Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

De spinnen van Louise Bourgeois staan nu in de tuinen Rijksmuseum

De tuinen rondom het Rijksmuseum zijn altijd al gratis toegankelijk, maar sinds kort is er een extra reden om ze te bezoeken, want er staan een paar spectaculaire beelden van de Franse kunstenares Louise Bourgeois.

Het is zevende beeldententoonstelling die in de tuinen plaatsvindt. Het museum maakt die exposities graag, omdat ze vrij toegankelijk zijn, zo zei hoofddirecteurTaco Dibbits bij de opening. Hij ziet het als een cadeautje aan de stad. “Als je langs het museum loopt of fietst kun je verbazingwekkende kunst uit de twintigste eeuw zien.” Het is ook de eerste keer dat Bourgeois’ beelden in een buitenexpositie worden getoond.

In totaal zijn in de tuinen rondom het museum twaalf beelden te zien. Daaronder zijn drie monumentale beelden van spinnen, waarmee de Franse kunstenares bekend is geworden. Twee staan aan weerskanten van de hoofdingang, de derde staat  vlak bij de fontein aan de achterkant van het museum.

Bij de expositie horen ook enkele topzware, zwart granieten ‘oogbanken’ in het atrium (entree),  zo genoemd omdat aan de achterkant ogen zijn afgebeeld. Weinig museumbezoekers, die er in gaan zitten om hun vermoeide voeten wat rust te gunnen, zullen bevroeden dat het hier om een kunstwerk gaat.

De gratis toegankelijke tentoonstelling in de Rijksmuseumtuinen is tot en met 3 november te zien. Er worden ook rondleidingen georganiseerd.

 

 

Bij de foto’s:

Boven: Louise Bourgeois ‘Spider’ 1996, Easton Foundation. Foto: Antoine van Kaam © The Easton Foundation/Pictoright, Amsterdam

Onder: Louise Bourgeois, Eye Benches I en II, 1996-1997, Easton Foundation. Beeld: UIT Magazine.

 

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *