Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Out’s ijs een godenspijs 

In het hart van Ouderkerk aan de Amstel is de klassieke bakkerij van de familie Out gevestigd. Het bedrijf kent een rijke historie en in de bakkerij wordt al ruim 400 jaar brood gebakken! In de charmante winkel vind je een breed assortiment brood, patisserie, taarten en chocolaterie. Hier kun je ook van genieten in de tearoom of op het terras met uitzicht op de Amstel en de Korte Brug. Sinds kort is er nóg een factor die het de moeite waard maakt om Bakker Out te bezoeken. Want na 45 jaar is het beroemde, huisgemaakte banketbakkers softijs terug van weggeweest!

Wanneer je door de Kerkstraat in Ouderkerk aan de Amstel wandelt, doen de heerlijke geuren van versgebakken brood en knapperige koekjes je het water in de mond lopen. Wanneer je de bakkerswinkel eenmaal binnenstapt, wordt dit nog eens versterkt. In stijlvolle vitrines van glas en marmer worden de lekkerste taarten en gebakjes, handgemaakte bonbons en hartige lekkernijen gepresenteerd. In smeedijzeren rekken aan de wanden prijkt een grote variatie aan versgebakken broden. Alleen al een feest om naar te kijken! Net zoals het karakteristieke gebouw waar de bakkerij is gevestigd. 

De basis van het interieur wordt gekenmerkt door houten panelen geschilderd in authentieke, zachtgroene tinten. Zoals het een warme bakker betaamt, vormen een klassieke steenoven en een bakkersatelier samen het kloppend hart van de zaak. Het team van ambachtelijke bakkers, creatieve patissiers en gastvrije medewerkers dat er aan het werk is, zorgt voor een mooie dynamiek. De vele zwart-wit foto’s van nostalgische taferelen geven knipoogjes naar de rijke historie van het warme familiebedrijf. Hofleverancier

Hofleverancier

Nadat zij het zichzelf gemakkelijk hebben gemaakt aan tafel in de sfeervolle tearoom, beginnen de verschillende generaties van de familie Out hierover enthousiast te vertellen. “Wij vullen als familie al 122 jaar van het bedrijf in. Op 27 april 1897 kochten mijn overgrootvader Johannes Adrianus Out en mijn overgrootmoeder Anna Nooy de bakkerij aan de Kerkstraat. Samen met mijn vrouw Willy vorm ik zelf de vierde generatie”, vertelt Hans Out terwijl hij het boekje met de titel ‘Honderd jaar Bakkerij Out’ laat zien. In 1997 werd dit unieke jubileum uitbundig gevierd. Ook werd Bakker Out ter ere van deze bijzondere mijlpaal bij koninklijke beschikking benoemd tot Hofleverancier. Dit predicaat wordt voor de duur van 25 jaar toegekend. 

De vijfde generatie staat al te popelen om deze benoeming te prolongeren. “Het bakkersambacht is mij met de paplepel ingegoten. Zo was ik in de weekenden en schoolvakanties altijd in de bakkerij te vinden. Toch was ik aanvankelijk niet van plan om mijn ouders op te volgen. Maar toen ik voor mijn opleiding aan de hotelschool stage liep in een hotel in Londen, ontdekte ik dat ik het bakkersgebeuren eigenlijk heel erg miste. De koks die in de weer waren met brooddeeg, bakten er letterlijk niet zoveel van. Terwijl ik hen hielp met bakken, maakte ik het besluit om toch in het familiebedrijf te gaan werken. Sinds 2011 ben ik medevennoot”, licht dochter Jacqueline toe met een brede glimlach. Een godenspijs

Een godenspijs

Afgelopen januari verwelkomde Bakker Out nóg een nieuwe vennoot. Als haar zakenpartner werkt Edwin Meissen samen met Jacqueline, aan de verdere ontwikkeling van het bedrijf richting de toekomst. Hij is geen onbekende van de familie Out. Op zijn zeventiende startte hij zijn loopbaan als leerling in de bakkerij. “Bakker Out is de mooiste bakkerij die er is en is altijd mijn grootste voorbeeld geweest. De goede band met de familie is dan ook altijd gebleven. Ik vind het geweldig dat ik als medevennoot terug ben in deze prachtige zaak”, lacht Edwin. 

Samen met Jacqueline en het enthousiaste team werkt hij er voortdurend aan om smaakvolle noviteiten te bedenken. “Tussen 1957 en 1974 was het huisgemaakte banketbakkers softijs van Bakker Out tot ver in de wijde omtrek razend populair. Het stond bekend als: Out’s ijs een godenspijs. Hoewel het ruim vier decennia is geleden dat we het bakkersijs verkochten, vroegen klanten er nog steeds naar. Deze lente is het moment bij uitstek om deze lekkernij gebaseerd op de authentieke familietraditie, te herintroduceren! Op Koningsdag mocht iedereen hernieuwd kennis komen maken met ons ijs. We hebben op deze feestdag ruim 1.500 ijsjes uitgedeeld.” 

Beroemde familierecept

In de bakkerij is in dezelfde stijl als de winkel een gezellige ijscohoek ingericht. Op het marmeren werkblad prijkt trots de nieuwe aanwinst, die Italiaanse hartstocht vermengt met een beroemd familierecept. Net zoals vroeger wordt het banketbakkers softijs bereid met een Carpigiani machine uit Italië. 

“Ook bestaat de basis van de receptuur net als toen uit room en een vleugje vanille, met de toevoeging van slechts een klein beetje suiker. Met onze Ferrari onder de ijsmachines bereiden wij hiermee ons ambachtelijke ijs, dat in combinatie met een knapperige oubliehoorn of wafel onweerstaanbaar lekker is”, glunderen Edwin en Jacqueline. Daarvan is niets te veel gezegd! Alles aan het softijs van Bakker Out klopt: van de sensationele smaak tot de romige textuur. Je kunt hier op het terras aan de Amstel extra goed van genieten. Jacqueline heeft namelijk diverse ijscoupes gecreëerd met de namen: coupe hemelse aardbeien, coupe dierentuin en coupe To als eerbetoon aan haar oma. “Wat zou zij trots zijn geweest als ze had geweten dat mensen net als in haar tijd, weer graag een stukje omfietsen voor ons overheerlijke ijs!”

 

Bakker Out,
Kerkstraat 1,
Ouderkerk aan de Amstel

T 020 – 496 1232,
W www.bakkerout.nl

 

Bakker Out heeft ook een webshop waar je al het lekkers uit het assortiment kunt bestellen! 

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *