hier al 22 jaar een succesvol centrum heeft dankzij de innerlijke kracht die zij op anderen weet over te brengen. Healen is haar aangeboren en naast yoga les geeft ze Avatar training, waarbij mensen hun bewustzijn verkennen.

Even later zit ik in de woonkamer, samen met een tiental andere dames en twee heren. We worden hartelijk opgevangen door Maaike Cramer, coördinator van het centrum. Dan mogen we naar boven, waar we ons verspreiden over een kamer met een zacht tapijt en die geurt naar wierook. Rustgevende klanken vullen de kamer. Inge neemt plaats voorin de kamer, naast een groot plasmascherm. Ze laat ons ontspanningsoefeningen doen. We masseren onze benen, strekken ons uit en vouwen onze handen in elkaar in onze nek, waarbij we onze ellebogen naar elkaar toe duwen. Inge: “Er ontstaat nu een druk op je hoofd, die helpt om je geest leeg te maken.” En dat is ook waar het straks tijdens de innerlijke ruimtereis om gaat: je hoofd vrij maken van gedachten en jezelf weer vinden. Jezelf ontdekken van binnenuit.

Sluit je ogen

We zijn losgeschud en ontspannen. De reis kan beginnen. Inge: “Zit zoals jij vindt dat je lekker zit. Je lichaam moet niet in de weg zitten.” De meesten kiezen voor de kleermakerszit of lotushouding. Op het plasmascherm verschijnen 3D animaties van landschappen, ter inspiratie voor onze reis, waarvan wij zelf de bestemming bepalen. Het hoeft geen bestaande locatie te zijn. Zelfs geen locatie. “Het gaat erom dat jij je prettig voelt”, verzekert Inge ons. We staren nog even naar de beelden, dan vraagt Inge ons om onze ogen te sluiten. Ik laat me leiden door haar stem. “Probeer je ogen gesloten te houden”, zegt Inge. “Als je voelt dat je steun nodig hebt, kun je ze even open doen. Dan help ik je.”

De zon schijnt

Gelukkig, want van te voren was ik bang dat ik moeite zou hebben om me te concentreren of om mijn ogen dicht te houden. Maar nu heb ik mijn zorgen laten varen. Ook mijn gedachten gaan op in mist en ineens sta ik op een strand. Ik loop met mijn voeten door de branding. De zon schijnt. Ik loop tot ik bij een rotspartij kom. Ik kan niet verder. Ik hoor de stem van Inge. “Als er geen weg is, probeer dan te kijken of je ergens anders heen kunt.” Ik bekijk de rotsen voor mij. Ja, ik kan omhoog! Ik klim naar boven en de harde stenen gaan over in prachtige bergen, met eindeloos uitzicht en grassen die wuiven in de wind. Inge zegt dat we mogen gaan liggen en ik laat me languit in de grassen zakken. Tegelijkertijd zink ik ook dieper in mezelf weg. De grassen vervagen en ik zie enkel nog zwart en oranje.

Winterslaap

Dan hoor ik in de verte de stem van Inge, die ons vraagt om terug te komen. We komen overeind alsof we ontwaken uit een winterslaap. Een vrouw vertelt dat ze tussen koeien in de Schotse Hooglanden zat. Een ander heeft het gevoel dat hij herboren werd. Terug in de woonkamer drinken we nog iets. In stilte, maar niemand heeft behoefte om iets te zeggen. Ik voel een collectieve tevredenheid.

Als ik even later naar buiten stap, voel ik me nog altijd rustig. Ik ben verrast dat de ruimtereis zo’n groot effect heeft, en dat op een meditatiegroentje als ik. Door mijn hoofd schieten geen onrustige gedachten en ik voel me energiek en fris. Terwijl ik naar de auto loop, ben ik me bewust van de wereld om me heen. Alsof ik in evenwicht ben met het universum. Waarover maakte ik me tot een paar uur geleden ook alweer druk? Ik blijf even achter het stuur zitten, pas dan start ik de motor. Mijn mobiel laat ik uitstaan en met een slakkengangetje kachel ik de inmiddels donkere straat uit. Inge Saraswati heeft een belangrijke levensles met me gedeeld. Dat het om het nu gaat. En om gewoon zijn.

Marlous van Merkenstein

Voor meer informatie over Inge Saraswati:

T 0297-328798

W www.ingesaraswati.com

E info@ingesaraswati.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *