Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Peter Lute gaat weer naar buiten

Peter Lute runt met zijn vrouw Marieke vier restaurants, De Kruidfabriek, ARC., Soundbites en Explore; hij schrijft kookboeken, zat in de jury van tv-programma Masterchef en schrijft over zijn fascinatie voor koken. 

De zomer komt er weer aan, heerlijk. Onze terrassen stralen en staan er uitnodigend bij. Gasten moeten er altijd weer een beetje wennen. Beetje in de schaduw of in de volle zon, de wind is nog toch wel wat frisjes.

Ook de tijd van de zomerse buitenevenementen komt er weer aan. Dat is altijd feest, mensen lopen gezellig rond met een hapje en drankje, (her)nieuw(d)e ontmoetingen. Maar ook best risicovol als je daar met je hele team en gevulde koelkasten staat en de regen komt met bakken uit de lucht. Even duimen dat het deze zomer niet gebeurt.

De populariteit van de BBQ is geweldig toegenomen, op evenementen, maar zeker ook thuis en ik kan het dan ook niet laten om wat basistips mee te geven.

Echte houtskool is echt het lekkerst. Temper de temperatuur, voor de smaak hoeft het allemaal niet zo heet en het is een stuk gezonder. Hoe minder zuurstof je door het onderste schuifje van de BBQ laat gaan, hoe ‘koeler’ de BBQ.

De drager van die lekkere roostersmaak is vetstof. Wanneer je de groente, vlees of vis licht insmeert met een neutrale olie, pak je de BBQ-smaak nog meer op. Zorg ervoor dat de olie of het vet uit het vlees niet in de hete kooltjes druppelt. De gele, zwart loevende vlammen zijn ongezond en geven een petroleum smaak aan je producten.

En dan natuurlijk het lekkere eten, wat leg je er op. Ik heb het niet zo op het gemiddelde BBQ-pakket. Te veel soorten vlees, veel te veel gekruid en bremzout. Om dat lekker mals en smakelijk te krijgen, is ook voor mij als professional een hele grote uitdaging, zo niet onmogelijk. 

De steeds grotere terechte aversie tegen kiloknallers, heeft er voor gezorgd dat dit vlees vaak in BBQ-pakketten komt, waarmee we het ongewild toch weer op ons bord krijgen.

Als ambachtsman koester ik eerlijke ingrediënten en probeer ik mijn gasten te inspireren en een realistisch beeld te geven. Dus let hier op en kies voor 1 of 2 mooie producten en concentreer je daar op. Kies zelf je kruiden en gebruik zo min mogelijk zout.

Als wij zelf barbecueën, hebben we ongeveer 30% vis of vlees en de rest is groente. 

Knolletjes, wortel, paksoi, asperges, bimi – heerlijk!

 

Kom maar op met die zon, aan die BBQ, open die koele wijn of frisdrank en ontpop dat lekkere KEK biertje.

Geniet, vier de liefde.

Want voor je het weet, is die mooie zomer weer voorbij.

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *