Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Waarom is de rode loper, rood?

Rick Moorman is eigenaar van House of Men, waarvoor hij vorig jaar de Retail Excelence Award kreeg. Al meer dan 25 jaar voorziet hij vele mannen, onder wie Humberto Tan, van stijlvolle kleding. Hij schrijft over fashion; dit keer over de geschiedenis van de rode loper.  

In aanloop naar de totstandkoming van dit unieke nummer sprak ik uitgebreid met de uitgever. Deze wilde de lancering hiervan op een wat andere manier gaan doen. Een uitstekend idee.

Regelmatig praten we over de trends die we dan terug zien op de rode loper en daarmee is de Rode loper wel een begrip geworden. Maar hoe komen we aan deze uitdrukking? We gaan vanuit verschillende invalshoeken even terug in de geschiedenis. Te beginnen met de kleur rood.

Eeuwenlang koppelen mensen in verschillende culturen goddelijke en magische machten toe aan de kleur rood. Rood beschermt tegen kwaad, brengt geluk en stemt de goden gunstig. Al in de prehistorie gebruiken de grottenschilders de kleur rood om dieren te schilderen, dit om de jacht te bespoedigen.

Rood bloed

Rood heeft ook iets magisch. De Germaanse krijgers beschilderen hun wapens maar ook hun zelf met rood bloed, dit om de krachten over te nemen. In Duitsland wordt rood beddengoed tot in de middeleeuwen gebruikt als bescherming tegen zogenaamde rode ziektes, als koorts en huisuitslag, en het zou zelfs helpen om miskramen te voorkomen.

In het Byzantijnse rijk is de kleur rood voorbehouden aan de elite en een verboden kleur voor het gewone volk. Het heeft ook een praktische verklaring: de kleurstof rood of purper is tot aan de middeleeuwen zo kostbaar dat het alleen voor koningen en goden bereikbaar is.

De tweede invalshoek gaat over de historie van de loper of tapijt. Het gebruik heeft een simpeler oorsprong: een koning hoeft niet op dezelfde aarde te lopen als het volk, dus wat is er dan beter dan de koning te ontvangen met een goddelijk rood tapijt. Het gebruik van rode tapijten begint aan zijn opmars in de middeleeuwen, als geïmporteerde oosterse tapijten hun intrede doen als statussymbool. Op schilderijen uit die tijd valt op dat rode tapijten veelal op de grond liggen bij goden en koningen. Bij het volk ligt het rode tapijt op tafel.

Verven

Met de introductie van synthetisch verven halverwege de 18e eeuw wordt het rode tapijt voor iedereen bereikbaar en komt de laatste invalhoek erbij om het verhaal van de rode loper te vervolmaken.

De rode loper wordt voor het eerst als marketinginstrument ingezet in 1902 als de New York Central Railroad deze uitrolt voor haar 20th century limited passagierstrein. Een gebruik dat de geschiedenis in gaat als ‘The red carpet treatment’, een VIP-behandeling voor speciale reizigers. Nu is de laatste stap naar Hollywood niet zo groot meer. Op 18 oktober 1922 wordt het Egytian Theatre geopend en de openingsfilm Robin Hood is de eerste Hollywood-première met de rode loper als ontvangstmedium voor de goden van de entertainment.

Kortom, waarom is de rode loper, rood, is het antwoordt simpel: het geeft diegene die er overheen loopt een mix van Mystiek, Macht, iets Koninklijks en dat alles overgoten met een marketing sausje.

Rick Moorman red carpet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *