Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Paul Klee en het kind in Cobra Museum

Niet alleen voor de Cobrakunstenaars vormde het kind een belangrijke inspiratiebron, voor Paul Klee gold dat net zozeer. Dat is te zien op de omvangrijke, internationale tentoonstelling ‘Klee en Cobra. Het begint als kind’ in het Cobra Museum.

De expositie toont de wederzijdse fascinatie van zowel Paul Klee (1879-1940) als de Cobra kunstenaars voor de wondere verbeeldingswereld van het kind. Niet eerder is dit thema zo uitgebreid behandeld in een expositie. Dankzij samenwerking met het Zentrum Paul Klee in Bern en het Louisiana Museum of Modern Art in het Deense Humlebaek is Amstelveen in de gelegenheid topstukken van Klee te tonen die nog niet eerder in Nederland te zien waren. Vroege kindertekeningen van de kunstenaar bijvoorbeeld die nog nooit Zwitserland verlieten.

In totaal zijn ruim 130 topstukken van Paul Klee en 120 hoogtepunten van Cobra met werk van onder meer Karel Appel, Constant, Corneille, Eugène Brands, Asger Jorn en Pierre Alechinsky bijeengebracht uit internationale collecties. In 1948, acht jaar na het overlijden van Klee, organiseert het Stedelijk Museum in Amsterdam een Paul Klee-expositie. De Nederlandse Cobrakunstenaars komen door deze tentoonstelling in aanraking met zijn werk. Op zoek naar kinderlijke experimentele uitingen, worden ze geraakt door de eenvoudige stijl van de Zwitserse kunstenaar.

De bezoeker ervaart hoe zowel Klee als de generatie van naoorlogse Cobrakunstenaars de vrije expressie van het kind vertaalden in een radicaal nieuwe kunst, die tot op de dag van vandaag kleurrijk, spontaan, rauw en puur is.

In de jaren zestig en zeventig introduceerde Henk Pijnenburg op de St. Silvesterschool in Helmond een nieuwe en voor die tijd baanbrekende lesmethode. De bevlogen onderwijzer nam zijn leerlingen mee naar musea en exposities, en toonde hen allerlei kunstwerken. Niet om die op schoolse wijze door hen te laten reproduceren, maar om de creativiteit van de kinderen te prikkelen. Zijn werkwijze leverde vele bijzondere tekeningen op die krachtig, helder en volledig ongekunsteld zijn. Van zijn collectie, die bijeenbracht is in de jaren 1964-1973 en landelijke faam verwierf, wordt een selectie van 50 kindertekeningen getoond.

De tentoonstelling “Klee en Cobra. Het begint als kind” is tot 22 april te zien in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen.
www.cobra-museum.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *