Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Plastic Whale maakt meubilair van opgevist plastic

Misschien ben je ze al eens tegengekomen: de bekende designsloepen van Plastic Whale. Wekelijks varen de boten, gemaakt van opgevist plastic, uit om in de Amsterdamse grachten plastic te vissen. 

Aan boord scholieren, toeristen, bankdirecteuren en andere wereldverbeteraars. Sinds kort stort Plastic Whale zich ook op kantoormeubelen. Vergader jij straks aan een tafel van opgevist grachtenplastic? Nog voordat het fenomeen plasticsoep een hot topic werd maakte Marius Smit, de oprichter van Plastic Whale, samen met zijn vrouw een wereldreis. Het viel hem op dat op er op vrijwel elk mooie strandje bergen plastic aanspoelde.

Terug in Nederland zag de marketingstrateeg vanuit zijn woning ook in het IJ grote hoeveelheden plastic dobberen en realiseerde zich dat het probleem geen vervan-mijnbed-show is. Drijfvuilboten van Waternet vissen dagelijks 3.500 kilo afval uit de Amsterdamse wateren. Dieren krijgen het binnen waardoor het ook in ons eten terecht kan komen. Dit inspireerde Smit om een groot burgerinitiatief op touw te zetten.

Gerecycled grachtenplastic

Hij noemde het Oud-Amsterdamsch Plastic Visschen, alsof het al eeuwenlang bestond. De eerste editie was een groot succes: honderden mensen uit Amsterdam en daarbuiten hielpen mee om plastic uit de Amsterdamse grachten te vissen. Gelijktijdig ontstond het idee om van al dat opgeviste plastic een boot te maken en hiermee door Nederland te varen om aandacht te vragen voor het plasticprobleem.

Hij verzamelde de juiste mensen om zich heen om de boot te bouwen. Al snel werd hij benaderd door bedrijven die de boot wilden huren als duurzaam bedrijfsuitje. Daar is een interessant businessmodel uit voortgekomen. De eerste boot werd in 2014 onthuld en inmiddels telt de vloot tien sloepen. De walvis, een sympathiek dier voor wie de plasticsoep een grote bedreiging vormt, staat symbool voor de enorme omvang van het probleem.

Let’s start doing

Ook individuen onder wie toeristen gaan mee plasticvissen. Zo kun je een boot boeken via Airbnb. Grote partijen zoals ASN Bank dragen Plastic Whale een warm hart toe en hebben elk een boot gesponsord die vervolgens naar het bedrijf in kwestie wordt omgedoopt. De Plastic Whale Foundation organiseert daarnaast educatieve programma’s in samenwerking met NEMO, het Scheepvaartmuseum en diverse scholen.

Volgens Pauline de Boer, marketeer bij Plastic Whale, zijn we bij het plasticprobleem al snel geneigd om naar elkaar te wijzen: “Particulieren vinden dat bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen en bedrijven wijzen naar overheid. Ons motto is: ‘Stop talking, let’s start doing!’ Door bewoners, bedrijven en de overheid met elkaar te verbinden willen we iedereen – van jong tot oud en van scholier tot bankdirecteur – uitnodigen om de handen uit de mouwen te steken en in actie te komen.”

Lunchtafelidee

Plastic Whale is gestart als stichting en bestaat nu ook uit een bv die een verdienmodel verbindt aan het opgeviste plastic. Het afgelopen jaar heeft de organisatie een enorme groei doorgemaakt. Dat is mede te danken aan het nieuwste avontuur: kantoormeubilair van opgevist Amsterdams plasticafval.

“Het idee ontstond tijdens de lunch met het uitdijende team; we pasten niet meer allemaal aan de tafel”, vertelt De Boer. “Zomaar een nieuwe lunchtafel aanschaffen past natuurlijk niet bij ons circulaire gedachtegoed. Dat bracht ons op een idee. De ingezamelde PET-flessen worden gerecycled tot regranulaat. Dit wordt omgezet in schuimplaten en die vormen de basis van onze sloepen. Dit materiaal wordt normaal gesproken gebruikt voor windturbines en is heel licht en sterk. Dus waarom zou je hier niet ook een tafel van kunnen maken?”

Teambuilding

Het bevriende ontwerpbureau LAMA Concept verdiepte zich verder in het materiaal en ontdekte hoe veelzijdig het is. Zo kun je er bijvoorbeeld ook vilt van maken. “Enthousiast kwamen ze bij ons terug met plannen om naast een vergadertafel ook stoelen en een lamp te ontwerpen. Supergaaf natuurlijk!” vertelt De Boer. Het resulteerde in een unieke meubelcollectie die wordt geproduceerd door Vepa, een van Nederlands grootste kantoormeubelproducenten.

We merken dat veel bedrijven een positieve bijdrage willen leveren aan schoner milieu. Alleen: hoe geef je concreet invulling aan dat potje voor het goede doel? Plasticvissen is de ideale combinatie tussen teambuilding en actief bijdragen aan plasticvrije wateren. Daarnaast heeft elk bedrijf kantoormeubilair nodig. Hiermee maken we duurzaamheidsdoelstellingen tastbaar.”

Statiegeldprincipe

De collectie bestaat uit een boardroomtafel, stoelen, lampen en akoestische wandpanelen. “Het  werken met een nieuw materiaal waarvan we de functionaliteiten zelf moeten uitvinden, is uitdagend”, zegt De Boer. “Bovendien hebben we als eis gesteld dat het meubilair circulair moet zijn. Om te voorkomen dat de meubels later zelf bij het grofvuil belanden, geven we statiegeld retour aan klanten die exemplaren aan het einde van hun levensduur weer bij ons inleveren.”

De lancering van de meubelcollectie is breed opgepikt in de pers, van Het Financieele Dagblad tot Playboy. En ook in het buitenland, tot Japan en Brazilië aan toe. “Met trots kunnen we aankondigen dat er al elf launching partners zijn, waaronder het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Nationale Nederlanden en Vrumona. Het laat zien dat er draagvlak is vanuit het bedrijfsleven en de overheid én dat je lunchtafelideeën serieus moet nemen.”

Expositie in Milaan

Doordat Plastic Whale nu actief is in de meubelbranche, ziet de functie van De Boer er ineens ook anders uit. “Wie had gedacht dat ik dit voorjaar last-minute naar Milaan zou vliegen, waar we op uitnodiging mochten exposeren op de toonaangevende meubelbeurs Salone del Mobile? Hoewel er nog steeds schrikbarend veel plastic uit de Amsterdamse grachten wordt opgevist, kunnen we geen boten blijven bijbouwen. Het ontwikkelen van de meubelcollectie geeft ons de kans om onze missie schaalbaar te maken en internationaal voort te zetten.”

“De eerste stap is gezet in Bangalore, India, met SweepSmart. Zij maken bestaande afvalverwerkingscentra efficiënter en meer toegespitst op recycling. Voor ons een heel interessant leertraject. Uiteindelijk willen wij het plastic inkopen en er bijvoorbeeld meubilair van maken. We willen vooral laten zien dat plasticafval een waardevol materiaal is. En zo mensen inspireren om verstandiger met hun aankopen en afval om te gaan. Onze doelstelling is om ‘out of business’ te gaan: overbevissing is in ons geval positief!”

 

Voor meer informatie: www.plasticwhale.com

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *