Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Diwalifestival: ruiken aan India

Het eerste Diwalifestival was vorig jaar zo’n succes, dat het eigenlijk vanzelfsprekend was dat het een vervolg krijgt. Op 30 oktober 2011 staat het Amstelveense Stadsplein in het teken van het Indiase lichtjesfeest en kun je door dans, muziek, eten en drinken en vuurwerk kennis maken met India.

“Het was echt geweldig vorig jaar. Ik heb mensen ontmoet uit Duitsland, België, die speciaal voor het Diwalifestival naar Amstelveen waren gekomen,” vertelt Gopal Ramanathan, een van de trekkers van het festival. Voor Ramanathan en de gemeente Amstelveen stond daarom al snel vast dat het festival een vervolg zou krijgen. “De regio Amsterdam/Amstelveen kent een groeiende Indiase gemeenschap van zo’n vijf- tot zesduizend mensen. Een Indiër als buurman is geen uitzondering en het festival is bedoeld om de culturele link te versterken,” legt hij uit.

Het Diwali lichtjesfestival, of ook wel Deepavali of Devali zoals het genoemd wordt, is een van de belangrijkste Hindoestaans feesten. Het woord diwali is afgeleid van het Sanskriet dipavali, dat een rij lichtjes betekent. En die rij lichtjes wordt gevormd door olielampjes, Dipa, traditioneel een kleigebakken lamp, Diya of Dia, met daarin een katoen wattenlontje en geklaarde boter (ghee). Het Lichtjesfeest wordt symbolisch bedoeld als “de overwinning van het goede over het kwade, overwinning van het licht over de duisternis, overwinning van de gelukzaligheid over de onwetendheid”. Wie kent niet het beeld van lichtjes op de Ganges?

Vijf dagen feest

Divali is het enige feest dat heel India verenigt. Het is vooral een vrolijk feest met veel eten en drinken en dat traditioneel wordt afgesloten met vuurwerk. Als religieus feest wordt Divali in India vijf dagen lang gevierd. In Amstelveen duurt het festival een dag en vindt plaats op 30 oktober. “Er zijn dansers, zangers, er is te eten en te drinken, er is een modeshow en kinderen kunnen geschminkt worden naar Indiaas gebruik,” vertelt Ramanathan. Maar daarnaast zijn ook puur Nederlandse producten, als stroopwafels en haringen, verkrijgbaar.

Ramanathan is bij uitstek de man om Nederland in contact te brengen met India. Afkomstig uit het zuidwesten van India, verhuisde hij op z’n vierde verhuisde naar Delhi, waar hij naar een katholieke school ging van Ierse broeders. “Mijn vader was in overheidsdienst en werd vervolgens in 1965 naar Londen uitgezonden om op de ambassade te gaan werken. Toen mijn ouders in 1969 weer terug naar India gingen, ben ik in Londen gebleven en trad in dienst bij een accountantskantoor.” Tijdens een bezoek aan een concert kwam hij een Nederlandse vrouw tegen met wie hij uiteindelijk trouwde. “In 1975 ging ik in Nederland aan de slag bij KKC, de voorloper van KPMG, waar ik nu nog steeds werk.”

Indiase gemeenschap

Tijdens een van zijn reizen naar India liep hij de Amstelveense wethouder van Economische Zaken Jan Willem Groot tegen het lijf. “Ik vroeg hem waarom er zo weinig gebeurt voor de Indiase gemeenschap, waarop hij zei: kom maar met ideeën. Zo is het Diwalifestival ontstaan.” Op 30 oktober vindt het voor de tweede keer plaats met vooral heel veel entertainment, vertelt Ramanathan.

“Het is vooral kennismaken met India. Daarnaast probeer ik ondernemers uit beide landen met elkaar in contact te brengen. Als voorzitter van de Dutch Trade Board ga ik een paar keer per jaar naar India om voor Nederlandse ondernemers contacten te leggen met Indiase bedrijven. Philips , Unilever en Shell zijn er al jarenlang gevestigd. Voor Indiase bedrijven is Nederland een interessant land vanwege de grote pensioenfondsen als investeringpartner en de belastingverdragen die we hebben, wat het makkelijk maakt hier te investeren of een holdingcompany te vestigen.”

Het Diwalifestival wordt om 12 uur door wethouder Jan Willem Groot geopend.

Te zien zijn tijdens het festival:

  • Sarode, flute and tabla performance (in combinatie met dans)
  • Workshop het aantrekken van een sari en het passen van de turban
  • Diverse Folkdances from Rajasthan and Gujarat
  • Bhangra Group (Indiase drum)
  • Bhangra Group dans in combinatie met breakdance
  • Bollywood dans en zang
  • Optredens van kinderen
  • Indiase modeshow.
  • In de Shamyana is een workshop Henna tattoo en kinderen kunnen worden geschminkt.

Er is een tent met allemaal Indiase restaurants; het festival gaat immers gepaard met het nuttigen van overheerlijk zoetige hapjes en Indiaas eten. Dit wordt gecombineerd met typische Nederlandse lekkernijen, zoals kaas haring, stroopwafels. Er zijn marktkraampjes met Indiase producten en sieraden en kleding. De tenten worden feestelijk aangekleed.

2 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *