Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Restaurant Den Burgh verwerkt producten uit eigen moesstuin

Ooit bood Restaurant Den Burgh in Hoofddorp, aan de rand van Businesspark Beukenhorst, onderdak aan achttien paarden. Tegenwoordig is deze meer dan 150 jaar oude, gerenoveerde boerderij een goed lopend restaurant met nationale – en internationale gasten. Geen dag is het hier rustig, geen avond zijn de tafels onbezet.

In het hoge, prachtige pand met authentieke balken, veel raampartijen en wijds terras hebben wij een afspraak met eigenaar Jurriaan Temme. “Het begon allemaal in 2011 met een gouden tip over een leegstaande boerderij aan de rand van Hoofddorp. Gelijk toen ik de tip kreeg ben ik naar de boerderij toegereden. In de eerste instantie kon ik het niet vinden”, lacht Jurriaan. “Maar dat heeft nog geen gast weggehouden.”

Jurriaan en zijn vrouw Roos waren gelijk verliefd op de statige boerderij en zagen de potentie voor een mooie horecagelegenheid. De leegstaande boerderij uit 1861 was uit handen gegeven aan Stadsherstel en het stel schreef zich in voor de tender. In 2012 wonnen ze de tender en een jaar later, na een rigoureuze verbouwing, ging in 2013 restaurant Den Burgh open.

Om de hoek

“Vanaf dag één loopt het restaurant gesmeerd. Elke dag hebben we wel 300 gasten. En eerlijk is eerlijk, dat komt niet alleen door onze kaart, maar mede door de ligging; het restaurant ligt op 500 meter van de afslag Hoofddorp op de A4 en dichtbij de N201 en N196. Zowel de halte van de Zuidtangent als het treinstation Hoofddorp ligt op enkele minuten loopafstand. En Schiphol ligt natuurlijk om de hoek. En daar profiteren we van.”

“Hoofddorp is misschien niet zo sexy, maar de Haarlemmermeer is al drie jaar lang, van de 300 gemeenten die ons land telt, door Elsevier uitgeroepen als gemeente nummer één van Nederland. En dat is niet voor niets. Op economisch gebied gebeurt het hier. Dat komt door de vele bedrijven en uiteraard door de luchthaven. Maar van die bedrijvigheid merk je hier weinig. In het restaurant heerst een rustige sfeer en zit je op ons terras, dan kijk je uit op de Geniedijk, de verdedigingslinie die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De dijk ligt dwars door de gehele Haarlemmermeer en is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Dat geeft de gast het gevoel even weg te zijn van de hectiek.”

Lekkere wijnen

Bij restaurant Den Burgh komen mensen voor een goede lunch, diner, feest of een vergadering. “Onze klanten zijn zogenaamde ‘repeaters’. De mensen komen hier voor de combinatie goed eten, lekkere wijnen – we hebben de keuzen uit 100 verschillende soorten – rust, goede sfeer en dito bediening. We werken uitsluitend met personeel met een hoop ervaring. Zijn de gasten hier eenmaal komen eten, dan komen ze terug. We scoorden niet voor niets 13 punten in de toonaangevende restaurantgids Gault&Millau.”

Heeft Jurriaan in de vijf jaar dat hij dit restaurant runt nog grote veranderingen op stapel staan? “Ik ben me de laatste jaren gaan interesseren voor de bij en de stichting ‘I love Beeing’, ik hou van de bij en van het bestaan. Deze stichting zet zich met ecologische bijenpaleizen in voor het herstel en behoud van bijenvolken in ons land. Onze kast gaat binnenkort onderdak bieden aan 20.000 bijen. Het principe heet ‘natuurlijk imkeren’. Dit houdt in dat de honing van de bij blijft, hun voedsel voor de winter. De imker houdt alles nauwlettend in de gaten. De bijen hebben natuurlijk speelruimte nodig en dat is onze gloednieuwe moestuin. Daarbij hebben we een bijenveld vol kleurrijke en geurige bloemen.”

Is Jurriaan niet bang dat mensen op zijn mooie terras last van de bedreigde gevleugelde beestjes zullen krijgen? “Nee, wij hebben van Schiphol geleerd; we hebben onze struiken zo neergezet dat de aanvliegroute hoog is en de gasten geen hinder zullen ervaren.”

Gelijk verkocht

Bij ons aan tafel schuift ook chefkok Marc van der Tang aan. Marc heeft 14 jaar als kok bij het Okura gewerkt en staat hier sinds januari 2017 in de keuken. “Vanaf het eerste moment dat ik hier voet over de drempel zette voelde het goed. Hier wilde ik werken. Ik was gelijk verkocht door de ambiance. Hier zie ik het perfecte plaatje; de boerderij, de moestuin, het bijenhotel, de veelal lokale producten. Kaas halen we bij zuivelboerderij Van Wees, paling bij rokerij Eveleens, Bawykov zalm bij Rien Heemskerk, scharreleieren bij boerderij Marianne van Arkel en aardappelen bij boer Avis.”

“Het hele concept van een restaurant gevestigd in een oude boerderij ziet de gast terug op zijn bord. Onze buitenlandse gasten vinden dat fantastisch, dat kennen ze niet. Mijn gerechten zijn onder andere bereid met producten uit onze nieuwste project, de moestuin, gerealiseerd in samenwerking met Stichting Meergroen. De medewerkers van deze stichting komen ons één keer per week helpen met het onderhoud van de tuin. De kenners, ecologen en biologen, geven ons uitleg.”

Allernieuwste concept van Jurriaan is de Jan van Gent sloep. “We gaan culinair met cultureel verbinden. Genieten van Nederland terwijl je door Marc aan boord van de sloep culinair wordt verwend. Met een shuttlebusje brengen we onze gasten naar de meer dan tien meter lange sloep. Waar die sloep ligt? Dat ligt eraan wat de gast wil zien. Dat is het gemak van een boot. Alles is mogelijk. Die varen we gewoon naar de plek waar de gasten op willen stappen.”

 

Restaurant Den Burgh
Rijnlanderweg 878
Hoofddorp

 

Beeld Maurice Fransen

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *