Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Brouwerij Troost maakt speciaalbieren met veel smaak

Het bier wordt op een kleinschalige manier gebrouwen

Bij binnenkomst dringt de geur van mout je neus binnen. Een glazen wand biedt zicht op grote bierketels. De Amsterdamse Brouwerij Troost brouwt zowel in De Pijp als op het Westergasterrein op kleinschalige wijze speciaalbieren. Bier dat makkelijk verkrijgbaar is.

De markt voor speciaalbieren zit in de lift. De Haarlemse Jopenkerk heeft een enorme vlucht genomen en ook IJ-bier koop je bij de supermarkt. Het bier van de Amsterdamse Brouwerij Troost is verkrijgbaar bij Marqt en wellicht in de toekomst bij Albert Heijn. “Als het je doel is om toegankelijk bier te maken, dan moet het ook makkelijk verkrijgbaar zijn”, vindt Jorrit Lootsma.

Samen met broers Frits en Hendrik de Jong opende hij in 2011 Café Kostverloren. “We wilden ons eigen bier brouwen en hadden de mazzel dat onze barman en scheikundestudent Peter-Derk Muffels net zo enthousiast was over dit idee. Tijdens een brouwersstage leerde hij de kneepjes van het vak.” Als locatie vonden de jeugdvrienden een voormalig klooster met een bewogen geschiedenis aan het Cornelis Troostplein. De naam was geboren en ook de pijp werd aan het logo toegevoegd.

Brouwerij Troost heeft het brouwproces van mout tot glas in eigen hand. “De focus ligt op bier met veel smaak, dat niet te zwaar is: je moet er met gemak nog eentje kunnen drinken”, zegt Jorrit. “Neem IPA, ofwel Indian Pale Ale. Een donkerblond biertje met veel hop, een flink bittere smaak en een bloemige geur. In zijn categorie proberen wij ‘m wat toegankelijker te maken door de IBU (maataanduiding voor de bitterheid, red.) te verlagen.”

In Amsterdam zijn volle terrassen met grote glazen Weizen een vertrouwd beeld. Met een IBU van 17 is de smaak eerder zoet. Jorrit: “Het is waanzinnig bier, iedereen houdt ervan. Ook onze Honingblond is een heerlijk zomerbiertje, al hakt die er met zeven procent stiekem wel in!” Sinds kort wordt er uit eigen bokbier gin gedestilleerd. “Bier is een graanextract, een rijke grondstof om moutwijn van te maken. Een dure manier, maar wel de lekkerste!”

 

Brouwerij Troost
Cornelis Troostplein 21
Amsterdam
T 020-7371028
www.brouwerijtroost.nl

Ma-do: 16:00 – 1:00 uur
Vrij: 16:00 – 3:00 uur
Za: 14:00 – 3:00 uur
Zo: 14:00 – 0:00 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *