Share, , Google Plus, Pinterest,

Gepost in:

Deuren gaan weer open op Open Monumentendag 2018

Maar liefst 4000 monumenten in Nederland doen de deuren open tijdens de gratis toegankelijke Open Monumentendag, die 8 en 9 september plaatsvindt. In Amsterdam doen voor het eerst familiebedrijven als Bijenkorf en Heineken mee.

De open monumentendagen zijn een ideale gelegenheid om monumentale gebouwen te bezoeken die meestal niet open zijn voor het grote publiek. In Amsterdam kun je bijvoorbeeld Euronext (beursgebouw) van binnen bekijken, maar je kunt ook naar de ambtswoning van de Burgemeester of naar het Haarlemmermeerstation. Nieuw dit jaar is de enige overgebleven kraan van de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij (KNSM) aan de Surinamekade, die nu als luxueus hotelappartement dienst doet.

Familiebedrijven

Speciale aandacht is er dat weekend voor vier Amsterdamse familiebedrijven, zoals de Bijenkorf, dat ooit als een kleine fourniturenwinkel begin. In de Bijenkorf kun je onder meer een torentje en een vergaderkamer bezoeken. De rondleidingen beginnen op de vijfde etage, bij de Illybar. De firma Kesbeke is de enige nog overgebleven Amsterdamse inleggerij van tafelzuur. In 1850 telde de hoofdstad er nog twintig. Kesbeke geeft rondleidingen, evenals Gassan Diamonds en de Heineken Brouwerij.

Er zijn ook diverse thema-routes uitgezet, zoals langs 17e eeuwse grachtenpanden of langs religieuze plekken, zoals de Synagoge in de Gerard Doustraat of de Sint Olofskapel op de Zeedijk. Vanaf gebouw De Bazel (Stadsarchief, Vijzelstraat) vertrekken wandelingen langs historische en modernere hotels in Amsterdam, maar je kunt ook een wandeling maken door ‘roze’ Amsterdam.

Het programma van Amsterdamse Open Monumentendag is hier te downloaden.

Monumentenquiz

Stadsherstel, dat zowel in Amsterdam als ver daarbuiten actief is, heeft voor 8 en 9 september diverse activiteiten op stapel staan. Zo is er een monumentenquiz in de Amstelkerk (centrum Amsterdam), er treden verschillende koren op in de Bakenesser Kerk in Haarlem en in De Duif (centrum Amsterdam) wordt het monumentale Smitsorgel bespeeld. De Van Houtenkerk (Weesp) is alleen op zaterdag open, Schellingwouderkerk (Amsterdam-Noord) en de Kerk van Ransdorp (landelijk Noord) zijn alleen zondag te bezoeken. Kijk hier voor meer informatie.

Historische schepen

In het monumentenweekend is Fort bij Abcoude, het oudste landfort van de Stelling van Amsterdam, te bezoeken. In Naarden verzorgt Museum Mausoleum Comenius in Naarden zondag 9 september gratis rondleidingen tussen 13 en 16.30 uur. Aanmelden is niet nodig, toegang is gratis. www.comeniusmuseum.nl. Aan de Beemsterburgwal in Purmerend liggen een aantal historische schepen aangemeerd. De schepen zijn gratis toegankelijk en met drie ervan kan een gratis rondvaart ‘onder zeil’ worden gemaakt op het Noordhollands Kanaal. In Haarlem kun je het in 1927 gebouwde zwembad De Houtvaart bezoeken, waar mannen en vrouwen aanvankelijk gescheiden het water in dienden te plonzen.

Een overzicht van de activiteiten die tijdens de open monumentendagen in Noord-Holland plaatsvinden, is hier te vinden.

 

Foto-bijschrift: Hotelappartement van Vays in voormalige KNSM-kraan, Amsterdam
Foto: Open Monumentendag Amsterdam 2018.

Share, , Google Plus, Pinterest,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *