Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Rabobank: koop een huis en verduurzaam het tegelijkertijd

Corona of niet, de woningmarkt in de Metropoolregio Amsterdam is nog steeds verhit, merkt Ugur Pekdemir, directievoorzitter van Rabobank Amstel en Vecht. “We zien het aan de groei van het aantal hypotheken.” En tijdens gesprekken over een hypotheek speelt duurzaamheid een steeds grotere rol, stelt hij vast. “Het gros van de kopers denkt er zeker over na.”

Aan de woningmarkt in en rond Amsterdam gaat de coronacrisis voorbij, zo lijkt het wel op basis van cijfers over het derde kwartaal van 2020. De prijs van een koopwoning blijft stijgen. “Het klinkt paradoxaal. Je verwacht minder vraag als gevolg van deze crisis, maar dat is niet zo,” zegt Ugur Pekdemir.

De realiteit is echter dat er weinig woningen beschikbaar zijn voor de verkoop, zeker in de Amsterdamse regio. “Je hebt kopers die een woning zoeken voor eigen gebruik en mensen die op zoek zijn naar een belegging. Sparen is geen optie met de lage rente, dus beleggen mensen in vastgoed. Voor starters is door de schaarste helemaal geen woning te vinden, die hebben het erg moeilijk.”    

Overdrachtsbelasting

Toch verbaast het hem niet echt. “De overdrachtsbelasting voor beleggers  gaat op 1 januari van 2 naar 8%. Beschik je over veel middelen en wil jij een pand van 250.000 euro aanschaffen, dan ben je nu 5.000 euro aan overdrachtsbelasting kwijt en straks 15.000 euro meer. Dus kopen die mensen nu nog dat huis.”

Wie er wel in slaagt een huis te kopen, heeft vanzelfsprekend een hypotheek nodig. In een tijd als deze hoeft Rabobank, als een van ‘s lands grootste hypotheekverstrekkers, niet veel moeite te doen deze huizenkopers aan zich te binden. “Misschien tegen de trend in blijft het aantal aanvragen voor een hypotheek maar groeien. We volgen de markt.”

Zonnepanelen

Wanneer een hypotheek ter sprake komt, speelt duurzaamheid een steeds grotere rol, merkt Pekdemir. “De aankoop van een huis is ook een heel natuurlijk moment om het te verduurzamen. Je kunt je hypotheek er namelijk op aanpassen. Schaf je zonnepanelen aan en voorzie je je huis van dubbel glas bijvoorbeeld, dan kun je in aanmerking komen voor een duurzaamheidskorting op de rente. Tel uit je winst over dertig jaar.”

En het levert nog veel meer op: lagere energiekosten, meer wooncomfort en het is vooral beter voor het milieu. “Als ik zie dat meer dan vijfhonderd mensen zich voor ons webinar over duurzaamheid, afgelopen oktober in het Stedelijk Museum, hebben aangemeld, dan kun je alleen maar zeggen dat het leeft. Tegelijkertijd is duurzaamheid niet het eerste waar de consument aan denkt bij de aankoop van een huis, daar moet ik eerlijk in zijn. Benoem je het tijdens een hypotheekadviesgesprek, dan blijken veel mensen er echter wel gevoelig voor te zijn. En zeker als het in hun portemonnee scheelt.”

Verduurzamen

Wat betreft duurzaamheid heeft Rabobank echt een missie, legt Ugur Pekdemir. “Wij geloven door hier op in te zetten wel degelijk het verschil te kunnen maken. Daarom leveren we een bijdrage aan het verduurzamen van scholen, bedrijven en woningen. Rabobank Amstel en Vecht is ook partner in de duurzaamheidsscan samen met de gemeente Amstelveen, Ondernemersvereniging Amstelveen en de Vrije Universiteit.”

Wie in gesprek is over het afsluiten van een hypotheek kan gebruik maken van de gratis scan van Rabobank, die in kaart brengt van welke mogelijkheden je gebruik kunt maken en wat deze opleveren. “Voor een deel zijn mensen goed op de hoogte van wat er mogelijk is om hun huis te verduurzamen. En als ze er nog niet over nagedacht hebben en gewoon voor een hypotheek komen, dan stellen wij het zelf aan de orde.”

Gedateerd

Voor Pekdemir zelf, rijdend in een 100% elektrische auto en wonend in een huis met 22 zonnepanelen, is duurzaamheid nastreven vanzelfsprekend. “Ik ben nu bezig de kozijnen van mijn huis te vervangen, want die zijn gedateerd. Ik kan mijn huis door andere kozijnen verder verduurzamen en tegelijkertijd vraag ik mij dan wel af: heb ik dat ervoor over en wat levert het mij op? Want ik heb natuurlijk privé precies dezelfde vragen als al die consumenten met wie wij in gesprek zijn.”

Maar daarnaast gaan de veranderingen in het klimaat en het milieu in het algemeen hem echt aan het hart. “Ik denk oprecht met alle veranderingen die we alleen al in onze tijd zien plaatsvinden, dat we dingen anders moeten doen voor de generaties na ons. Als wij daar een bijdrage aan kunnen leveren, dan moeten we dat doen. Alle kleine beetjes helpen.”

Bijschrift: Ugur Pekdemir

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *