Quatrebras: een romantische wijk in jaren twintig en dertig stijl

Ruim wonen, heel veel groen en mooie huizen, dat typeert Badhoevedorp. Hierop sluiten de nieuwe plannen aan, te beginnen met plan Quatrebras.

Het wordt ruim wonen, aan een park, in jaren twintig/dertig stijl huizen in de eerste fase die gerealiseerd wordt naast de plek waar nu de ANWB te vinden is. De totale wijk wordt een luxe villawijk van vijfhonderd woningen, waarvan de bouw van de eerste fase start.

“Hedendaags traditioneel” noemt Daniel Didden de woonstijl die de wijk Quatrebas moet typeren. Didden is werkzaam bij Mulleners + Mulleners Architecten, dat getekend heeft voor de uitstraling van de woonwijk. “Het wordt een romantisch wijkje in jaren twintig en dertig stijl. We sluiten daarmee aan op datgene dat Badhoevedorp typeert. Dat zijn vooral de groene lanen, zoals de Burgemeester Amersfoordtweg en de aanliggende woningen: statig en eerlijk. Die elementen hebben we als beeldreferentie genomen.”

Fase 1 vormt de opmaat voor de totale ontwikkeling. “Je moet de sfeer neerzetten voor de totale wijk, en die bestaat uit 1.200 woningen, terwijl wij nu maar het eerste deel ontwerpen.” Centraal hierin staan begrippen als gevoel van ruimtelijkheid, groen, ruim parkeren zonder dat je tegen auto’s zit aan te kijken. “Je woont aan een plein, het parkeren bijvoorbeeld is aan de achterzijde opgelost.”

De bebouwing sluit aan op een beleefbaar, hoogwaardig openbaar gebied, zoals Didden het noemt. “En het moet toekomstbestendig zijn. Je moet ervan uitgaan dat iedereen twee auto’s heeft, dat het autogebruik groot zal zijn. Dan heb je oplossingen nodig om de (autoluwere) sfeer van vroeger te creëren.”

Mooie bomen

Een van de manieren om dit te bereiken is door het park met vingers als het ware de wijk in te trekken, vertelt Didden. “Overal in de wijk moet je kunnen voelen dat aan het park woont. Er staan nu fantastisch mooie bomen in Badhoevedorp, zoals eiken, waar ze niet op de huidige locatie in te passen zijn worden ze verplant en geven karakter aan de nieuwe woonwijk. Het wordt echt wonen tussen de bomen.”

Een ander belangrijk kenmerk van de nieuwe woonwijk is de uitstraling van de huizen. “De kappen zijn hierin beeldbepalend. Ze hebben een overstekken met klossen en dat geeft de indruk van een mooi rank dak. Dat is iets dat echt uit de jaren twintig stamt. Door de klossen wit te maken en de gevelwanden die deels wit worden, krijg je een zekere frisheid. Dit draagt bij aan gevarieerde, alzijdige architectuur.”

Het ontwerp biedt daarnaast het mogelijkheid om je huis te personaliseren. “Je kunt er een erker aan toevoegen of grotere ramen. In de jaren twintig werd een dergelijk groot project ook nooit in één keer gebouwd, daar zit ook veel variatie tussen doordat de tijd nieuwe inzichten geeft. Dat willen we met dit ontwerp oproepen. Het verrijkt het geheel alleen maar, het kan het hebben. Deze huizen maken dat mogelijk.”

www.het-dorp.nl/park-quatrebras/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *