Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Een bezoek aan Otentic is weldadig voor alle zintuigen

Een personal shopper, maar dan voor parfum, die jou helpt om dé perfecte geur te vinden uit een ruime collectie van tientallen flacons. Bij het oogstrelende Otentic Perfumes in Stadshart Amstelveen kan dat. 

UIT Magazine kwam al eens op bezoek voor een ‘perfume fitting’ met de vriendelijke perfume guides en bracht een tweede bezoek. “Je zult merken, als de chemie klopt tussen jou en het parfum, dan word je vanzelf verliefd,” aldus salesmanager Marie-José Keur. 

Voor de historie van Otentic Perfumes duiken we – hoe kan het ook anders – in de lavendelvelden van Grasse in Zuid-Frankrijk van anno 1785. Marie-José: “Onze parfumeur Jean-Denis Saisse is de achtste generatie in deze belangrijke parfumdynastie en de kunstenaar achter al onze parfums. Een vriendelijke maar vooral toegankelijke man, bovendien. Meestal zijn parfumeurs een beetje einzelgängers. Logisch, want wie het vak uitoefent, leidt een monnikenbestaan. Velen willen niet eens een hand geven, zo bang zijn ze voor bacillen. Een verkouden parfumeur kun je gerust gehandicapt noemen.” 

Geuren vastleggen

Maar wie denkt dat die oeroude parfumwereld stilstaat, komt bedrogen uit. De laboratoria innoveren er lustig op los. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk geuren ‘te vangen’. Dus als je op een dag door de duinen loopt en denkt: “Wat ruikt het hier lekker”, dan zou die zintuiglijke beleving theoretisch gezien dus kunnen worden vastgelegd. 

Marie-José: “Op het gebied van nieuwe technologieën is de parfumwereld echt ontploft. Parfumeurs kunnen tegenwoordig dus echt alles maken wat ze willen. Verder is het natuurlijk ook een mooie ontwikkeling, dat er dankzij alle nieuwe methodes en technologieën geen dierlijke ingrediënten meer gebruikt hoeven te worden zoals vroeger. En zo hoeven er dus ook geen dieren te lijden voor de parfumindustrie.”

Parfumsnoepwinkel

Een bezoek aan Otentic is weldadig voor alle zintuigen – alle parfumlijnen staan fraai op kleur opgesteld. Maar ze zijn ook voorzien van alle gemakken. Zo zijn de verschillende parfums ‘gevangen’ in een soort reukglaasjes. Je kunt dus op een gemakkelijke manier alle geuren ontdekken zonder te hoeven sprayen. 

“Anders zou het hier bij binnenkomst al één grote wolk van parfum zijn”, vertelt Marie-José. “Door die geurglaasjes raak je bovendien minder snel ‘bedwelmd’ en kun je makkelijker blijven oordelen. Wist je dat we trouwens geen onderscheid maken tussen heren- en damesgeuren? Iedereen bepaalt zelf wat hij of zij lekker vindt. Wij sturen niemand in een bepaalde richting. Er zijn immers genoeg vrouwen die houden van rokerige, houtachtige parfums en mannen die de voorkeur geven aan bloemige geuren. Het gaat erom of een geur je aanspreekt, of het iets met je doet…”  

Zoektocht

Dwalen langs de tien parfumwerelden van Otentic is een verrassende zoektocht. Iedere lijn kenmerkt een eigen spectrum van parfums. Het ene moment stap je denkbeeldig in een verfijnd boudoir van het poederachtige Elegantia, dan weer in de aardse tonen van Grasslands, Oriëntaalse kruidigheid van de Sensuali, frisse oceaangeuren van de Aguamondo-lijn… 

Verder zijn er de verkwikkende Lemonia, bloemige Fyori, fruitige Sedux en de Pure-collectie met solitaire geuren zoals lavendel of lelietje-van-dalen. Intussen komen herinneringen bovendrijven: de geuren doen denken aan dat ene populaire parfum dat je vroeger voor je verjaardag wilde hebben, die ene grootmoeder, die vakantie aan zee. Marie-José: “Niet voor niets wordt vaak gezegd dat geuren en emoties nauw aan elkaar verbonden zijn. Wist je dat hier zelfs bruidsparen een geur voor hun grote dag komen uitkiezen, zodat ze er altijd een zintuiglijke herinnering aan overhouden?” 

Parfumgarderobe

Marie-José: “Ik pleit ervoor een persoonlijke parfumgarderobe te creëren. Je hebt immers ook niet één broek of één rok, maar wilt dagelijks een beetje afwisselen. Dat hangt ook af van je stemming, het seizoen en natuurlijk de gelegenheid. Kantoor, feestje, noem maar op!” 

Enkele tips

Parfumtips van geurexpert Marie-José Keur

  • “Spray een parfum niet op de huid, maar op de kleding. Alcohol is niet zo goed voor de huid en bovendien blijft de substantie beter hangen op textiel. Een parfum heeft jouw persoonlijke geur nodig om te ontwikkelen en die draag je ook in je kleding. Zo heb je geen nadelige effecten van de pH-waarde. Geen zorgen, parfum maakt geen vlekken.   
  • “Een parfum mag ‘om je heen dansen’. Parfumeer de achterkant van je schouders (op de stof), de onderkant van je mouwen maar ook bijvoorbeeld ook je rok of je tuniek. 
  •  “Sprayen in je haren is mogelijk, vooral achterin bij je kruin. Maar met droog haar moet je wel voorzichtig zijn met de punten, de alcohol in parfum droogt namelijk uit.” 
  • “Let op: twee tot drie keer sprayen is echt genoeg.”  
  • “Parfumeur jezelf ook niet meerdere keren op een dag.” 
  • “Probeer eens een keer een ’perfume fitting’ bij Otentic met vrienden of vriendinnen – dat is weer wat anders dan wijn!”

 

 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *