Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Bijzonder pand voor restaurant Vork en Mes

Jonathan Karpathios (37), zoon van een Griekse vader en Nederlandse moeder, begon ooit als kok maar runt vandaag de dag zijn succesvolle restaurant Vork en Mes, schrijft kookboeken en vertelt als spreker over zijn manier van werken. Hij schrijft over waarom we bewust met voeding om moeten gaan.

Vaak vragen mijn gasten hoe het komt dat ik met mijn restaurant in zo’n bijzonder pand terecht ben gekomen. Het antwoord is simpel: ik liep er gewoonweg op een dag langs en vond het zonde dat het leeg stond. Toen ik navraag deed, bleek dat de gemeente Haarlemmermeer het paviljoen ooit liet bouwen voor de Floriade in 2002 en dat het sindsdien leeg stond.

De gemeente had geen bestemming voor dit bijzondere pand, het stond op een dag zelfs op de lijst genomineerd om gesloopt te worden. Het was niet geschikt bevonden voor horeca, maar ik dacht daar anders over. Nadat ik een hele adviescommissie had overtuigd dat ik het pand geschikt achtte voor horeca en hun vertrouwen had gewonnen, mocht ik beginnen.

Asymptote Architects

Het pand is ontworpen door Hanni Rashid van Asymptote Architects uit New York en hij won vele prijzen met dit ontwerp. Wereldwijd vind je gebouwen van deze bijzondere ontwerper. Wat hem in die tijd inspireerde was het waterpeil. Voor elke buitenlander blijft het bijzonder dat wij in Nederland beneden zeeniveau leven. De Haarlemmermeerpolder is na de drooglegging in dat opzicht een icoon onder de rook van Amsterdam. Mijn restaurant bevindt zich dan ook beneden zeeniveau, de eerste etage waar je eet, is gebouwd exact op zeeniveau. Dagelijks maken buitenlandse gasten foto’s van dit bijzondere fenomeen en stellen er vragen over.

Vandaag maakte ik een filmpje om het feit dat wij beneden zeeniveau leven nog eens te benadrukken. Als ambassadeur van Just Digg it vertel ik hierin dat wij als Nederlanders enorm kwetsbaar zijn voor de gevolgen van de opwarming van de aarde. Daarom steun ik net zoals André Kuipers, maar ook Desmond Tutu en Floortje Dessing, Just Digg it. Deze organisatie maakt woestijnen wereldwijd weer groen door sleuven te graven, waardoor het grondwater vastgehouden wordt en vegetatie weer ontstaat. En met als gevolg dat de aarde weer verkoeling krijgt.

Ik raakte met deze organisatie in contact toen Dennis Karpes en zijn vrouw (mijn vroegere oppas) Claudia Heemskerk bij mij kwamen eten. Dennis maakte eerder van de stichting dance4life een groot succes. Een maand geleden vertrokken ze naar de Verenigde Staten om daar aandacht te vragen voor Just Digg it.

Bieterbal

Een betere wereld, ik spreek er vaak over, begint echt bij jezelf. Ik draag mijn steentje aan Just Digg it bij door van elke karaf water die ik verkoop in mijn restaurant, de gasten een euro te laten betalen en zelf ook een euro hieraan bij te dragen. Ook de Bieterbal, de vegetarische bitterbal die ik vorig jaar op de markt bracht, bevat in elke doos een Holy Ball, wat betekent dat de opbrengst van die ene Bieterbal ook naar vergroening op aarde gaat.

Design, het thema van deze uitgave – ik ben gek op mooie vormen, mooi opgemaakte borden, mooie kleding, maar het allerbelangrijkste vind ik een mooi vormgegeven aarde. Een wereld waarin we genoeg zuurstof hebben, genoeg zoet water en voeding voor iedereen om van te leven, want zonder ingrijpen kan dat in korte tijd nog eens een flinke uitdaging gaan worden.
http://www.vorkenmes.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *