Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Sierlijke privaathuisjes Valeriusplein krijgen nieuwe bestemming

Het zijn twee sierlijke gebouwtjes, daar aan het Amsterdamse Valeriusplein. Stadsherstel besloot ze op te knappen. In deze twee ‘privaathuisjes’ kon je vroeger je plas doen. Nu kun je er naar de kapper.

Het Valeriusplein in Oud-Zuid wordt momenteel opgeknapt. Daar waar ooit de Valeriuskliniek stond, verschijnt straks een appartementengebouw.  In het plantsoen staan twee bouwwerkjes met bijzondere cultuurhistorische waarde. Ooit waren het de allereerste toiletgebouwtjes van de stad, maar inmiddels zijn ze weer in gebruik genomen als kapperszaak.

De in het oog springende witte huisjes met hun krullende hekken zijn in 1922 in opdracht van de Gemeente Amsterdam gebouwd. Architect van de privaathuisjes was Jan Meyer. Zijn plastische vormentaal sloot aan bij de Amsterdamse School, maar vertoonde vooral overeenkomsten met de fantasieontwerpen van de Duitse architect H. Finsterlin. Meyer koos voor gegoten beton om de vloeiende vormen mogelijk te maken.

Jarenlang stonden de betonnen privaathuisjes te verpieteren. Ze brokkelden steeds verder af en werden gevuld met zand. Ondernemer Sasja Tulp kon dat niet aanzien en zette zich begin deze eeuw in voor renovatie, omdat ze een plekje hoopte te vinden voor haar modellenbureu Anti-models. Dat proces verliep moeizaam, waarna ze de hulp inschakelde van Stadsherstel.

De privaathuisjes hebben inmiddels een nieuw invulling gekregen. Het voormalige vrouwentoilet wordt nu bestierd door Geert Thijsen, die er zijn ‘Le Salon’ heeft. Zijn buurvrouw is de Hongaarse Gigi Madai, die eerder een stoel bij hem huurde toen Thijssen nog een kapperszaak dreef aan de Koninginneweg. Thijssen knipt, Gigi verzorgt haar, nagels en extentions.

Thijssen had een zaak met zeven werknemers en vond het tijd genoeg om er mee te stoppen, maar helemaal niks doen was niks voor hem. Sasja Tulp, die vaste klant bij hem was, vertelde over de huisjes, waar ze eigenaar van was. Thijssen ging er kijken en was meteen verliefd. De hoogzwangere Gigi ging met hem mee.

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *