Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Scheefwonen in het smalste pandje van Stadsherstel

Het smalste Amsterdamse pandje van Stadsherstel, dat uit de 16e eeuw dateert en amper twee meter breed is, is inmiddels geheel gerestaureerd.

Vanaf de 16e eeuw werd de Geldersekade vooral gebruikt voor de scheepvaart. De kade had een directe verbinding met het IJ. Vanaf daar voeren zeilschepen naar binnen- en buitenland. Het verklaart de namen die de Geldersekade in de loop der tijd heeft gehad: Keulse, Londense en Engelse Kaai. Geldersekade 15 werd in 1663 gebouwd.

Om de charme van het pand te bewaren is de scheefstand behouden, vertelt Ruth van der Puijl die voor Stadsherstel de restauratie begeleidde. ‘Het pand is lekker scheef, alleen de badkamer is recht gemaakt. Alles recht maken was geen optie, want dan verdwijnt het karakter van het pand en kun je ook niet overal meer goed staan. Voor de mensen die er gaan wonen is het belangrijk dat zij de pootjes aan één kant met veertien centimeter verhogen, anders lig je scheef in je bed.’

De monumentale woning is van alle gemakken voorzien. Zo is er een warmtewisselaar in de cv-ketel aangebracht, zodat warmte opnieuw kan worden gebruikt voor verwarming en warm water.

Wie benieuwd is naar het monumentele pandje, kan donderdag 29 november tussen  15 en 16.30 uur een kijkje nemen.

 

De ‘badkamer’, ná de restauratie
Foto: Stadsherstel Amsterdam

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *