Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Opruimcoach Snoek vond het als kind al heerlijk om op ruimen

Dat ze juist mij vragen om het verhaal van Ilanit Snoek op te tekenen, kan geen toeval zijn.  Ilanit is personal organizer en een kei in opruimen en organiseren. Ze is er zelfs zo goed en gedreven in, dat ze met liefde de chaos van anderen onder handen neemt. Ze vindt opruimen leuk. Ik – rommelkont eerste klas – kan daar ontzettend veel bewondering voor hebben. Opruimen leuk? Hoe dan? 

De meeste lezers van dit magazine zullen, net als ik, dolgraag in een opgeruimd en geordend huis willen wonen. Een vast plekje voor alles zodat, wanneer je even snel iets nodig hebt, je het in een mum van tijd weet te vinden. Zónder dat je verschillende kasten en lades door hoeft te spitten. Een opgeruimde woon-, slaap-, werkkamer, keuken en zelfs zolder – het klinkt me als muziek in de oren. ‘Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’ luidt het spreekwoord. Zou het echt zo werken? 

Volgens de 41-jarige Ilanit Snoek klopt het spreekwoord als een bus. Ze wil dan ook mensen helpen om dat gevoel ook te ervaren. De personal organizer uit Aalsmeer heeft namelijk de bijzondere gave om rust in huis te creëren. Terugkijkend op haar jeugd doet ze dat eigenlijk al haar hele leven lang. Terwijl de kinderkamers van haar vriendinnetjes er allesbehalve georganiseerd uitzagen, was haar kamertje er één uit een catalogus. 

Rust in mijn hoofd

“Als klein meisje vond ik het al heerlijk om op te ruimen, te ordenen. Zo kon ik uren zoet zijn met het indelen van mijn barbiehuizen. Ook dook ik in de voorraadkast van mijn moeder. Blikken doperwten, worteltjes, kapucijnen; ze werden keurig gerangschikt. Dat gold ook voor de badkamer. In de lades en kasten kreeg alles een vaste plek. Voor mij de normaalste zaak van de wereld. Ik was me er niet van bewust, maar toen al werd ik van opruimen en organiseren gelukkig. Het geeft me rust en ruimte in mijn hoofd.”

Vier jaar geleden krijgt Ilanit echter een burn-out. Ze werkt op Schiphol en besluit het roer om te gooien en te gaan doen wat ze echt leuk vindt. “Toen ik over de opleiding professional organizer (PO) hoorde, viel het kwartje. Ik wist gelijk: dit is iets voor mij! Inmiddels heb ik mijn opleiding tot PO afgerond, volgend jaar start ik aan een verdiepingsopleiding.”

Lockdown als startsein

De in maart afgekondigde boodschap van Rutte over de lockdown was voor Ilanit het startsein voor haar bedrijf. “Heel Nederland ging opruimen. De bouwmarkten stroomden vol en er stonden rijen bij de vuilstortplaatsen. Op dat moment besloot ik om op Instagram te beginnen met mijn ‘opruimchallenge’. Dagelijks gaf ik mijn volgers tips hoe ze een bepaald deel van hun huis het beste onder handen konden nemen.”

“Zo kreeg ik elke dag meer volgers en werden mensen zich bewust van het feit dat er überhaupt zoiets bestaat als een personal organizer. In Amerika is het heel normaal om iemand in te huren om orde in je chaos te scheppen. Hier in Nederland schamen mensen zich voor hun spullen in kasten en lades. Helemaal niet nodig natuurlijk.” 

Holistische visie

Inmiddels komt Ilanit bij de mensen thuis en geeft ze sessies op maat. “Pakken we het goed aan, dan zijn we ongeveer vijf uur bezig. Ik help mensen namelijk niet alleen met opruimen, ik doe dit vanuit een holistische visie. Holistisch wil zeggen: alles is met elkaar verbonden doordat alles uit systemen bestaat. Tijdens een opruimsessie ben ik bezig met het fysieke – het opruimen en organizen -, het mentale – bewustwording van denkpatronen -, het emotionele – loslaten en herkennen van emoties – en het energetische – positieve gedachten, flow door je huis.”

“Wie het huis binnenstapt wil een oase van rust ervaren. Door naar alle vier de systemen te kijken, bereik je een blijvend resultaat. Daar heb je de rest van je leven plezier van. Ik help dus niet alleen opruimen, maar creëer ook een mindset. Doordat je na mijn sessie minder spullen zult hebben, ervaar je ook minder stress en zal je een gelukkiger leven krijgen.”      

Tijd is het nieuwe goud

Door Instagram en via mond-tot-mondreclame is Ilanit in business. Na de lockdown kwamen de eerste aanvragen. Inmiddels heeft ze een strandhuisje opgeruimd, een yogastudio, woonkamers, keukens en zolders. 

“Natuurlijk kwam mijn eigen woning ook aan bod. Inmiddels heeft de helft van mijn spullen een nieuwe bestemming buitenshuis gevonden. Wist je dat je maar 20 procent van je bezittingen gebruikt? Door alles maar te bewaren sluipen zolders, bergingen en kastjes vol. Dat geeft onrust. Zoals ze zeggen: tijd is het nieuwe goud. Hoe minder je in je huis hebt, hoe sneller je klaar bent met opruimen. En je bent je er misschien niet bewust van, maar weet je wel hoeveel tijd je kwijt bent aan het zoeken naar spullen? Dat kan allemaal veel gemakkelijker.” 

Weggooien? Alsjeblieft niet!

Ilanit vindt, in tegenstelling tot mijzelf, opruimen en organiseren leuk. Is het voor mij een klus die ik zo snel mogelijk geklaard wil hebben, Ilanit ziet het heel anders. “Wie op wil ruimen en organiseren moet daar de tijd voor nemen. Het is namelijk een heel proces. Wanneer je met een PO aan de slag gaat, dan bent je veel bewuster bezig. Mijn uitdaging is om ervoor te zorgen dat je – met minder spullen – gelukkiger en bewuster gaat leven.”

“Gaan we samen aan de slag, dan krijgt alles een vaste plek en bewaar je alleen de dingen waar je gelukkig van wordt en die je echt gebruikt. Heeft iets een emotionele waarde, dan zorgen we ervoor dat je er ook plezier van kunt beleven. Neem een doos vol boeken, weggestopt in een hoekje op zolder. Daar word je niet blij van. Kies de exemplaren die waardevol voor je zijn en creëer er een plekje voor in je huis. Zo zorg je ervoor dat je de boeken nog een keer met plezier inkijkt.” Gaan de andere boeken in de papierbak? “Weggooien? Alsjeblieft niet! Verkopen of weggeven heeft altijd mijn voorkeur,” besluit Ilanit. 

 

Voor informatie: www.ilanitsnoek.com

 

Beeld Esther Steenvoorden Photography 

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *