Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Park Krayenhoff: icoon met een enorme wauw-factor

De nieuwe woonwijk Park Krayenhoff op het voormalige IBM-terrein in Uithoorn krijgt steeds meer vorm. Naar verwachting zal tweederde deel van het circa 300 woningen tellende project eind 2012 bewoond zijn. Het meest in het oog springend is de voormalige IBM-toren, dat is getransformeerd naar een luxe woongebouw met 3 loftappartementen en een enorme wauw-factor.Het Amerikaanse bedrijf IBM besloot in 1956 een test- en ontwikkelingslaboratorium in Nederland te vestigen. De opdracht voor de bouw ging naar D. van Mourik en J.W. du Pon (nu Architecten Van Mourik) en betekende voor het bureau de doorbraak. De architectuur was erg vernieuwend en sterk beïnvloed door de Amerikaanse bouwstijl. De markante kantoortoren was één van de eerste gebouwen in Nederland waar een vliesgevel werd toegepast, ook wel ‘curtain wall’ genoemd, een niet-dragende gevel van een licht materiaal zoals glas.

Tot midden jaren tachtig werd er op het IBM-terrein gebouwd, maar uiteindelijk vertrok het bedrijf uit Uithoorn. Eind 2002 werd het terrein aangekocht door UBA Projectontwikkeling en Woongroep Holland (nu Eigen Haard) en in de loop van 2004 waren alle IBM’ers overgeplaatst naar vestigingen elders. De gemeente Uithoorn stond positief tegenover de voorgestelde woningbouwplannen en in 2006 werd gestart met de sloopwerkzaamheden.

“Er waren aanvankelijk geen plannen voor het behoud van welk gebouw dan ook,” zegt Jan-Paul Buis, projectmanager van de UBA. “Maar in de besprekingen met de projectgroep voor het stedenbouwkundig plan, kwam steeds dat torentje boven borrelen. Hoewel het voor een stedenbouwkundige natuurlijk makkelijker is om te starten met een leeg terrein, besloten we de toren te handhaven als icoon. We wilden het qua uiterlijk niet te veel veranderen en het moest een prominente plek krijgen. Daarom is het nu in een waterpartij geplaatst en omgeven door groen.”

Het IBM-torentje, waarvoor in 1959 een bouwvergunning was afgegeven, had in theorie 50 jaar later, in 2009, de status van Rijksmonument kunnen krijgen. “We hebben ervoor gezorgd dat we vóór die tijd de bouwvergunning hadden ingediend. Een Rijksmonument geeft veel restricties in het vinden van oplossingen bij de bouw en het was al lastig genoeg om een jaren ‘60 kantoor te transformeren naar een luxe woongebouw van nu. Het was van binnen natter dan van buiten, alles was enkel glas, noem maar op.

Vastgebeten

Het gebouw is volledig gestript tot eigenlijk alleen het casco over was en wordt volledig vernieuwd. Robert van Roon, destijds stagiair, heeft er zich voor zijn afstudeerproject aardig in vastgebeten. Hij moest vooraf onderzoeken of het fundament en de restanten van de toren bouwkundig geschikt waren om de uitdaging van dit bijzondere project aan te gaan. Het leuke is dat hij nu projectleider is bij de bouw!”

De toren herbergt straks 3 gelijkvloerse luxe appartementen van ruim 210 vierkante meter, met raampartijen rondom. Het gebouw is geconstrueerd rond een betonnen kern van 6 bij 6 meter, die onder meer plaats geeft aan de lift, die in elk appartement uitkomt. In de deels ondergrondse garage zijn 3 parkeerplaatsen per woning opgenomen. Een zee van licht en een fenomenaal uitzicht in alle windrichtingen maken het een unieke plek om te wonen.

Bovendien zijn de appartementen vrij indeelbaar. Architect Marc Ibelings, van Ibelings van Tilburg Architecten, dat ook tekende voor de stedenbouwkundige opzet van Park Krayenhoff, heeft het ontwerp voor de nieuwe toren gemaakt en kan met de toekomstige bewoners ideeën uitwerken voor de indeling. Diverse voorbeelden zijn voorhanden. Een eigen binnenhuisarchitect in de arm nemen is ook mogelijk.

Wintertuin

“Het aantal slaapkamers, badkamers, de plek van de keuken of de woonkamer, niets staat vast, “zegt Jan-Paul. “Om nog een voorbeeld te geven: in de zuidwesthoek van de appartementen zijn schuiframen in de gevels opgenomen, zodat je een hele hoek kunt openen. Als kopers het willen, kan daar een wintertuin worden gemaakt. Maar misschien vinden mensen dat overbodig, want ieder appartement heeft de beschikking over een groot privé-terras op het dak. Mét berging en buitenkeuken!”

Het onderste appartement, dat altijd nog begint op een hoogte van bijna zeven meter, is nog te koop. De appartementen zullen straks fonkelnieuw en hypermodern qua techniek zijn, maar toch een hele historie in zich dragen. De oplevering van de appartementen zal naar verwachting eind april, begin mei plaatsvinden.

Maakte het torentje tijdens de jaren van sloop misschien een wat desolate indruk, nu het zo’n mooie toekomst tegemoet gaat, lijkt het te zijn opgeveerd en draagt het zijn iconische status met trots.

 

Luxe loftappartement in voormalige IBM-toren, Geometrielaan 4 te Uithoorn

Koopsom € 975.000,- vrij op naam.

Informatie en bezichtiging: Koop Lenstra Makelaars Uithoorn en EKZ │Makelaars Uithoorn

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *