Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Gemeente Amstelveen brengt porselein in kaart

De gemeente Amstelveen bereidt een tentoonstelling voor met Amstel porselein en bijzondere schilderijen van Karel Appel en Corneille.

De expositie staat voor komend najaar, of anders volgend voorjaar gepland.

Momenteel wordt de hele kunstcollectie van de gemeente in kaart gebracht. Daaronder bevindt zich Amstel porselein uit de achttiende eeuw. Doel van de inventarisatie is om de collectie uiteindelijk toegankelijker te maken, want nu ligt het meeste nog opgeslagen in depots.

Taxateur Joseph Estié heeft een dag gewerkt aan het taxeren van het porselein. ‘Een aantal serviezen is nog compleet en er zitten bijzondere exemplaren tussen.’ Als voorbeeld noemt hij een drietal vazen, een terrine en het beeldje van een vrouw, waar hij nog nader onderzoek naar wil doen. ‘Degene die deze collectie heeft aangeschaft – ik schat net na de oorlog – heeft goed werk verricht.’

Het eerste Nederlandse porselein werd in 1759 in Weesp gemaakt in een voormalige jeneverstokerij. Door buitenlandse concurrentie ging de fabriek tien jaar later failliet, waarna de productie werd verplaatst naar Loosdrecht. Toen ook die fabriek het niet redde, is er nog enige tijd in Ouder-Amstel en later in Nieuwer-Amstel porselein gemaakt, maar in 1814 werd ook die productie gestaakt. Door de korte productieperiode is Hollands porselein zeer zeldzaam.

Verwacht wordt dat de inventarisatie van de gemeentelijke kunstcollectie eind september 2021 is afgerond, zodat de hele collectie digitaal kan worden ontsloten.

 

Op de foto: taxateur Estié bekijkt het Amstel porselein

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *