Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Hoe rijdt-ie? Škoda Citigo

Wie een auto koopt, wil weten of ie lekker rijdt. Motorinhoud, aantal kleppen, acceleratie, het is leuk, maar je vraagt je toch vooral of die auto bij jou past. Een auto is tenslotte vooral lifestyle. Met dat als uitgangspunt neemt Eveline Steenaart in deze rubriek een net verschenen model de maat.

Met de overname in 1991 door Volkswagen, schudde het Tsjechische automerk Škoda al snel het ietwat treurige Oostblokimago van zich af. Uitgesproken succesnummers als de Octavia en de Fabia droegen hier in hoge mate aan bij. Het huidige Škoda, dat heel veel auto voor weinig geld biedt, is één van de weinige merken die nog steeds stijgende verkoopcijfers laat zien. Als Škodakoper word je dan ook niet meer meewarig aangekeken, maar ben je simply clever.

In het repertoire van Škoda ontbrak nog een klein, betaalbaar stadskarretje en aangezien alleen al in Nederland 1 op de 4 nieuw aangeschafte auto’s binnen dit segment valt, was er dus werk aan de winkel. De in juni gelanceerde Citigo is het jongste broertje van een drieling met dezelfde genen. De Volkswagen up! en de Seat Mii hebben dezelfde oorsprong, maar de drie auto’s hebben wel ieder hun eigen gezicht. Zo laat Škoda ál te hippe details graag over aan de up! en kozen zij voor een wat meer volwassen, traditionele look zonder veel fratsen, die een brede doelgroep zal aanspreken. Dat neemt niet weg dat de Citigo wel degelijk een eigentijds sausje meekreeg, al was het maar door bij de introductie DJ Tiësto en zangeres Anastacia in te schakelen. En vind je ‘m toch wat serieus, een kekke striping of een paar witte of zwarte velgen kunnen natuurlijk altijd.

Bij Škoda in Amsterdam-Zuidoost krijg ik een zwarte Citigo mee, helaas niet het limoengroene exemplaar dat op al het promotiemateriaal prijkt. Maar ook in het zwart is het een leuk stadsrakkertje, dat slechts 3,56 m meet en een heel kleine draaicirkel heeft. Dat komt goed van pas als ik even later heel makkelijk door Amsterdam Oud-Zuid manoeuvreer, op zoek naar een parkeerplaats. Ook het interieur doet heel volwassen aan en heeft dankzij de brede wielbasis opvallend veel ruimte. Veel ruimte is er zeker in de diepe laadruimte die met een weggeklapte achterbank een inhoud van maar liefst 951 liter heeft. Erg mooi is het elektrische panoramische zonnedak. Verder biedt de Citigo goede stoelen, ruim voldoende been- en hoofdruimte en allerlei ingenieuze details als bekerhouders, opbergnetten, opbergvakken, haakjes voor kleding en je handtas en zelfs een clip op het dashboard voor een document of een foto van je geliefde, als modern alternatief voor het foute ‘Denk aan mij’ fotolijstje van vroeger.

Even later op de snelweg voel ik me ook erg op mijn gemak in de Citigo, die wordt geleverd met een 1.0 liter driecilindermotor met naar keuze 60 of 75 pk. Hij is wat stug geveerd, wat een goede wegligging geeft en dus bijdraagt aan de veiligheid. Want hoewel klein, is de Citigo een zeer veilige auto die maar liefst 5 sterren scoort in de Euro-NCAP veiligheidstest. Best bijzonder voor zo’n klein bakkie. Vanaf de ‘Ambition’ uitvoering is hij ook nog voorzien van het City Safe Drive systeem: tot een snelheid van 30 km/uur remt de auto vanzelf als er een object opdoemt. Handig als ’t allemaal niet opschiet in de stad en je dreigt in te dutten.

En dan de zuinigheid, die samen met de lage prijs, het belastingvoordeel en de veiligheid één van de grootste pluspunten van de Citigo is. De auto noteert een gemiddeld gecombineerd verbruik van 1 op 24,3 bij een CO2-uitstoot van 95 g/km. Geen hartverzakking bij het afrekenen aan de pomp dus en geen slapeloze nachten over je ecologische footprint!

Conclusie: de Škoda Citigo is een leuk, klein, betaalbaar, veilig autootje met grootse eigenschappen. Veel auto voor weinig geld. Simply clever dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *