Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Kronenburg ligt in oase van rust, groen en water

Middenin het zakenkwartier Kronenburg in Amstelveen ligt een oase van rust, groen en water: Restaurant Kronenburg. Een culinaire oase is het ook, want het jonge team is ambitieus waar het gaat om goed en puur eten. Naast zakenmensen vinden steeds meer particuliere gasten hun weg naar dit sfeervolle restaurant met zijn zonnige terras.

Restaurant Kronenburg
Het terras van restaurant Kronenburg

Chefkok Joost Abbink (27) zit eigenlijk te popelen om met de voorbereidingen voor het diner te beginnen. We hebben hem even uit zijn domein gehaald, de keuken van restaurant Kronenburg, waar hij leiding geeft aan een team van vijf personen. Hij is nog erg jong om al de scepter te zwaaien over een keuken van dit niveau, maar het gaat hem goed af. Zijn hele team is zeer gedreven en het feit dat naar iedereen wordt geluisterd bij het samenstellen van nieuwe menu’s, draagt bij aan het enthousiasme.

Joost werkte in Brussel en Parijs en bij d’Vijff Vlieghen in Amsterdam, maar gevormd werd hij in het hoofdstedelijke restaurant De Kas. Daar werkte hij vier jaar. Ongebruikelijk voor een jonge kok om zo lang op één plek te blijven, maar het was voor hem de juiste keuze. Beter dan het opdoen van kortstondige ervaringen in heel veel verschillende restaurants. Zijn herkomst verklaart ook zijn grote voorliefde voor groenten: “Ik ben een groot liefhebber van groenten, ik hou van puur eten, van dagverse, eerlijke producten. Met schaal- en schelpdieren als coquilles en langoustines werk ik ook graag, maar bij groenten ligt echt mijn hart”.

Eetbare bloemen

Wat Joost betreft mag de lente dan ook in volle hevigheid losbarsten, want dan kan hij weer gebruik maken van de producten uit de eigen tuin van Kronenburg. Rozen, kruiden, borage (komkommerkruid) en eetbare bloemen als Oostindische kers; het gaat zo vanuit de tuin het bord op. “Presentatie is belangrijk, maar dat mag ‘m nooit zitten in het gebruik van kleurstoffen of in allerlei ingewikkelde zalfjes en crèmepjes op het bord. Als de basis goed is, dan is dat allemaal niet nodig”.

Restaurantmanager Ruben Vis heeft er intussen voor gezorgd dat we worden voorzien van thee. Niet gewoon een kopje, maar een potje, met verse thee in een doordruksysteem. Het bijgeleverde zandlopertje vertelt wanneer we de thee moeten doordrukken, waardoor het proces van trekken stopt. “Koffie is momenteel helemaal hip, maar thee is minstens zo interessant”, zegt hij. “We hebben nu 8 soorten verse thee en daar komt straks munt en verveine uit eigen tuin bij.”

Creatief met groenen

Ruben geniet ervan om samen met chefkok Joost en het hele team steeds weer mooie menu’s samen te stellen op basis van de ingrediënten die op dat moment het beste zijn. De kaart wisselt met de seizoenen mee en dagelijks is er een nieuw chef’s menu. “Je zou onze keuken kunnen omschrijven als puur met een klassieke invloed”, zegt hij. “Naar vegetarische gerechten is steeds meer vraag en omdat Joost zo creatief is met groenten, hebben we altijd iets origineels op de kaart staan zonder vlees of vis. Nu bijvoorbeeld een voorgerecht van gerookte en gefrituurde schorseneren met een salade van bietjes, winterpostelein en shiitake. Erg lekker, ook voor niet-vegetariërs!”

Ruben zorgt ervoor dat alles in het restaurant, de wintertuin en in de beneden gelegen vergaderzaal op rolletjes loopt. En niet te vergeten op het door groen en bomen omgeven terras, dat uitkijkt op een waterpartij met fontein en plaats biedt aan zo’n 30 man.

Rust en warmte

Architect Willem Heyligers, die onder meer tekende voor restaurant Dauphine in Amsterdam, is verantwoordelijk voor het interieur. Het oogt stijlvol, strak en ademt rust en warmte door de witte, grijze en beige tinten. Door de vrijwel geheel glazen façade heb je altijd zicht op het omringende groen.

“De zakenmensen uit de kantoren hier rondom hebben Kronenburg al lang ontdekt, maar we krijgen ook steeds meer particuliere gasten. Kronenburg is sinds enige tijd officiële trouwlocatie en we hebben al meerdere stellen de dag van hun leven bezorgd. Van de koffie met bruidstaart, tot en met de receptie, het diner en het feest met band aan toe!”

 

Eveline Steenaart

Restaurant Kronenburg

Prof. E.M. Meijerslaan 6

1183 AV Amstelveen

T 020 3455489

W www.restaurant-kronenburg.nl

P gratis op eigen terrein

 

Openingstijden:

maandag t/m vrijdag 11.00 – 22.00 uur

zaterdag en zondag geopend voor groepen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *