Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Peter Lute: Tijd voor jong talent

Peter Lute runt met zijn vrouw Marieke vier restaurants, De Kruidfabriek, ARC., Soundbites en Explore; hij schrijft kookboeken, zat in de jury van tv-programma Masterchef en schrijft over zijn fascinatie voor koken. 

De vakanties zijn voorbij, het was een heerlijke zomer, maar nu weer aan de slag.

Ook het schooljaar begint weer en daarmee starten op 1 september de nieuwe leerlingen in de keuken en bediening. Een moment om naar uit te kijken en te koesteren.

Sinds een jaar zetten mijn chefs en ikzelf ons in om op het ROC Almere jonge koks te inspireren. Op de koksbuizen staat: ROC Almere inspired by LUTE. Best stoer! Ik ben gestart met mijn naam te verbinden aan het ROC Almere voornamelijk omdat ik mijzelf terug zie in deze jonge talenten. Ook zij hebben ervoor gekozen om met hun handen te werken.

Als jochie was ik altijd al aan het knutselen, creëren en ontdekken. De gedachte dat je van iets wat de natuur heeft gemaakt een gerecht kunt bouwen, fascineerde me en dat is een van de redenen dat ik kok wilde worden. En kijk wat er nu staat. 5 bijzondere locaties en bedrijven, 55 full- en parttime mensen in het vaste team en in mijn beleving ben ik nog steeds dat jochie dat met zijn handen wil werken en laten zien dat ik iets moois kan maken.

 Deze afgelopen zomer hadden we een korte vakantie met onze dochters. Inmiddels 20 en 16 jaar.  Sara studeert en woont nu in Enschede en Isabelle gaat havo 5 op het HWC dit komende jaar afronden. Verder was het heerlijk om in en om het huis lekker aan de slag te gaan.

Onze boot ben ik aan het ombouwen. Na 10 jaar gebruikt te zijn als boot waar we met gasten mee gingen varen om op te dineren, wordt het nu een combinatie van oud (100 jaar) met een nieuwe strakke lijn. Iets meer funfactor. Het serieuze koken op de boot doen we nu voor Rederij Belle uit Muiden.

Ook ons huis was aan de beurt. Het is een rijksmonument en vraagt dus extra aandacht.

Toen realiseerde ik me dat ik nog steeds kan genieten van het werken met mijn handen. De voldoening is enorm als je de 80 jaar oude deur weer 10 jaar extra geeft om te schitteren.

 De afgelopen jaren stimuleert de overheid de keuze om te kiezen voor een doevak. Een ambacht! Ik kan je zeggen dat dat een geweldige keuze is. De wereld kan niet alleen maar bestaan uit managers. Het werk ligt voor het oprapen en het wordt steeds bijzonderder dat je echt iets kunt met je handen. 

Trots zijn op wat je maakt en het restaurant of welk type bedrijf dan ook waar je werkt. Dat mogen we best iets meer uitdragen, net als in de landen om ons heen. 

Heb je ambitie? Jaag ze na!

Ik ga je steunen en wie weet heb jij over een paar jaar ook een eigen restaurant.

In de huidige krappe arbeidsmarkt neigt dit bijna naar een noodkreet, maar niets van dat alles. Er is niets mooiers dan je dromen volgen en te werken op een plek waar je vertrouwen krijgt en met plezier en trots naar toe gaat. Daar wil ik aan bijdragen.

Ik heb alle vertrouwen in de jongens en meisjes die ook met hun handen willen werken.

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *