Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Ron Schiedon gaat bij adviezen altijd grondig te werk

Nu de lente in aantocht is, gaat Nederland weer hardlopen. De echte diehards rennen natuurlijk alle seizoenen door, maar het voorjaar inspireert velen tot actie. We gaan hollen! Dan heb je een paar dingen nodig, te beginnen met een outfit en een paar hardloopschoenen. 

“En met de keuze van de schoenen gaat het dan vaak fout,” valt Ron Schiedon met de deur in huis. Ron is de eigenaar van Ron Schiedon Orthopedische Schoentechniek in Amstelveen. Al 68 jaar een  gerenommeerd adres op het gebied van orthopedisch schoeisel, steunzolen en kwaliteitswerk-, wandel-, confectie- en hardloopschoenen in vele pasvormen. 

“Mensen kijken naar het model, de kleurtjes en de maat, doen een paar muisklikken in een webshop et voilà, daar zijn de schoenen. Maar na enkele maanden zien wij ze hier, want dan zitten de schoenen niet goed, hebben ze pijn of zelfs blessures.”

Je gewicht verdrievoudigt

Als je gaat hardlopen zijn goede schoenen het allerbelangrijkst. Je voeten dragen je hele gewicht en bij hardlopen verdrievoudigt dat ongeveer. Weeg je 70 kilo, dan krijgt je lijf klappen van 210 kilo te verwerken. Niet zo gek dat je landingsgestel perfect in orde moet zijn. 

In de hardloopwereld is Ron Schiedon een bekende naam. Sinds 1980 sponsort hij Triathlonvereniging Oceanus in Aalsmeer. Hij adviseert de leden bij blessures en zorgt ervoor dat ze op optimaal schoeisel lopen. Rons kennis van voeten, schoenen, demping, stabilisatoren en sturingsblokken is wijd verbreid. Als hij gaat kijken bij de start van een loop in de omgeving, herkent hij de deelnemers vaak eerder aan hun voeten en schoenen, dan aan hun gezicht. 

De optimale schoen is individueel bepaald

“Welke schoenen bij iemand passen hangt af van een aantal factoren,” vertelt Ron. “Allereerst, wat is je doel? Ga je een rondje door het dorp hollen of ben je een marathonloper? Dan de pasvorm, die moet perfect zijn. Naast de juiste lengtemaat, is de breedtemaat heel belangrijk. Vervolgens moet de schoen de juiste ondersteuning en afwikkeling bieden en de juiste mate van beweeglijkheid hebben.  Daarbij spelen verschillende materialen een rol. Ik kan jou een schoen geven die voelt alsof je een zak aardappelen meezeult, en eentje waarbij je als het ware achter jezelf aanholt. De optimale schoen is heel individueel bepaald.”

Als je bij Ron Schiedon komt voor een paar sportschoenen gaat hij grondig te werk. Hij bestudeert het slijtagepatroon van meegenomen oude schoenen en maakt een afdruk van je voeten. Zo kan hij zien hoe je voeten staan en wat de exacte breedte is. Ron: “Vervolgens laat ik de klant op de gekozen schoenen buiten een stuk hardlopen. Dan kijk ik naar de stand van de benen en enkels, het afwikkelpatroon en de landing. Is het niet goed, dan pakken we een ander paar. We hebben een  aantal merken in huis, waaronder Brooks en Saucony. Dat zijn merken met veel verschillende pasvormen en diverse breedtematen per lengtemaat. Nogmaals, dat is heel belangrijk!”

Voetbedden

Als blijkt dat een standaardschoen niet voldoet, kunnen er voetbedden gemaakt worden. “Een kleine aanpassing aan loopschoenen is vaak al genoeg om blessures te voorkomen en prestaties te verbeteren. Maar we kunnen ook andere problemen opvangen, zoals bijvoorbeeld een beenlengteverschil. Je moet het zo zien: als je niet goed op je voeten staat, als je fundament scheef is, kan dat scheuren geven in het hele huis. Al je gewrichten gaan de scheefstand corrigeren en dat kan enkel-, knie-, heup- en rugklachten geven, tot zelfs hoofdpijn aan toe.” 

Een cadeau voor je gezondheid

Als je het verantwoord aanpakt, is hardlopen een cadeau voor je gezondheid. Het helpt tegen somberheid, stress en burn-out, is goed voor je hart, het verbetert je conditie en je mentale weerbaarheid, geeft je hersenen en je geheugen een boost, het versterkt je skelet en het verkleint de kans op diverse ziektes.

“Veel mensen lopen om te ontstressen, want hardlopen is erg goed voor de bovenkamer,” beaamt Ron. “De grote schoonmaak begint tenslotte ook vaak op zolder. Maar zorg er wel voor dat de kelder, het fundament, op orde is! En wat ik persoonlijk écht vind: probeer nou eens van dat hardlopen niet meteen weer een wedstrijd of een prestatie te maken. Raak niet gefrustreerd als je na honderd meter moe bent. Neem de tijd, bouw het rustig op, kijk om je heen, luister naar de vogels en geníét!”

 

Schiedon Orthopedisch Schoentechniek
Bovenkerkerweg 43
AMSTELVEEN
T 020 641 53 08

W www.schiedon.nl

W www.customcomfort.nl

Geopend ma. t/m vr. 8.00 – 17.30 uur

Behandeling en uitgebreid advies op afspraak

Bezoek aan de schoenwinkel zonder afspraak 

 

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *