Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Co van der Horst: het alledaagse leven als inspiratie

Het team van Co van der Horst heeft het weer voor elkaar: met de komst van de gevierde Spaanse designer en architect Patricia Urquiola en de omvangrijke presentatie van haar werk voor designhuis Moroso, heeft de woonwinkel in Amstelveen andermaal een primeur te pakken!

Bij Co van der Horst staat de hele parterre in het teken van Patricia Urquiola en haar ontwerpen voor het Italiaanse designhuis Moroso. In samenspraak met de ontwerpers van Co van der Horst, tekende ze als art director voor de presentatie. Haar ontwerpen zijn schitterende objecten op zich, maar komen pas echt tot hun recht in een zorgvuldig samengestelde setting. Op 28 februari was Patricia Urquiola zelf aanwezig in de winkel voor een bijzondere meet and greet met geïnteresseerden en de pers.

De Spaanse Patricia Urquiola (1961) is de meest toonaangevende designer van deze tijd. De vintage en retro invloeden in haar ontwerpen, de afgeronde, zachte vormen, de polsteringen in de meubels, het gebruik van reliëf in de materialen en de driedimensionale stoffen verbeelden bij uitstek de huidige tijdgeest. Duidelijk is de vrouwelijke touch die ze haar designs meegeeft. Haar ontwerpen zijn speels, zinnenprikkelend, modieus, functioneel en gebaseerd op het leven van alledag.

Urquiola

Patricia Urquiola heeft een indrukwekkend cv. Ze studeerde architectuur aan het Polytechnisch Instituut in Madrid en later in Milaan, waar ze in 1989 afstudeerde. Milaan bleef haar woonplaats en in 2001 opende ze er haar eigen designstudio. In de jaren negentig werkte Patricia als hoofd productontwikkeling bij het Italiaanse designmerk DePadova. Ze tekende er samen met de wereldberoemde designer Vico Magistretti voor producten als de Flower stoel, de Loom Sofa en de horizontale stoel Chaise Longue. Vico Magistretti en Achille Castiglione, haar mentor aan de academie, zagen haar bijzondere talent en spoorden haar aan de allerbeste te worden in haar vak. Ontwerpen van Patricia Urquiola zijn opgenomen in de collecties van vooraanstaande merken als B&B Italia, Agape, Flos, Foscarini, Kartell, Molteni, Alessi en natuurlijk Moroso. Haar werk is te bewonderen in diverse musea, waaronder het Museum of Modern Art in New York.

Knusse BMW

Het leven van alledag speelt een belangrijke rol in de ontwerpen van Patricia Urquiola. “De vraag wat we nodig hebben in het dagelijks leven, is mijn uitgangspunt voor ieder ontwerp”, zegt zij erover. In 2010 presenteerde ze op de Salone del Mobile in Milaan de installatie The Dwelling Lab, die zij maakte voor BMW en Kvadrat. De inspiratie hiervoor waren de vele uren die een mens in de auto doorbrengt. Patricia transformeerde de auto tot een knusse, huiselijke plek met losse kussens, sfeervolle dashboardverlichting, een koptelefoon, veel opbergmogelijkheden en een leeslampje achterin. Alle producten en het hele auto-interieur waren uitgevoerd in huidkleurige stoffen van Kvadrat.

Afgeronde vormen

De elementen speels, prikkelend en functioneel komen ook terug in haar nieuwste ontwerp, het modulaire sofa systeem M.A.S.S.A.S., dat als primeur wordt getoond bij Co van der Horst. M.A.S.S.A.S. staat voor Moroso Asymmetric Sofa System Adorably Stitched, een asymmetrische bank met afgeronde vormen, een vernieuwend stiksel en een vak aan de zijkant voor de afstandsbediening. Verder opgenomen in de omvangrijke presentatie zijn onder andere de Redondo bank, de Fishbone Tables die meerdere kleuren en materialen combineren in acrylaat tafelbladen, de Gentry bank, de beklede Fjord Soft stoel met zijn uitbundig gebloemde stof en de Bohemian Sofa met zijn vloeiende lijnen, die een eigentijdse benadering van de klassieke gecapitonneerde bank is.

Voor Moroso werkt Urquiola al sinds het eind van de jaren negentig en de vriendschap met de art director van Moroso, Patricia Moroso, is voor beiden van bijzondere waarde. Voor Patricia Moroso ontwierp Urquiola haar villa in Udine, Italië, een project dat haar terugbracht naar haar roots, de architectuur. Urquiola zegt hierover: “Het is heerlijk om mijn blik te verruimen. Design zit in mijn DNA, maar architectuur geeft mijn werk een andere dimensie. Ik krijg er veel energie van.”

 

Co van der Horst

Binderij 2

1185 ZJ Amstelveen

T 020 641 25 05

W www.covanderhorst.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *